Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ввімкнув обігрівач – вибило світло...

Закликаючи українців переходити на електрокотли, уряд не попередив, що мережі такого навантаження не витримають.

Через різке похолодання опалювальний сезон почався на кілька днів швидше. Щоправда, пощастило не усім. У будинках, де ще не увімкнули опалення, люди почали грітись електричними обігрівачами. Як наслідок, то тут, то там почало вибивати світло. У деяких будинках світло зникало всього на декілька хвилин, в інших — на півдня. А що буде в зимові морози? Адже цього року українці масово скуповували електрокотли, бойлери, встановлювали теплі підлоги та інші сучасні варіанти опалення.

Уряд ще з минулого року закликав людей відмовлятись від газу, навіть видавали пільгові кредити на заміну газових котлів на інші види палива. До 1 вересня цього року пільгові енергоощадні кредити отримали 23 тисячі сімей. Основну частину енергоощадних кредитів видали саме на заміну котлів. А тепер людей просять економити електрику, бо і вугілля бракує, і мережі не витримують навантаження.

У “Львівобленерго”, як і в інших енергопостачальних компаніях, просять споживачів не вмикати зайвих електроприладів у пікові періоди навантаження: з 7.00 до 10.00 та з 19.00 до 22.00. Людям пропонують встановлювати двозонні лічильники, за якими вночі електрика наполовину дешевша, ніж вдень. І потужні електроприлади (пральку, бойлер, обігрівач) вмикати з 23.00 до 7.00 ранку. Тоді і тариф нижчий, і мережі не такі навантажені.

“Не можемо з впевненістю сказати, що в енергетиці України все добре і ми впевнено і щасливо переживемо осінньо-зимовий період, — каже директор з маркетингу “Львівобленерго” Андрій Скрипник. — По-перше, невідомо, яка буде зима. По-друге, ми не зовсім орієнтовані, наскільки на атомних, гідро- та теплових станціях є резерв потужностей, які могли б забезпечити потрібний об’єм споживання... На сьогодні, коли ціна на газ зросла у сім разів, маємо очікувати, що люди будуть економити на використанні газу (думаю, приватні будинки почнуть платити тисячі гривень за опалення). Відповідно усе це навантаження буде лягати на електросистему. Відповідно, ми як постачальники матимемо великі проблеми, пов’язані з можливістю забезпечення сталої подачі електрики”.

У компанії попередили, що склали графіки обмеження потужностей, аварійних відключень тощо. Якщо не буде балансу між виробництвом та споживанням електрики, світло вимикатимуть. За словами Андрія Скрипника, такі графіки затверджують щороку, однак лише минулого року довелось їх так часто застосовувати. Проблема виникла через те, що основну частину електроенергії в Україні виробляють теплові електростанції. Саме ТЕС забезпечують і маневреність енергосистеми, тобто дозволяють швидко нарощувати виробництво електрики у періоди пікового навантаження та знижувати під час падіння споживання. А через дефіцит вугілля чимало теплових електростанцій змушені були зупиняти по кілька енергоблоків, відтак виникав дефіцит електрики, і півкраїни сиділо без світла через віялові відключення. Цього року до початку опалювального сезону ТЕС накопичили значно більше вугілля. Є також домовленість про поставки вугілля з окупованих територій та РФ. Але й зиму цього року обіцяють значно холоднішу.

“Заклики уряду переходити на електроопалення виглядають дещо цинічними. Вони не могли не розуміти, що мережі не готові до збільшення навантаження. Для того, аби підготувати мережі, потрібні величезні суми, я навіть не беруся прогнозувати цифр, — каже директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. — Спочатку обіцяли тим, хто перейде на електричні котли, нижчі тарифи. Потім від цього відмовились і почали стимулювати перехід на твердопаливні котли. Тому ті, хто перейшов на електричне опалення, платитимуть навіть більші рахунки, ніж ті, хто має газові котли. Виграють лише ті споживачі, які разом з електрокотлами встановили двозонні лічильники. Не варто забувати і про те, що тарифи на електрику і далі зростатимуть. Крім того, якщо взимку знову будуть віялові відключення електрики, то проблеми будуть не лише у тих, хто перейшов на електроопалення, а й у тих, хто встановив твердопаливні котли. Адже для їх роботи також потрібна електрика”.

Ще одна проблема — зношені електромережі. У більшості будинків проводку не міняли з тих часів, як їх здали в експлуатацію. А у радянські часи прогнозоване споживання кожної квартири було у кілька разів нижчим, ніж зараз. Адже тоді з електроприладів сім’я мала хіба що праску, холодильник та телевізор. Тепер додались мікрохвильовки, пральки, комп’ютери, бойлери, кондиціонери, зволожувачі повітря, хлібопічки...

“Електромережі однозначно неготові до опалювального сезону. Як тільки похолодало, у Києві уже у багатьох будинках почали скаржитись на падіння напруги. Це означає, що трансформатори не витримують навантаження, а старі будинкові мережі не можуть провести таку кількість струму. У Києві були навіть пожежі, які ставались через те, що старі мережі не витримували навантаження. Краща ситуація хіба що у новому житловому фонді, де відразу прокладають мережі, виходячи з сучасних потреб сімей”, — каже Дмитро Марунич.

Як підготуватись до відключень електрики

Сім’ям, які живуть у приватному секторі і мають електрокотли чи бойлери, варто подбати про електрогенератори. Задоволення недешеве, але якщо врахувати втрати, які можуть бути, якщо котел вимкнеться і вода в системі замерзне, то краще перестрахуватись.

Аби не сидіти без світла ввечері, можна запастись свічками. Минулої зими дехто навіть повитягував з горища старі гасові лампи. Але купити якісний гас для таких світильників тепер проблематично. Є й сучасніший варіант. У будівельних супермаркетах продають світильники, які заряджаються від розетки, а потім можуть кілька годин світити. Коштують від 100 грн. Якщо в сім’ї є діти, яким вечорами треба робити уроки, воно того варте.

Більшість з нас замість комп’ютерів вдома використовує ноутбуки. Але навіть якщо в ноутбуку нова батарея, заряду вистачає приблизно на один фільм. Тому варто запастись резервною.

Колаж Ігоря НЕСТЮКА.

Схожі новини