Передплата 2024 «Добра кухня»

«Покращення» до нас не поспішає...

Україна – серед найбідніших країн. Cередній статок українця у 10 разів менший, ніж у середньому в світі

Україна — серед країн з найменшим середнім статком у перерахунку на одного дорослого жителя. Про це йдеться у звіті швейцарського банку Credit Suisse Global Wealth Report 2013. Україна з Білоруссю і Молдовою — аутсайдери серед країн СНД. Згідно з дослідженням, середній статок українця у 10 разів менший, ніж у середньому в світі! І у 100 разів менший, ніж у Швейцарії...

Середній українець має трохи менше, як 5 тис. дол. У цю ж, найнижчу категорію, потрапили більшість країн Африки, Індія, Болівія... Росія і більшість країн СНД — у групі, де середні статки 5-25 тис. дол. Найбагатші в СНД, за даними банку, — туркмени.

Дослідники пишуть, що загалом у світі, попри несприятливі економічні умови, статки людей виросли до середини року на 4,9%, сягнувши рекордних 241 трлн. дол. Середній статок дорослої людини на Землі теж встановив рекорд — 51,6 тис. дол. Але нерівність залишається значною: 10% населення світу володіє 86% світового багатства.

Найбагатші країни світу — у Північній Америці, Західній Європі, Тихоокеансько-Азіатському регіоні і на Близькому Сході. Найзаможніші у світі — швейцарці. Кожен володіє в середньому 513 тис. дол.! Далі йдуть австралійці — 403 тис. дол., норвежці — 380 тис. дол. і люксембуржці — 315 тис. дол.

Коментар для «ВЗ»

Василь ЮРЧИШИН, директор економічних програм Центру Разумкова

У цьому рейтингу певну роль відіграє те, що частина українців отримує зарплату в конвертах, а також те, що частина нашої економіки — в тіні. Але це принципово не змінює ситуації. Якщо подивимося на інший важливий показник — ВВП на душу населення, то він у нас теж один із найнижчих у Європі. Тому рейтинг Credit Suisse — досить об’єктивний. Інша річ, що в Україні дещо нижчі ціни, і за паритетом купівельної спроможності ситуація у нас трішки краща.

Загалом ситуація дуже погана. Значною мірою через низьку конкурентну спроможність української економіки, яка не дозволяє підвищувати зарплати чи почуватися з тими зарплатами, які отримуємо, забезпечено. Може, в рейтингу Credit Suisse ситуація загострена, коли Україну ставлять в один ряд із країнами Африки. Але це загострення має показати, що країна майже у центрі Європи, із якою завжди пов’язували високий потенціал розвитку, — пасе задніх.

Найближче до нас в Європі за показниками добробуту стоять нові члени ЄС — Болгарія і Румунія. Про це свідчить Індекс розвитку людського потенціалу ООН. Там Україна — серед країн, які мають середній рівень доходів. У цьому рейтингу Україна — в тій самій групі, що Болгарія і Румунія. За деякими показниками, ситуація у нас навіть краща, ніж у них. Проте ми нижче за всіма показниками, ніж країни Балтії чи такі країни колишнього соцтабору, як Польща, Чехія і Угорщина. Ще на початку 1990-х прогнози для Польщі та України були приблизно однакові. Україну навіть розглядали як країну із дещо кращим потенціалом. Але за 20 років у Польщі ВВП на душу населення зріс більш ніж у 4,5 раза, у Росії — вдвічі. А в Україні лише на 20-25%. Це все результати тих «реформ», які у нас проводили...

Схожі новини