Передплата 2024 ВЗ

У парку «На Валах» презентували культурні цінності нематеріальної спадщини України

Яворівська забавка, гречаний пиріг та Різдвяна зірка із села Мацьковичі претендують у список нематеріальної спадщини ЮНЕСКО

Культурна подія у парку "На Валах". Фото автора
Культурна подія у парку "На Валах". Фото автора

У п’ятницю, 7 жовтня, у парку «На Валах» урочисто презентували культурні надбання Львівщини, які нещодавно внесені до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України — Яворівську дерев’яну забавку, Яворівський пиріг та об'ємну сферичну Різдвяну звізду із села Мацьковичі. Свято відвідала журналістка «ВЗ».

Презентація культурної спадщини відбулася у стилі дарів осені. У сквері облаштували чимало колоритних фотозон з сіна, декорованих гарбузами, яблуками. Поряд красувалися жінки в національних строях, з якими гості залюбки фотографувалися.

Настрій гостей святковий, піднесений. На сцені - святковий концерт, виступали колективи з різних регіонів Львівської області. Усі охочі вчилися виготовляти сферичну зірку із Мацьковичів та знамениту Яворівську забавку. Господині з Яворівщини безкоштовно пригощали пирогом з борщем.

«Прагнемо, щоб Яворівський пиріг був у меню провідних ресторанів Львівської області, — прокоментувала керівниця управління туризму та курортів Львівської ОВА Наталія Табака. — Локальні страви мають працювати на економіку регіону. Тому ми серйозно взялися за промоцію Яворівського пирога. Страва з тіста, картоплі та гречки внесена до переліку нематеріальної спадщини України, але її хочуть зробити й надбанням ЮНЕСКО».

Як розповіла для «ВЗ» директорка департаменту культури, національностей та релігій Львівської ОВА Ірина Гаврилюк, усі мріють, щоб культурні надбання Львівщини, які презентували на святі заслужено поповнили лави нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

«Це непростий процес, є спеціальна комісія, яка розглядає документи. Процедура триває орієнтовно рік, — продовжує розмову чиновниця. — Нам зараз важливо, щоб люди не лише бачили ці культурні надбання на телебаченні, а й прийшли на свято і на власні очі їх побачили, доторкнулися. Це прекрасне народне мистецтво передавалося з покоління в покоління. Яскрава колористика забавки та зірки пасують для Львівщини».

Членкиня Наукового товариства імені Шевченка, наукова дослідниця яворівських забавок і звіздарства Дарія Ковальчук пояснила для «ВЗ», в чому фішка Різдвяної звізди із Мацьковичів. Виявляється, від інших вона відрізняється куполом в епіцентрі. Зразки такої зірки зберігаються у народних майстрів у Дублянах Львівського району.

Схожі новини