Що подати до шампанського?
До солодшого ігристого — солодшу закуску
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/503837/shampanske.jpg)
Шампанське у багатьох асоціюється зі святом, значущою подією, наприклад, з кінцем одного року і початком іншого. Найкращі гастрономічні пари залежать від виду напою.
Брют — сухе ігристе вино з низьким вмістом цукру. До нього ідеально пасуватимуть м’який сир із козячого або овечого молока, риба, морепродукти, фрукти (ананаси, персик, зелена груша), горіхи. Це універсальний напій для аперитиву, який пробудить здоровий апетит. Тож з ним ідеально подати тарталетки з ікрою, закуски з морепродуктів, брускети і паштети з лосося або тунця. Також брют подають з суші або піцою. Не варто боятися простих страв. Страву з курки або смажену картоплю чудово доповнить келих сухого ігристого. Кислотність вина добре врівноважує закуска, яку вважають фаст-фудом: кільця цибулі, креветки в клярі, сирні палички або курячі крильця. Перед подачею шампанське охолоджують до 6°С. За такої температури напій повною мірою зможе розкрити свої смак, аромат і букет.
До напівсухого шампанського поставте на стіл сир, наприклад, витриманий пармезан або чедер. З ним добре поєднуються страви з морепродуктів або з вареною куркою. Як і брют, напій можна подати на аперитив, проте завдяки легкому квітковому смаку та більшій солодкості він стане добрим рішенням для десерту. З ним можна подати фруктовий салат або просто скибочки зеленого яблука та виноград. Горіхи — ще один гідний кандидат у виборі гастрономічної пари до ігристого. Як варіант закінчення вечері - напівсухе і ягідний тарт або десерт із малиною. Чудова закуска до напівсухого шампанського — риба, запечена в духовці.
Напівсолодке шампанське — напій із сортів винограду із вмістом цукру не менше 20%. Ігристі вина з високим вмістом цукру подають з більш щільною їжею: качкою, червоним м’ясом. Характер напою допоможуть підкреслити страви з креветками та іншими ракоподібними. Добре поєднуються з напівсолодким ігристим молюски. Правильною гастрономічною парою до напою стане полуниця та будь- які десерти з нею. Прикрасять закінчення вечері келих напівсолодкого з фруктовим щербетом.
Солодке шампанське подають в особливих випадках. Воно ідеальне для подачі на десерт, наприклад, зі стиглим манго або фруктовим желе. Взагалі цей вид ігристого — знахідка для ласунів, тому для нього підійдуть не надто нудотні торти, тістечка, фруктові або ягідні пироги, морозиво. Чудовий варіант — улюблений торт «Павлова», фрукти і ягоди, крім кислих, які можна кинути у келих. Заморожені ягоди не лише змінять смак, а й охолодять напій.
Шампанське п’ють і як аперитив — перед їдою, і під час приймання їжі, і в самому кінці - з десертом. Однак є такі поєднання, які не підходять для жодного виду ігристого вина. Якщо подаватимете на стіл шампанське, намагайтеся уникати: шоколаду (перебиває смак і аромат); цибулі і часнику (мають надто різкий запах); буженини, ковбаси; домашніх солінь; грибів; східних ласощів з нудотним солодким смаком (після них будь-яке ігристе вино здасться кислим).
Головне правило: що солодше ігристе, то солодша закуска до нього потрібна.
Курка, запечена в апельсинах
1 курка на 1,5 кг, 4 апельсини, 5 зубчиків часнику, сіль і чорний мелений перець.
Тушку вимити, обсушити паперовими рушниками, кінчики крилець (останню, найтоншу фалангу) зрізати.
Апельсини добре вимити під гарячою водою і обсушити паперовими рушниками. Плоди нарізати тонкими кружальцями та скласти в миску.
Тушку курки добре натерти зсередини і зовні сіллю, а також меленим чорним перцем. Залишити на 15 хв за кімнатної температури.
Акуратно підняти шкіру на грудці курки і вкласти апельсинові кружальця між м’ясом і шкірою. Зробити те ж саме на спинці. Часник нарізати тонкими пластинами і вкласти в середину курки.
Зв’язати ніжки курки разом. Якщо залишилися нарізані апельсини, покласти їх у форму разом із куркою. Запікати в розігрітій до 180°C духовці 2−2,5 год, час від часу поливаючи соком, що виділяється.
Гарячу курку нарізати на порційні шматки і подавати. На гарнір можна запропонувати варену картоплю.