Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Газ для населення подорожчає вже до кінця року?

Без графіка підвищення тарифів для населення МВФ навіть не обговорюватиме надання кредиту для України

Терпець увірвався. Після кількох безрезультатних поїздок в Україну МВФ поставив ультиматум: або тарифи для населення піднімуть, або жодного кредиту. «Розробка графіка підвищення тарифів (як і затвердження програми підвищення ефективності використання енергоресурсів з метою підвищення ефективності житлового, комунального та державного секторів) для ліквідації збитків «Нафтогазу» передбачається як попередню умову підписання угоди», — повідомляє “Дзеркало тижня” з посиланням на текст Меморандуму про економічну та фінансову політику між Україною і МВФ. Фонд також вимагає збалансування державного бюджету на поточний та наступний рік (дефіцит бюджету до кінця року не повинен перевищувати 2% ВВП) та стримування темпів зростання мінімальної зарплати. Крім того, у проекті бюджету на 2014 рік доведеться відмінити зниження ставки податку на додану вартість (планувалось, що наступного року ПДВ знизять з 20% до 17%), а зростання реальної зарплати у державному секторі має бути нульовим...

Та, СХОЖЕ, уряд нині у такій ситуації, що йому доведеться піти на усі ці непопулярні заходи. Цього року Україна повинна повернути рекордну суму боргів, а грошей на це у бюджеті нема. За підрахунками голови Комітету економістів України, цього року потрібно повернути з бюджету майже 9 мільярдів доларів зовнішнього боргу і ще близько 5 мільярдів внутрішнього. Це майже третина бюджету. Якщо цього не відбудеться, то під кінець 2013 року може виникнути стан технічного дефолту. Адже інші міжнародні інституції орієнтуються на МВФ — якщо Фонд відмовляє у позиці, то й інші організації відмовляються ризикувати. Крім того, гроші МВФ — одні з найдешевших. Якщо кредит МВФ обходиться у 2-4%, то євробонди — у 7,5-9,5%. Як кажуть, відчуйте різницю.

Експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Віталій Кравчук не настільки критичний. “Не можна сказати, що без кредиту МВФ Україна — банкрут. Але якщо уряд мислить принаймні середньостроково, то має розуміти, що ця позика нам потрібна, оскільки це — недорогі гроші. А що менша вартість запозичень, то менше навантаження на бюджет, — каже Віталій Кравчук. — Важко сказати, піде чи не піде уряд на підвищення тарифів для населення уже до кінця року заради кредиту МВФ. Але політично мудрішим було б це зробити зараз, ніж відтягувати до виборчого року. Що швидше це зробити, то краще. Адже різниця у ціні, яку сплачує за газ населення та теплокомуненерго, і ціною російського газу все більша. Її доводиться покривати з бюджету”.

У проекті Меморандуму МВФ передбачено 2,3 млрд. грн. для часткової компенсації зростання цін на газ для малозабезпечених. Натомість субсидії з бюджету для комуненерго (нині це 4,4 млрд. грн.) мають бути скасовані.

Попри двоякі заяви в уряді (частина урядовців запевняє, що тарифи піднімуть, частина — що на цю вимогу МВФ не пристануть), виглядає на те, що влада все ж готується до підвищення тарифів для населення. Але хоче зробити це таким чином, аби зняти частково з себе відповідальність. Зокрема, нещодавно парламент прийняв у першому читанні законопроект, який дозволяє підвищувати тарифи на енергоносії Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ) без участі Кабінету Міністрів (досі нові тарифи НКРЕ набували чинності лише після погодження в уряді). Джерела у НКРЕ кажуть, що наразі готуються проекти постанов, за якими електроенергія має подорожчати на 25%, а газ — на 20%. Міністр фінансів Юрій Колобов на початку травня заявив, що Україна готується підписати угоду з МВФ уже найближчим часом (передбачається кредитна лінія на 15 мільярдів). Тож виглядає на те, що певні домовленості з МВФ уже є — лишилось залагодити формальності.

Схожі новини