Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Казна порожня?

З вулиць українських міст зникає освітлення, місцеві ради не можуть придбати навіть конвертів, а люди сидять без зарплати.

Таке повернення в 90-ті роки організувало українцям Держказначейство, яке з вересня затримує кошти на рахунках. Як наслідок, комунальні підприємства не мають чим розрахуватись за електроенергію, поточні ремонти, а подекуди виникають навіть перебої з бензином для карет швидкої допомоги. Без затримок надходять гроші лише за захищеними статтями бюджету, тобто на зарплати бюджетникам та пенсії.

«Уявіть СОБІ, що ви вклали гроші в банк, а коли прийшли їх забирати, вам кажуть: вибачте, ми ваші гроші віддали в кредит Петренку, бо йому вони більше потрібні. Те саме робить зараз казначейство. Ми маємо виписки, що у нас є гроші на рахунках, а Держказначейство просто не виконує наших платіжних доручень, — каже директор Департаменту фінансової політики Львівської міської ради Олег Іщук. — На сьогодні за нашими рахунками казначейство затримує понад одинадцять мільйонів гривень. Як наслідок, не можемо розрахуватись за ті роботи, які для нас виконували інші організації. А вони, своєю чергою, не можуть видати людям зарплату, бо за їхні послуги не розрахувались... Така ситуація складається не вперше. А все тому, що у законодавстві немає альтернативи — ми можемо розраховуватись лише через Держказначейство».

Те, що кошти періодично “зависають” на рахунках Держказначейства, в Україні — не новина. Таке трапляється щороку. Проте цьогоріч ситуація критична. “Проблеми з казначейством виникли ще на початку вересня. І така ситуація по всій Україні. Усе стоїть. Подекуди кошти проходять, але дуже повільно. Ситуація — критична”, — каже фінансовий аналітик Асоціації малих міст Ольга Охріменко.

“На бензин у нас поки коштів вистачає, але на інші поточні видатки гроші затримують, хоча міська рада їх виділяє. У нас є рахунки, які лежать ще з вересня, — каже головний лікар станції швидкої допомоги Любов Поважук. — Ми навіть не можемо замінити лікарям сумки, які порвались. Нам потрібні кошти на господарську діяльність — то якісь двері треба поміняти, то вікна, то щось підремонтувати. Але ми змушені чекати, бо гроші лежать на рахунках казначейства. А якби «швидка» не виїхала, сказала, зачекайте, скільки б галасу було”.

В Головному управлінні Держказначейства у Львівській області пояснити, куди поділись кошти міськради, відмовились. Мовляв, пояснення є на сайті Держказначейства, а відтак коментувати ще щось “недоцільно”. У повідомленні Держказначейства спростовують інформацію, що вони начебто заблокували кошти бюджетним організаціям у регіонах України. “Органи казначейства продовжують здійснювати платежі своєчасно відповідно до розпису Державного бюджету України у терміни, визначені законодавством... Стосовно можливих затримок з проведенням платежів, то вони можуть виникати внаслідок різних обставин, зокрема через допущені помилки розпорядниками бюджетних коштів при підготовці первинних та розрахункових документів, усунення яких вимагає певного часу, або несвоєчасність подання до органів казначейства пакета документів та оформлення необхідних процедур, визначених бюджетним законодавством та законодавством у сфері закупівель”, — йдеться у повідомленні Держказначейства. Виходить, органи місцевого самоврядування по всій країні раптом почали помилятись, бо кошти не можуть отримати бюджетні організації в усіх регіонах України...

І хоча поки що бюджетники отримують зарплату вчасно, бо це захищена стаття бюджету, серед учителів поповзли чутки, що у грудні вони грошей не отримають, бо їх просто не передбачили у бюджеті. Як виявилось, такі чутки небезпідставні. “Коли складали Державний бюджет на цей рік, “не додали” більше місячного фонду оплати праці для вчителів. Тобто цих грошей у бюджеті справді нема. Така ситуація складається уже не перший рік, коли на останній місяць не вистачає грошей на зарплату. Але завжди ситуація якось вирішується. Сподіваємося, субвенції з державного бюджету на зарплату будуть. Принаймні ми щотижня шлемо в Київ телеграми, аби виділили кошти на зарплату”, — каже Олег Іщук.

Колишній міністр фінансів Ігор Уманський вважає, що проблема блокування Держказначейством рахунків регіонів полягає у тому, що реальні доходи бюджету не відповідають всім передвиборним навантаженням на українську казну. Простіше кажучи, грошей у ній нема. Про те, що ситуація критична, свідчить і залишок коштів на Єдиному казначейському рахунку. На початок листопада там було лише 1,76 мільярда гривень. Це найгірший результат за останні десять років. Торік на кінець листопада залишки на цьому рахунку становили 5,33 млрд. гривень, а у кризовому 2009 році — 3,3 млрд. гривень.

Схожі новини