Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Утилізувати нема кому, а платити треба

Через утилізаційний збір машини в Україні знову подорожчають

Не встигли українці оговтатись від спецмит на імпортні автомобілі, через які одні іномарки подорожчали, інші опинились у дефіциті, як Верховна Рада зробила ще один подарунок — прийняла утилізаційний збір на автомобілі. В Асоціації автоімпортерів та дилерів заявляють, що після сплати утилізаційного збору (від 4,73 тис. гривень за електромобіль до 30,25 тис. гривень за автомобіль з об’ємом двигуна 3500 куб. см) на відповідну суму підвищиться вартість автомобілів для покупців. Якщо президент не ветує закон, цей збір будуть стягувати з імпортерів та виробників уже з вересня цього року. І це при тому, що заводів, які б займались утилізацією автомобілів, в Україні наразі нема.

Утилізаційний ЗБІР — не що інше як ще один податок на імпортні автомобілі, вважає екс-міністр фінансів, народний депутат Віктор Пинзеник. За його словами, цей законопроект не лише вдарить по бюджетах сотень тисяч українських сімей, а й порушує взяті на себе Україною зобов’язання в рамках вступу до СОТ і може викликати зворотні санкції щодо українського експорту. А претензій до України у СОТ і так немало. На 11 липня призначене засідання Ради з торгівлі товарами Світової організації торгівлі, на якому розглядатимуть претензії інших країн до України. Зокрема, Японія зробить заяву щодо введених мит на імпорт автомобілів. На спецмита на імпорт автомобілів поскаржилась і Росія. Відповідно до заявки, яку РФ скерувала до СОТ, через українські спецмита Росія недоотримає 328 мільйонів доларів. Щоб компенсувати це, РФ залишає за собою право стягувати мита у розмірі євро за кілограм українського шоколаду, 15% — на імпорт скла та 54% — при імпорті вугілля.

Згідно з нормами СОТ, постраждала країна має право ввести у відповідь санкції, щоб відшкодувати збитки. До такого заходу уже вдалась Туреччина — країна запровадила мита на імпорт волоських горіхів з України, аби компенсувати втрати від скорочення експорту автомобілів в Україну.

Схожі новини