Передплата 2024 ВЗ

Що подати до шампанського?

До солодшого ігристого — солодшу закуску

Шампанське. Фото з сайту pexels
Шампанське. Фото з сайту pexels

Шампанське у багатьох асоціюється зі святом, значущою подією, наприклад, з кінцем одного року і початком іншого. Найкращі гастрономічні пари залежать від виду напою.

Брют — сухе ігристе вино з низьким вмістом цукру. До нього ідеально пасуватимуть м’який сир із козячого або ове­чого молока, риба, морепро­дукти, фрукти (ананаси, пер­сик, зелена груша), горіхи. Це універсальний напій для апе­ритиву, який пробудить здоро­вий апетит. Тож з ним ідеально подати тарталетки з ікрою, за­куски з морепродуктів, бруске­ти і паштети з лосося або тун­ця. Також брют подають з суші або піцою. Не варто боятися простих страв. Страву з курки або смажену картоплю чудово доповнить келих сухого ігрис­того. Кислотність вина добре врівноважує закуска, яку вва­жають фаст-фудом: кільця ци­булі, креветки в клярі, сир­ні палички або курячі крильця. Перед подачею шампанське охолоджують до 6°С. За такої температури напій повною мі­рою зможе розкрити свої смак, аромат і букет.

До напівсухого шампан­ського поставте на стіл сир, наприклад, витриманий пар­мезан або чедер. З ним до­бре поєднуються страви з мо­репродуктів або з вареною куркою. Як і брют, напій мож­на подати на аперитив, про­те завдяки легкому квітково­му смаку та більшій солодкості він стане добрим рішенням для десерту. З ним можна пода­ти фруктовий салат або про­сто скибочки зеленого яблука та виноград. Горіхи — ще один гідний кандидат у виборі га­строномічної пари до ігристо­го. Як варіант закінчення вече­рі - напівсухе і ягідний тарт або десерт із малиною. Чудова за­куска до напівсухого шампан­ського — риба, запечена в ду­ховці.

Напівсолодке шампан­ське — напій із сортів вино­граду із вмістом цукру не мен­ше 20%. Ігристі вина з високим вмістом цукру подають з більш щільною їжею: качкою, чер­воним м’ясом. Характер на­пою допоможуть підкреслити страви з креветками та інши­ми ракоподібними. Добре по­єднуються з напівсолодким ігристим молюски. Правиль­ною гастрономічною парою до напою стане полуниця та будь- які десерти з нею. Прикрасять закінчення вечері келих напів­солодкого з фруктовим щер­бетом.

Солодке шампанське по­дають в особливих випадках. Воно ідеальне для подачі на десерт, наприклад, зі стиглим манго або фруктовим желе. Взагалі цей вид ігристого — знахідка для ласунів, тому для нього підійдуть не надто ну­дотні торти, тістечка, фрукто­ві або ягідні пироги, морозиво. Чудовий варіант — улюблений торт «Павлова», фрукти і яго­ди, крім кислих, які можна ки­нути у келих. Заморожені яго­ди не лише змінять смак, а й охолодять напій.

Шампанське п’ють і як апе­ритив — перед їдою, і під час приймання їжі, і в самому кінці - з десертом. Однак є такі по­єднання, які не підходять для жодного виду ігристого вина. Якщо подаватимете на стіл шампанське, намагайтеся уни­кати: шоколаду (перебиває смак і аромат); цибулі і часни­ку (мають надто різкий запах); буженини, ковбаси; домашніх солінь; грибів; східних ласо­щів з нудотним солодким сма­ком (після них будь-яке ігристе вино здасться кислим).

Головне правило: що солод­ше ігристе, то солодша закуска до нього потрібна.

Курка, запечена в апельсинах

1 курка на 1,5 кг, 4 апель­сини, 5 зубчиків часнику, сіль і чорний мелений пе­рець.

Тушку вимити, обсушити па­перовими рушниками, кінчики крилець (останню, найтоншу фалангу) зрізати.

Апельсини добре вимити під гарячою водою і обсушити паперовими рушниками. Пло­ди нарізати тонкими кружаль­цями та скласти в миску.

Тушку курки добре натерти зсередини і зовні сіллю, а та­кож меленим чорним перцем. Залишити на 15 хв за кімнатної температури.

Акуратно підняти шкіру на грудці курки і вкласти апель­синові кружальця між м’ясом і шкірою. Зробити те ж саме на спинці. Часник нарізати тонки­ми пластинами і вкласти в се­редину курки.

Зв’язати ніжки курки ра­зом. Якщо залишилися нарі­зані апельсини, покласти їх у форму разом із куркою. Запі­кати в розігрітій до 180°C духо­вці 2−2,5 год, час від часу поли­ваючи соком, що виділяється.

Гарячу курку нарізати на по­рційні шматки і подавати. На гарнір можна запропонувати варену картоплю.

Схожі новини