Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Списаний борг піде на проїдання

Уряд вирішив підвищити зарплати і пенсії ще до виборів.

З 1 вересня в Україні буде підвищено розмір мінімальної заробітної плати, пенсії, стипендії та зарплати для бюджетників, пообіцяв прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. До Верховної Ради уже внесли законопроект про зміни до бюджету, які дадуть можливість підвищити соцвиплати.

За словами Яценюка, зарплати вчителям зростуть на 474-605 грн. (залежно від категорії), сімейним лікарям — на 453 грн., медсестрам — на 304 грн., працівникам соцсфери — на 304 грн., працівникам культури (зокрема, бібліотекарям) — на 348. Студенти, які навчаються у вишах 1-2 категорії, отримають на 112 грн. вищу стипендію, ті, що вчаться у вишах 3-4 категорії, — на 95 грн. Виплати одиноким матерям зростуть на 350-727 грн. “Пенсіонери, яких близько 7,5 млн. осіб, — будуть отримувати мінімальну пенсію у розмірі 1074 грн. Особи з особливими потребами отримають додатково 100-200 грн.”, — втішив прем’єр. Мінімальна зарплата зросте з 1218 до 1378 гривень.

У бюджеті на цей рік зростання прожиткових мінімумів було передбачене з 1 грудня, однак у владі вирішили розщедритись раніше. Адже якщо соцстандарти підняти з 1 вересня, то “підвищені” зарплати та пенсії люди отримають у кінці вересня — на початку жовтня. Тобто якраз перед виборами. Але за чий рахунок така щедрість? І чи буде чим платити ці “підвищені” соцвиплати, якщо заборгованість з виплати зарплат в Україні зростає ще від початку року. Працівникам винні уже майже два мільярди. І значна частина цих коштів заборговані зарплати шахтарів, бюджетників та працівників державних підприємств. Скажімо, у липні заборгованість з виплати зарплат у сфері освіти зросла більш як на 50%.

“Я б не говорив про те, що заява про підвищення зарплат і пенсій — це прямий підкуп виборців, адже “Народний Фронт” окремою силою на вибори не йде. З іншого боку, Яценюк — частина сил, які зараз при владі, тому передвиборчу мотивацію відкидати не варто, — каже експерт Українського інституту публічної політики Максим Борода. — Ресурс для підвищення соцвиплат начебто з’явився, адже кредитори списали Україні частину боргу та відтермінували виплати тіла кредиту на чотири роки. Тобто кошти, які ми б мали сплатити кредиторам, пі­дуть на соцвиплати. Але не варто забувати, що борг нам все ж повертати доведеться, хоч і через чотири роки. Логічно підвищувати соцвидатки, коли ВВП країни зростає, відповідно, зростають податкові надходження. Тобто країна заробляє більше грошей і може забезпечити людям краще життя. Але в умовах падіння ВВП рішення про підвищення соцвиплат важко назвати доречним. Хоча й руйнівного впливу на економіку від цього підвищення не буде: зарплати зростуть не настільки, щоб спровокувати черговий виток інфляції”.

Директор CASE Україна Дмитро Боярчук переконаний: “зекономлені” за рахунок реструктуризованого боргу кошти варто було спрямувати на послаблення податкового тиску, а не на підвищення соцвидатів. Бо тоді бізнес отримує поштовх до розвитку, і вже тоді можна буде говорити про підвищення зарплат та інших соцвидатків. Якщо ж піднімати зарплати, коли економіка падає, то за чотири роки нам не буде чим сплатити навіть ту частину боргу, яка залишилась після списання.

Схожі новини