Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

МВФ побачив в Україні світло в кінці тунелю

А експерти вважають, що до рівня 2013 року наша економіка повернеться хіба що у 2023-му!

Липень мав стати найкритичнішим місяцям для української економіки. Навіть називали точну дату дефолту — 21 липня. На щастя, сумні прогнози не справдились — чергову виплату за євробондами Україна здійснила вчасно, завдяки чому кредитори погодились списати частину боргу — 5%. Частка невелика, але це понад 400 мільйонів доларів. Крім того, 31 липня МВФ таки прийняв рішення про виділення Україні другого траншу — кошти мають надійти з дня на день. У Міністерстві фінансів запевняють, що ці кошти підуть на поповнення золотовалютних резервів НБУ та допоможуть стабілізувати курс гривні. Та найважливішим для України експерти вважають не стільки виділення чергового траншу МВФ, а те, що у Фонді дали зрозуміти: підтримуватимуть Україну навіть у тому випадку, якщо вона відмовиться від обслуговування деяких боргів.

«Українська економіка залишається вразливою, проте вже наявні обнадійливі ознаки, — заявив перший заступник директора-розпорядника і виконувач обов’язків голови ради директорів МВФ Давід Ліптон. — Останніми місяцями обмінний курс стабілізувався, депозити у національній валюті зростають, темпи падіння економіки уповільнюються. Подальша поміркована політика і продов­ження реформ має допомогти економіці вийти з кризи та відновити зростання у майбутньому».

Утім, українські експерти не так оптимістично оцінюють ситуацію в українській економіці. “Якщо подивитись статистику, то раніше економіка падала більш як на 20%, тепер на 17-18%. Тобто падати ми стали повільніше, це, безумовно, позитивний сигнал, але ми все одно падаємо, — каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. — Поки що рано говорити навіть про те, що українська економіка досягла дна — дно буде десь наступного року. А мінімальне зростання побачимо не раніше 2017 року. Єдина галузь, де зростання може бути швидше, — сільське господарство. У будь-якому разі, після такого сильного падіння, як у 2014-2015 роках, навіть якщо економіка стабільно зростатиме на 2-3% щороку, то до рівня 2013 року ми повернемось не раніше 2023 року. Підстав, які б забезпечили нам активніше зростання економіки, на жаль, не бачу”.

Серед ризиків, які можуть завадити навіть такому мінімальному зростанню, експерти називають... вибори. Точніше, передвиборчий популізм наших політиків, який перешкоджає реформам. “Темпи падіння економіки і справді уповільнились, тому що неможливо так довго падати. Не виключено, що наступного року ми побачимо невелике зростання на 1-2%. Але це буде виключно за рахунок того, що порівнюватимуть з цим роком, коли був сильний обвал. Для того, щоб економіка і справді почала зростати, потрібні системні реформи, а не якісь точкові зміни, — каже керівник центру CASE Україна Дмитро Боярчук. — Зараз з’явилось багато заяв про те, що добробут українців погіршився, тому треба підвищити соціальні виплати. Але звідки? За рахунок чого їх підвищувати, якщо економіка стрімко падає? Сповільнення темпів падіння економіки - ще не підстава розслаблятись, мовляв, найгірше вже позаду. Так само, як не варто перекладати відповідальність на МВФ. Якщо зараз не втримати те, що вже зроблено, не продовжити реформи, хай навіть болючі, то, може, ми і матимемо якесь мінімальне зростання економіки на 1-2% в рік. А років за п’ять знову матимемо обвал на 20% і знову проситимемо в МВФ чергову допомогу. Як на мене, для усіх нас головне, щоб Україна зараз не зірвалась у популістичне піке”.

Схожі новини