Передплата 2024 «Добра кухня»

Працюють більше за менші гроші

Аби заробити стільки ж, жінки мусять працювати на 59 днів довше, ніж чоловіки

Добились рівності у праві на роботу, проте до рівності в оплаті праці ще далеко. Виявляється, навіть у просунутій Європі жінки заробляють в середньому на 16,2% менше, ніж чоловіки, хоча проводять на роботі більше часу. У Єврокомісії порахували, що для того, аби зрівнятись у зарплаті, представницям чарівної статі треба працювати на 59 днів довше!

В Україні розрив в оплаті праці між чоловіками та жінками ще більший. Середня зарплата українки — лише 73,7% від того, що заробляють чоловіки. І це при тому, що освіта у жінок, як правило, краща. «Вищу або середню спеціальну освіту в Україні має кожна друга працююча жінка, тоді як серед чоловіків — менш як 40%, — каже керівник Національного форуму профспілок Мирослав Якібчук. — При цьому рівень безробіття серед жінок на 10% вищий. Хоча питома вага жінок у складі сукупної робочої сили України становить 50%, у процесі формування ринку праці рівень їхньої конкурентоспроможності з року в рік знижується: підвищується ризик втратити роботу, скорочуються можливості професійного росту, підвищення кваліфікації та перекваліфікації. Коли виникають проблеми на підприємстві, жінки першими підпадають під скорочення».

За новим законом про працю, в оголошеннях про вакансії не можна вказувати стать та вік, аби уникнути дискримінації за статевою ознакою. Утім, навряд чи це допоможе вирівняти ситуацію на ринку праці. За словами рекрутерів, випадки, коли жінці відмовляють у посаді лише тому, що вона жінка, чи свідомо занижують зарплату, — поодинокі. Річ у тім, що українки самі вибирають такі професії, які легше поєднувати з сім’єю. Через це жінки найчастіше працюють на низько-оплачуваних роботах. Скажімо, у дошкільних навчальних закладах 98,6% працівників — жінки, 84,5% — у середніх школах. Навіть коли після закінчення вузу чоловік і жінка починають працювати на рівнозначних посадах, з народженням дітей у жінки сповільнюються темпи просування кар’єрними сходами. Але знову ж таки не варто говорити про дискримінацію на ринку праці. За даними соцопитувань, для абсолютної більшості українок материнство є пріоритетнішим за роботу. Лише 6,4% українських жінок готові вийти чи вийшли на роботу у перші два місяці після пологів через любов до професії. Решта готові перервати декретну відпустку лише у тому випадку, коли у сім’ї виникнуть матеріальні труднощі.

Схожі новини