Передплата 2024 «Добра кухня»

Від економічних проблем — до екологічного лиха

Гори вугілля на складах електростанцій та шахт можуть спалахнути будь-якої миті

Паливно-енергетична промисловість України в критичному стані. Через проблеми та спад в економіці попит на електроенергію впав. Як наслідок, теплові електростанції не можуть працювати на повну потужність, отже, використовують менше вугілля. Вугіллям завалені і електростанції, і збагачувальні фабрики, і самі шахти. На багатьох шахтах Львівсько-Волинського басейну змушені були призупинити видобуток — вугілля нема куди складати. Шахтарі сидять без роботи, грошей нема, вугілля не відвантажують. Та, окрім соціальних проблем, шахтарям та енергетикам загрожують й екологічні. Вугілля не може довго зберігатись на складах, адже не просто втрачає калорійність, а й може загорітись через потепління. Про усе це йшлося на підсумковому засіданні робочої групи Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з приватизації щодо шляхів розв’язання проблемних питань реформування вуглевидобувного виробничого комплексу регіону.

«Ситуація у вугільній промисловості критична. Особливо з урахуванням аварії на Вуглегірській ТЕС, яка споживала два мільйони тонн вугілля (внаслідок вибуху вугільного пилу згоріло чотири енергоблоки. — Авт.), — заявив народний депутат, голова Профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов. — Сьогодні нема реалізації вугілля. Колись, коли ми, як профспілка, звертались до уряду для вирішення соціальних питань, нам казали: “А де ваше вугілля?”. Тепер ситуація протилежна. На складах електростанцій України накопичено 5,9 мільйона тонн вугілля, і ці об’єми не знижуються. Ще 1,9 мільйона тонн вугілля — на складах вугільних підприємств. Тому на сьогодні основне питання — як перерозподілити вугілля. Потепління може призвести до катастрофічних наслідків. Вугілля має здатність до самозаймання. Це одна з причин аварії на Вуглегірській ТЕС. Нинішня ситуація пов’язана з економікою нашої країни та світовою економікою. Споживання електроенергії промисловістю зменшилось, маємо падіння ринку виробництва металу. За більш ніж 20-річну історію нашої держави такого у нашій вугільній промисловості ще не було! Тому в уряді навіть прийняли рішення зменшити обсяги електроенергії на АЕС, аби якось вирішити проблеми зі збутом вугілля».

Шахтарі з Львівщини та Волині бачать вирішення своїх проблем лише у тому, аби компанія “ДТЕК Західенерго” закуповувала у них все вугілля для потреб своїх електростанцій. Але склади ТЕС і так уже переповнені більш ніж на 100%. Більше складувати нема куди.

Крім того, генеральний директор “ДТЕК Західенерго” Михайло Мальований запевняє, що ані Бурштинська ТЕС, ані “Західенерго” напряму вугілля у шахтарів не закуповує. Сировину для ТЕС купує компанія «ДТЕК Трейдинг» через державне підприємство «Вугілля України». В рамках договору з ДП “Вугілля України” ДТЕК купує понад 2 мільйони тонн вугілля на рік. Але саме державна компанія вирішує, з яких саме шахт України вугілля відвантажувати. Більше того, на Бурштинській та Добротвірській електростанціях також накопичені гори вугілля, які електростанція не встигає спалювати.

“Компанія “ДТЕК Західенерго” купує вугілля Львівсько-Волинського басейну. Лише за 2012 рік ми використали близько 700 тисяч тонн. Цього року за перший квартал на наші електростанції поставили 160 тисяч тонн, — каже директор з генерації електроенергії ДТЕК Сергій Тазін. — Проблема не лише у тому, скільки беремо. Проблема у низькому споживанні електроенергії. Електростанції також завалені вугіллям. На станціях ДТЕК накопичено 3,2 мільйона тонн, зокрема на станціях “ДТЕК Західенерго” — 1,1 млн. тонн. ДТЕК готовий вирішувати проблему з надлишком вугілля. Не треба забувати про аварію на Вуглегірській ТЕС, куди також постачали вугілля державної компанії. Тепер це вугілля хочуть збувати на наших ТЕС. Ми уже прийняли декілька сотень вагонів вугілля звідти. Але при цьому ми маємо тисячі працівників на наших вугільних шахтах — вони також громадяни України. Не можна вирішувати проблеми одних за рахунок інших”.

Щодо виконання інвестиційних зобов’язань, то у ДТЕК запевняють, що їх навіть перевиконують. Так, за умовами приватизації “Західенерго” на електростанціях повинні спалювати не менше 70% українського вугілля. Натомість на усіх електростанціях ДТЕК використовують практично 100% вітчизняного вугілля.

Утім, окрім низького попиту на електроенергію, який спричинив надлишок вугілля, є ще одна причина, через яку вугілля Львівсько-Волинського басейну “ДТЕК Західенерго” змушений використовувати в обмеженій кількості — українське законодавство, за яким плату за викиди оксиду сірки в повітря збільшили майже вдвічі. Ставка екологічного податку зросла з 50% в 2012 році до 75% в 2013 році. У 2014 році вона збільшиться до 100%.

“На жаль, багато вугілля, видобутого на заході України, має підвищений вміст сірки — понад 3%. Це ляже тягарем на виплату за викиди сірки в повітря. За планом 2013 року компанія ДТЕК повинна буде сплатити за викиди оксидів сірки близько мільярда гривень. Це величезні кошти, — каже Сергій Тазін. — Проблему треба вирішувати комплекс-но — враховуючи економічні, екологічні та соціальні аспекти. Інакше колапсу у паливно-енергетичній промисловості не уникнути”.

Схожі новини