Передплата 2024 ВЗ

«Дерева так обліпило плодами, що гілки довелося підпирати»

Кримські фермери продають персики по 4-5 гривень. А супермаркети закуповують вдвічі дорожчі іспанські та молдовські...

Цього року маємо справжнє персикове літо. Від світло-жовтих до темно-рожевих, від дрібних до великих. Чого-чого, а персиків цього року до вибору до кольору... У Криму, кажуть, не бачили такого урожаю останні п’ять років! Але особливо тішитись фермери не мають чим: через надто хороший урожай фермери мають проблеми зі збутом, а закупівельні ціни уже обвалились до 4-6 гривень за кілограм. Утім, попри те, що садівники віддають персики за копійки, поки вони потрапляють до споживача, ціна зростає у кілька разів. І нам уже доводиться платити по 15 -25 гривень за кілограм.

Найдешевші ПЕРСИКИ, які вдалося знайти на Привокзальному ринку у Львові, — по 12 гривень за кілограм, і то — молдовські. Кримські красивіші, але дорожчі — в середньому 15-18 гривень. Питаю у продавця, чим відрізняються кримські від молдовських. “Різні сорти. Кримські крупніші, але молдовські солодші і від них краще відстає кісточка. Не знаю, через що, але молдовські можуть довше постояти, а наші дуже ніжні — не встигнеш доторкнутись, вже гниють. А в нас люди як беруть: купить три персики, а перемацає десять. До кінця дня пів’ящика треба списувати”, — скаржиться жінка. При цьому охоче відрізає покупцям по шматочку персика — покуштувати. Найдешевші персики, які вдалося знайти, — 9,99 у супермаркеті. Щоправда, на вигляд страшненькі — брудно-зелені, з плямами. Певно, зірвали їх ще зовсім не зрілими. Але дехто і такі купує.

“Супермаркети у нас товару не беруть, бо ми не є юридичними особами. Вони працюють в основному з імпортними фруктами — іспанськими, молдовськими. Ми якось намагались налагодити співпрацю з місцевою мережею, але нам висунули такі умови, на які ми не могли погодитись. Як наслідок, доходить до абсурду: у нас у Джанкої на ринку дрібний персик від шести гривень, за 10 гривень — дуже красивий, а в супермаркеті — по 15,99, — каже кримський фермер Анатолій Ілліч. — Я б не сказав, що цьогорічний урожай рекордний, просто кілька років поспіль був поганий урожай. А цього року дерева так обліпило, що довелось гілки підпирати, аби дерева не “порвало”. На молодих деревах ми видаляли частину зелених плодів, аби інші були більші”. Садівник каже, цього року ранні та середньостиглі сорти дозріли майже одночасно, тому ще тиждень-два тому кримські садівники мали проблеми зі збутом. У деяких садах персики пообсипались, бо не встигали їх продавати, а зберігати ніде. Тепер пішли пізніші сорти, їх менше, тому збувати стало легше.

Чому кримський персик дорожчий на базарах за молдовський, Анатолій Ілліч пояснює особливим кліматом півострова. “Якщо взяти один і той самий сорт «редхевен», то наш і, наприклад, одеський — різні на смак. У нас персик росте крупніший і м’якший. Зрозуміло, він смачніший, але його важче транспортувати. Тому потрібні спеціальні контейнери, він більше псується в дорозі, тому дорожчий. Дехто з моїх колег, аби персик був транспортабельнішим, зриває раніше, і він доходить до кондиції вже в дорозі. Але тоді фрукт втрачає свої смакові якості”, — каже фермер. Щодо “хімії”, то кримчанин переконує, що персики нічим не кроплять. Дерева обробляють спеціальними препаратами проти хвороб і шкідників до того, як вони починають цвісти, і ще на початку осені — після того, як зібрали урожай.