Передплата 2024 ВЗ

На паркан за тисячі доларів гроші є. А на енергозбереження шкода?..

Львів’янка Оксана Денис отримує електрику та тепло за рахунок сонця і зовсім не використовує газу

Підвищення тарифів на газ до 7,18 гривні за куб ось уже третій місяць є топ-темою в Україні. Якщо влітку рахунки лякають, то що ж буде, коли вдарять морози? Львів’янка Оксана Денис одна з небагатьох, кого підвищення тарифів не хвилює зовсім. Газу в її квартирі у центрі Львова немає взагалі, а значну частину електроенергії та тепла отримує від сонця. Дворівнева квартира, у якій живе Оксана разом зі сином, колись була звичайним горищем старого будинку. Архітектор за освітою, пані Оксана зуміла перетворити її на затишне, а головне, енергоощадне помешкання. Ще десять років тому, коли більшість з нас про енергозбереження особливо не задумувалась, пані Оксана встановила сонячні панелі.

«Головне не те, який вид енергії використовуєте. Головне - наскільки марнотратно ви її витрачаєте, — каже Оксана Денис. — Спочатку я утеплила стіни 30-сантиметровою мінеральною ватою, хоча мене переконували, що достатньо 15 см. Використала енергоощадне обладнання — світлодіодні лампочки, рекуператори тепла. Тобто спочатку мінімізувала витрати енергії, а вже потім почала думати, які види енергії мені треба використовувати. Вибрала сонячну енергію. Не з економічних, а з екологічних міркувань. У мене сонячний дах — це не сонячний колектор, а така конструкція даху, що працює як сонячний колектор. На південний захід у мене виходить тепловий колектор, який вловлює теплову енергію сонця, на південний схід — фотовольтаїка, яка вловлює сонячне світло і перетворює його на електроенергію».

Традиційних батарей у квартирі немає. Помешкання можна обігріти кількома способами. Перший — за рахунок теплового колектора. Від нього працює підігрів підлоги та стін. Якщо сонця нема, а квартиру треба швидко нагріти, для цього є електрична теплова помпа. Принцип роботи такої помпи чимось схожий на роботу звичайного кондиціонера, з тією різницею, що може працювати навіть у сильні морози. Окрасою вітальні є білий камін на дрова. Але і він незвичайний. Це камін з так званим водним контуром — коли він горить, автоматично нагрівається вода в системі опалення.

Хоча більшість з нас утеплення будинку починає із заміни дерев’яних вікон на металопластикові, у цій квартирі вікна дерев’яні. Але з “секретом”. Зверху на раму натягнута спеціальна прозора плівка. Вона — як третє скло. “Звичайно, можна купити готові вікна з двокамерним склопакетом. Але якщо нема грошей на нові вікна, то можна скористатись такою плівкою. Вона коштує 45 гривень за шість квадратних метрів — вистачає на кілька невеликих вікон, — каже пані Оксана. — Я б радила не поспішати викидати старі дерев’яні вікна. Звичайно, все залежить від їхнього стану. Але якщо деревина ще добра, нема великих тріщин, то краще їх відреставрувати. На першому поверсі я відреставрувала вікна. Коли перевіряли тепловізором, то старі відреставровані вікна показали кращий результат, ніж нові сусідські”.

Нижня частина стін у екопомешканні оббита корком. Виглядає дуже стильно. Хоча таку оббивку вибрали не для краси. Корок завжди теплий на дотик, і навіть у сильні морози стіна не віддає холоду. “Коли стіна тепла, то навіть якщо у приміщенні буде 15 градусів, вам буде комфортно”, — каже Оксана Денис.

Ще один обов’язковий пристрій для енергоощадного помешкання — рекуператор. Це спеціальна система вентиляції. Якщо ні стіни, ні вікна не пропускають тепла, вони не пропускають і повітря. А свіже повітря у помешканні конче потрібне. Якщо для провітрювання відчиняти вікно, це зведе нанівець усі заходи енергозбереження. “Принцип роботи рекуператора у тому, що у ньому є два канали. Через один повітря виходить з квартири, через інший — заходить. І повітря, яке виходить з кімнати, нагріває те повітря, яке заходить знадвору. Тобто я отримую свіже повітря практично кімнатної температури. Особливо це актуально взимку, коли надворі холодно”, — розповідає пані Оксана.

Рекуператор, як і повністю уся система освітлення, працює за рахунок фотовольтаїч­ної панелі. Побутова техніка — холодильник, пралька, телевізор — працює від звичайної мережі. “Враховуючи, що у мене електрична помпа теп­ла та електроплита, подала у “Львівобленерго” дані, що я використовую електрику для опалення та приготування їжі, - аби мати змогу платити за нижчим тарифом. Та мені сказали, що увесь центр міста зобов’язаний користуватись газом, тому вони не можуть мені надати той тариф, яким користуються ті, хто має електроплити та електроопалення. На суперечки з ними не маю часу. Зрештою, я й так небагато споживаю. Взимку плачу за електрику 200-300 гривень, зате не плачу за газ, підігрів води, центральне опалення, — каже Оксана Денис. — Коли кажуть, що така енергоощадність дороге і не кожному доступне задоволення — це брехня. Сонячні колектори, які колись коштували 10-12 євро за ват, тепер коштують 80 центів. Їх кількість на ринку збільшується, тому вони дешевшають. В Україні є достатньо власних робітників. Коли проводжу семінари, приїжд­жають люди з усієї України, власники “крутих” будинків з басейнами і парканами за 20 тисяч доларів. І коли така людина мене запитує, коли окупиться така система, питаю: а коли окупиться твій паркан чи басейн? Встановлення сонячної системи на великий будинок обій­деться у 3-4 тисячі доларів. Якщо ти лише будуєш будинок, то сонячні панелі можна використати замість металочерепиці. Тобто ти економиш на покрівельних матеріалах, натомість купуєш панелі, які абсорбують сонячну енергію. Термін експлуатації щонайменше 25 років, але насправді служать довше, хоча з часом їхня ефективність зменшується. Особливого догляду не потребують. Хіба що взимку треба згрібати сніг. Миють їх дощі”.

Як заощаджувати тепло?

Оксана Денис, яка є президентом Інституту пасивного будівництва, каже, що, перш за все, треба утеплити стіни та ліквідувати усі щілини. Найкращий варіант - це зовнішнє утеплення, в тому числі і утеплення пінопластом. Але пласт утеплювача має бути не менший за 10 см. П’ятисантиметровий пінопласт, яким часто утеплюють багатоповерхівки, нічого не дає. Найкращі ті утеплювачі, які не мають стиків. Не окремі плити, а різні теплі штукатурки, “задувні” ізоляції — спеціальні пінки, оскільки тоді робітникові важче напартачити. “Якщо робітники нещільно прикріпили, недобре обробили стики панелей, туди потрап­лятиме волога і за якийсь час цей пінопласт відпаде. А з якістю робіт у нас величезна проблема, — каже пані Оксана. — У мене практично усі роботи виконували... польські майстри, які обійшлись дешевше, ніж наші. За день я їм платила більше, ніж брали українці. Але, враховуючи, що поляки за два тижні зробили те, що наші робили б три місяці, вийшло дешевше”.

Замінити старий котел на енергоефективний — хороша ідея. Але за можливості варто відмовитись від радіаторів, а використати площинне опалення — підігрів підлоги та стін. Зараз почали робити капілярне опалення. Якщо у традиційному площинному опаленні, наприклад, тепла підлога, діаметр трубки 10-12 мм, то у капілярному — 6-8 мм. Для цієї системи достатньо трьох літрів води, температура 35 градусів. Звичайно, такі зміни вимагатимуть капітального ремонту.

Якщо живете у приватному будинку, він повинен мати спеціальний тамбур. Таким тамбуром може стати звичайний ґанок. Зайшли на ґанок, зачинили за собою двері, і лише тоді відчиняєте двері у будинок. Так у приміщення не надходитиме холодне повітря.

Схожі новини