Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Живе пиво... вмерло

Через прирівняння пива до алкогольних напоїв міні-пивоварні зупинили виробництво.

З 1 липня пиво в Україні офіційно належить до алкогольних напоїв. А це означає, що магазини, які хочуть ним торгувати, мусять мати ліцензії на продаж алкоголю. Перші результати уже є: минулими вихідними ми не знайшли у своєму супермаркеті розливного “живого” пива. Навіть стійку, за якою ним торгували останні кілька років, демонтували. Прибрали пиво і з кіоску на зупинці. Продавець каже, разом з пивом зникла і виручка. “Йде людина за пивом, бере заодно сухарики чи якісь горішки. Одне тягне інше. А тепер навіть від сигарет виручка впала. Бо якщо людина йде в магазин за пивом, то там і сигарети купить. Тут же таке місце, що поруч купа магазинів”, — скаржиться продавець. Жінка каже, їхній власник хотів придбати ліцензію на продаж пива, але йому сказали, що у такому малому кіоску торгувати пивом тепер “не положено”. Тепер продавчиня бідкається: чи не вирішить їхній “хазяїн” і зовсім закрити нерентабельні кіоски.

Утім, у багатьох МАФах продовжують торгувати пивом, хоча й забрали його з вітрини. У деяких крамничках пиво в холодильниках заховали за рядом пляшок “Кока-коли” та інших напоїв темного кольору... Та найбільше вдарило нововведення по міні-пивоварнях та крамничках, які торгують розливним пивом. Адже ліцензія на оптову торгівлю пивом коштує півмільйона гривень на рік. Для таких «монстрів», як Carlsberg Ukraine чи SUN InBev Ukraine, не проблема купити ліцензію. А для маленьких приватних броварень — сума непідйомна... Лише після набуття чинності закону, яким пиво прирівняли до алкоголю, до Мінекономрозвитку дійшло, що не можна вимагати однакову плату за ліцензію від маленької сімейної броварні і міжнародної корпорації.

«Мінекономіки почуло крики пивоварів. Ми уже завершуємо підготовку законопроекту для врегулювання підходу до проблеми. Різна вартість залежно від обсягу бізнесу — цілком справедливий диференційований підхід, з яким згодні пивовари, в тому числі і крупний бізнес”, — повідомив заступник міністра економічного розвитку Максим Нефьодов. Питання лише в тому, чи залишиться живою ще хоч одна маленька броварня до того моменту, поки у міністерстві допишуть закон, а парламент його прийме...

“В Україні налічується майже 200 міні-пивоварень. З 1 липня ми, як і всі інші маленькі виробники, зупинились, - каже директор пивоварні “Хмільний лев” Назар Жибак. — Шкода, якої завдав бізнесу цей закон, непоправна. Адже запустити наново цей процес не так легко. Ми планували взяти на роботу трьох працівників — натомість змушені були двох звільнити. Зараз думаємо, що робити з рештою, адже не можемо платити людям зарплату, коли не працюємо. А коли ці поправки приймуть і вони набудуть чинності, невідомо. Зрештою, навіть якщо вартість ліцензії для малих пивоварень знизять, це не вирішить проблеми. Аби отримати цю ліцензію, треба виконати ряд вимог, які не під силу не лише маленьким, а й середнім броварням. Технологія виробництва пива відрізняється від виробництва горілки. Це ферментний напій. Тому встановити лічильники витрат, як того вимагає законодавство, фізично неможливо. Крім того, за ліцензійними умовами, кожен виробник мусить мати власну лабораторію, хоча досі ми працювали з місцевою метрологією. Така лабораторія обійдеться приблизно у 150 тисяч євро. І це лише обладнання. А потрібні ж і ще спеціалісти, які там працюватимуть. Який малий бізнес зможе собі це дозволити?”.

Схожі новини