Передплата 2024 «Добра кухня»

ДТЕК Добротвірська ТЕС стане однією з найчистіших в Україні

На електростанції монтують новий фільтр, завдяки якому кількість викидів у повітря скоротиться більш як у двадцять разів

Коли на горизонті побачили трубу і клуби сірого диму, зрозуміли, що під’їжджаємо до Добротвора. Тут — одна з найстаріших у Західній Україні теплових електростанцій. Особливість її у тому, що вона працює не лише на український ринок, а й напряму постачає електроенергію у Польщу (звідси протягнуто лінію електропередач до Замостя). З 2012 року, відколи власником Добротвірської ТЕС стала компанія ДТЕК, вона більше схожа на будівельний майданчик — для того, щоб станція працювала ефективно, доводиться замінювати значну частину обладнання.

Зміни у роботі станції впадають у вічі, як тільки потрапляєш за прохідну. Два роки тому, під час екскурсії на електростанцію, яка тоді належала державі, нас змусили вдягнути лише каски. Тепер нашій групі виділили повний комплект спецодягу: спеціальне взуття, штани, куртки, рукавиці, бушлати, каски і навіть захисні окуляри. Інакше на виробництво не пропускають. Такі комплекти має тепер кожен працівник і зобов’язаний їх носити під страхом звільнення — вимоги до техніки безпеки тепер значно суворіші, оскільки ДТЕК дбає про здоров’я своїх працівників.

Через галерею з велетенських труб і вентилів потрапляємо у зал, з якого керують роботою енергоблоку. Тут величезні панелі з купою датчиків, кнопок, важелів. Сидячи на одному місці, інженери не змогли б до усіх дістати. А вже за перегородкою — сучасна кімната з кількома комп’ютерами. На стіну мають повісити ще два великі монітори — це новий сучасний щит керування, який запрацює уже за кілька місяців.

“Зараз триває реконструкція енергоблоку №8. Роботу над ним почали 15 листопада минулого року, а завершення робіт планується 1 березня наступного року, — каже головний інженер ДТЕК Добротвірська ТЕС Юрій Купровський. — Цей енергоблок ввели в експлуатацію ще у 1964 році. Тобто наступного року йому вже виповниться 60 років. Зрозуміло, що за цей час обладнання застаріло, відпрацювало свій ресурс, тому ДТЕК прийняв рішення його модернізувати. Зокрема передбачено реконструкцію котла, системи контролю і управління, генератора, турбіни, заміну пилових систем та інші роботи. Основна мета реконструкції — збільшення потужності зі 150 до 160 мегават. Розраховуємо, що буде навіть трохи більша потужність, оскільки міняємо в турбіні циліндр низького тиску, що має значний вплив на підняття потужностей. Загалом на реконструкційні роботи передбачено 585 мільйонів гривень. Приблизно 80% коштів, а це близько 500 мільйонів гривень, ДТЕК уже вклав в нове обладнання”. За словами головного інженера, це перша така масштабна реконструкція з часу існування електростанції. Завдяки їй термін експлуатації енергоблоку продовжиться щонайменше на 15 років. На черзі — модернізація ще одного, сьомого енергоблоку. Її мають провести до 2015 року. Загальний обсяг інвестицій у ДТЕК Добротвірська ТЕС до того часу перевищить мільярд гривень. В результаті реконструкції підвищиться маневреність і економічність енергоблоку, що покращить стабільність його роботи, а в енергосистемі з’являться додаткові можливості для розширення експорту електро­енергії та надійного забезпечення українського споживача.

Та найбільша гордість енергетиків — новий електричний фільтр, який монтують на електростанції. Завдяки цьому фільтру, висота якого майже 30 метрів, дим, що потрапляє у повітря, стане суттєво чистішим та майже непомітним. Старий фільтр будували в часи, коли над нормами викидів в атмосферу особливо не задумувались. “За старою системою газоочистки у нас приблизно 1200-1300 міліграмів викидів на кубічний метр диму. За європейськими стандартами має бути не більше 50 мг на м3, — каже Юрій Купровський. — Очікуємо, що з нашим новим фільтром буде близько 35-40 мг на м3. Такий фільтр уже встановили на ДТЕК Запорізька ТЕС. Там досягли результату 30 мг на метр кубічний, що навіть краще за європейські вимоги”. Лише на цей фільтр компанія ДТЕК витратила майже 83 мільйони гривень.

Зрозуміло, що кількість викидів у повітря безпосередньо залежить від якості вугілля. Насамперед від вмісту сірки у ньому. Тому на вугільному складі електростанції змішують вугілля з різним вмістом сірки, аби в середньому він не перевищував 1,87%, як того вимагають нормативи. “За дев’ять місяців цього року станція отримала близько 722 тисяч тонн виключно українського вугілля від нашого постачальника — компанії ДП “Вугілля України”, — каже заступник головного інженера з експлуатації ДТЕК Добротвірська ТЕС Андрій Королевич. — З цього вугілля приблизно 72,3% — саме паливо з Львівсько-Волинського вугільного басейну. На станції зараз близько 180 тисяч тонн вугілля. На добу використовується 2-3 тисячі тонн. Тобто фактично це запас на два-три місяці. Щодня отримуємо добову потребу. Зараз входимо в осінньо-зимовий період, тому маємо достатні запаси палива для забезпечення безперебійної роботи електростанції”.

Схожі новини