Передплата 2024 ВЗ

Перша зима без російського газу

У «Газпромі» уже самі пропонують нам знижку на газ, бо без українського ринку їм просто нікуди його подіти.

Україна у серпні закачала у свої підземні сховища 1,5 млрд. куб. метрів природного газу зі Словаччини. Саме на такі темпи треба було вийти, аби встигнути заповнити сховища достатньою кількістю газу до настання холодів, заявляв раніше голова НАК “Нафтогаз” Андрій Коболєв. За його словами, для нормального проходження зими на початок опалювального сезону у сховищах треба мати 19 мільярдів кубометрів газу. Зараз є14,5 мільярда. Та купувати газ у “Газпрому” українська монополія не поспішає. І якщо наші експерти наразі намагаються спрогнозувати, вистачить чи не вистачить нам газу на всю зиму, якщо повністю відмовимось від російського, то у РФ, схоже, починається паніка. Треба ж їм кудись подіти газ, який вони видобувають.

Керівник “Газпрому” Олексій Міллер заявив, що ціна на газ для України у четвертому кварталі за формулою становитиме приблизно 250 доларів (у першому кварталі було приблизно 320). І додав, що за контрактом передбачена можливість знижки за рахунок експортного мита. Як пояснив Міллер російським журналістам, знижку на газ для України вони пропонували і у третьому кварталі, а що “Нафтогаз” так і не скористався цими пільгами, то це тому, що навіть таких грошей він не має. Про те, що увесь цей час НАК поволі закачував у сховища реверсний газ, Міллер промовчав.

“Технічно жодних проблем у тому, щоб довести обсяг газу у сховищах до необхідних 19 мільярдів кубів, немає. Основний реверс йде до нас зі Словаччини, менше з Польщі та Румунії, — каже директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко. — Щодо проблем з оплатою, то вони справді є. Є заборгованість за спожитий газ у теплокомуненерго, бюджетні установи та державні підприємства також невчасно розраховуються. Проблема насамперед у різниці в тарифах, які покривають за рахунок державних коштів. Тут проблема адекватності бюджету — держава сама не може дати собі лад з платежами. Облгази також не завжди вчасно перераховують кошти за спожитий газ. Відтак “Нафтогазу” бракує коштів, аби розраховуватись за імпортний газ. Але треба розуміти, що газ у сховищах потрібен не стільки для України, а для того, щоб у періоди пікового споживання забезпечувати безперебійний транзит до ЄС. Для транзиту потрібно підтримувати тиск у мережі. Тому Європа у наповненні сховищ зацікавлена не менше, ніж Україна. Наскільки я знаю, Європейський інвестиційний банк уже погодився виділити кредит на закупівлю газу у сховища. Зараз врегульовують технічні деталі угоди, і в останній декаді вересня вона має бути підписана. Тому можу заспокоїти українських споживачів — принаймні газу цієї зими буде достатньо”.

Щодо російського газу, то експерт вважає, що повністю від нього відмовлятись не варто, але треба дочекатись, коли РФ запропонує максимально низьку ціну. “Ціни на газ прив’язані до цін на нафту. Навіть “Газпром” визнає цей вплив і тому почав уже знижувати ціну. Але ще більше на їхні пропозиції впливає те, що Україна може собі дозволити не купувати їхнього газу. Це дуже серйозний аргумент у переговорах. Якщо вони запропонують ціну нижчу, ніж реверсний газ, то “Нафтогазу” варто погодитись”, — каже Олександр Харченко.

“Як на мене, то в нинішніх умовах навіть ціна 250 доларів за тисячу кубометрів, яку озвучив Міллер, є неадекватною. Враховуючи обвал цін на нафту, то нормальна ринкова ціна — 160-170 доларів. Міллер лише зайвий раз продемонстрував, як вільно можна трактувати газові контракти, — каже експерт з питань енергетики Богдан Соколовський. — На жаль, ми не можемо повністю відмовитись від російського газу, оскільки досі сидимо на так званому “малому реверсі”. Торік ми припинили роботи, які б дали технічну можливість розпочати “великий реверс”. З іншого боку, у Норвегії є компанія-постачальник газу, яка торік вперше за обсягами поставок газу в ЄС обійшла “Газпром”. Вони зацікавлені в тому, щоб розширити свою частку на європейському газовому ринку, і готові постачати газ в Україну. Але ми підписали з ними контракт лише на поставки 1,5 млрд. кубометрів. В той же час не варто забувати, що й Росія зацікавлена у нашому газовому ринку. Адже ціни на нафту падають, грандіозний проект з постачання газу в Китай провалився, частка на європейському ринку скорочується. За цих умов Україна для них залишається найпривабливішим ринком, і вони не можуть собі дозволити його втратити. Якби з Росією були нормальні економічні відносини, то ми не мали б потреби шукати інших постачальників. Але Росія завжди політизувала питання поставок газу, а тепер вона ще й країна-агресор. Тому тут треба враховувати не лише фактор ціни”.

А тим часом...

Борги населення за спожитий газ зростають рекордними темпами. Станом на 1 серпня заборгованість сягнула 2,94 млрд. грн., повідомляє Держстат. З квітня, відколи зросли тарифи для населення, борги за газ практично подвоїлись. Найгірша ситуація з розрахунками у Донецькій області (там оплатили лише 65,7% спожитого газу) та у столиці (77,7%).

Схожі новини