Передплата 2024 ВЗ

Підземні сховища газу віддадуть в оренду іноземцям?

Україна та Польща збудують «перемичку», яка з’єднає Більче-Волицьке газосховище  з польською газотранспортною системою

Між Україною та Польщею прокладуть шматок газопроводу, який сприятиме “інтеграції газотранспортних систем обох країн”. “Укртрансгаз” та польська компанія GAZ-SYSTEM уже затвердили техніко-економічне обґрунтування проекту, а завершити будівництво так званого інтерконектора мають до 2020 року. Додаткова труба дозволить суттєво збільшити можливість реверсних поставок газу з Польщі. Однак, можливо, цей інтерконектор будують зовсім не для того, аби постачати більше газу Україні. Уся справа у Більче-Волицькому підземному сховищі газу, розташованому на території Львівщини (газопровід будуватимуть з Більче-Волиці до Германович). Це найбільше сховище газу у Східній Європі. Європейці начебто хочуть брати в оренду це сховище, аби зберігати там власний газ.

В “Укртрансгазі” не приховують: основна мета інтерконектора — це забезпечення можливості збільшення обсягів імпорту газу в Україну з Європи через Польщу, а також забезпечення можливості зберігання європейського газу в підземних сховищах України. «Передбачається, що газопровід буде працювати як в аверсному, так і в реверсному режимі. На території України як основний варіант розширення було визначено будівництво газопроводу «Дроздовичі — Більче-Волиця» довжиною близько 110 км та діаметром 1000 мм, пропускною здатністю 5-8 млрд. кубометрів за рік. Орієнтовна вартість проекту близько 245 млн. дол. США, — розповів президент “Укртрансгазу” Ігор Прокопів. — Країни Європи могли б спільно використовувати підземні газові сховища в Україні — як компенсаційні потужності в пікові періоди споживання газу. Комплекс підземних сховищ газу дає можливість створювати резерви природного газу, купленого за спотовими цінами як для України, так і для країн Західної та Центральної Європи, — для подальшого споживання в пікові періоди. Приєднання ГТС країн Центральної та Східної Європи до західної частини української газотранспортної системи дасть змогу забезпечити закачування, зберігання та відбір з українських підземних сховищ до 15 млрд. м3 природного газу для іноземних власників. Це дасть можливість створити на базі підземних сховищ потужний газовий хаб, який вирішуватиме завдання балансування, зберігання, перерозподілу надходження і постачання газу між Україною та країнами ЄС».

Саме підземні сховища — чи не найбільша цінність нашої ГТС. Без них РФ уже б давно відмовилась від транзиту газу через Україну. Але постачати газ споживачам в “онлайн-режимі”, тобто скільки видобули, стільки й спожили, неможливо. Адже в літній період споживання значно менше, ніж взимку. А обсяги видобутку хоч і можна коригувати, але не настільки суттєво, наскільки відрізняється споживання. Відтак у літні місяці “зайвий” газ закачують у сховища, а взимку піднімають і постачають споживачам разом зі “свіжовидобутим” газом. Без сховищ забезпечити безперебійний транзит до ЄС нереально. Тож чи варто допускати до сховищ іноземців?

“Краще інтегрувати українську газотранспортну систему з польською, тобто з європейською, ніж з будь-якою іншою. Поспішати з цим проектом не варто, але треба розуміти, що це можливість великого реверсу з Європи, — каже експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський. — Звичайно, польська сторона зацікавлена у цьому проекті насамперед через наші сховища газу. Наші підземні сховища певною мірою унікальні. Більче-Волицьке сховище газу найбільше не лише у Європі, а й, мабуть, у всьому світі. Не дивно, що європейські оператори зацікавлені у доступі до нього. Але не бачу нічого поганого в тому, щоб надавати ті об’єми сховища, які ми не використовуємо, в оренду. Скажімо, на сьогодні відомо, що наші сховища будуть заповнені газом не більше, як наполовину. І, в принципі, для України цього достатньо. То чому не віддати той об’єм, який ми все одно не будемо використовувати, в оренду? Ми, до речі, уже пропонували це європейським операторам. Звичайно, має бути детально прописана угода, кому, на яких умовах можна здавати в оренду. Але в тому, щоб дозволити європейцям зберігати тут свій газ, нема нічого поганого”.

Схожі новини