Прийшов Спас — пішло літо від нас
У церквах освячують яблука, груші, виноград, мед

19 серпня — Преображення Господнє, народна назва свята Спас. Його сенс полягає в однойменній події, що описана в Євангеліях. Свято Преображення має глибоке духовне значення для християн. Воно символізує славу Ісуса Христа як Сина Божого, Його божественну природу та порятунок людства.
У цей день християни йдуть до церкви, моляться та ставлять свічку за здоров’я. Чимало вірян приносять плоди нового врожаю, зокрема яблука, у церкву для освячення, тому й у народі цей день отримав назву Яблучний Спас.
Первісно свято відзначали в один певний день і слово «Спас» вживали без жодних прикметників. Тепер повелось відзначати Медовий, Яблучний та Горіховий Спаси.
До речі, наступного року за новим церковним календарем Преображення святкуватимемо 6 серпня.
Яблучний Спас припадає на Успенський піст. Тому, як і під час будь-якого православного посту, в цей час важливо не лише тілесне утримання, а й духовне очищення. Тим, хто дотримується посту, не можна вживати в їжу м’ясні, молочні продукти і яйця. Але на свято Преображення, тобто в Яблучний Спас, дозволено скуштувати рибу та вино.
Згідно з повір'ям, у Яблучний Спас прийнято пригощати яблуками нужденних і починати збір врожаю яблук, робити заготовки на зиму. А ще готувати традиційні українські страви — ябчанку і присканці.
У понеділок, 14 серпня, православні віряни відзначали свято Медовий Спас, також відоме як Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього, яке припадає на перший день Успенського посту. За новим календарем, новоюліанським (він набуде чинності з 1 вересня), це свято припадатиме на 1 серпня. Традиційно цього дня йдуть до храму — помолитися й освятити мед і мак. Крім цього, потрібно зібрати букет із лікарських трав і квітів — його також освячують і зберігають, щоб захищав від негараздів. Господині готують пісну випічку з маком і медом, неодмінно пригощають нею нужденних, а також допомагають їм.
29 серпня — Горіховий Спас і Хлібний Спас — народні назви свята, у цю пору дозрівали горіхи і зерно, які слов’яни активно збирали. За традицією, православні відвідують богослужіння і освячують горіхи, зерно і готовий хліб. Також у храм можна принести яблука та мед, якщо не встигли освятити їх у минулі Спаси. На свято запрошують в гості друзів і кумів, яких годують стравами з освячених горіхів і зерен. Також на Третій Спас за традицією освячували всі колодязі та джерела питної води. У переддень Горіхового Спаса завершується Успенський піст. Третій Спас також називають Хлібним, Полотняним, Малим, Холодним, Нерукотворним Спасом чи Днем пам’яті Нерукотворного Образа Спасителя. Наступного року Горіховий Спас припадатиме на 16 серпня.
Ябчанка

1,5 л води, 6−7 яблук, 2−3 ст. ложки цукру, дрібка ванільного цукру чи кориці, 1 склянка сметани, 1 ст. ложка борошна.
Яблука почистити, нарізати дольками, залити водою, додати цукор і варити, доки не стануть м’якими (майже розвареними).
Борошно розтерти зі сметаною, щоб не було грудочок, та вилити у компот. За потреби доцукрувати, додати ваніль чи корицю за бажання. Варити, поки не загусне.
Споживати можна гарячою і холодною.
Можна готувати суміш з ягодами, додавши до яблук малину, абрикоси або персики, вишні, груші. Можна не перетирати, достатньо розварити і збити міксером.
Присканці

2 склянки борошна, 300 мл молока, 1 ч. ложка сухих дріжджів, 1 ч. ложка ванільного цукру, 2 ст. ложки цукрової пудри, кориця — до смаку, 1 яйце, ½ ч. ложки солі, 3 яблука, 200 мл олії.
Підігріти молоко, додати дріжджі і ванільний цукор, цукрову пудру з корицею.
Залишити на 10 хв, до підняття «шапочки».
В опару просіяти борошно, додати яйце та сіль. Замісити тісто. Накрити і поставити у тепле місце на 1 год.
Вимити й очистити яблука. Нарізати кубиками 1×1 см. Додати яблука до тіста і залишити ще на 1 год.
На розігріту з олією пательню викладати ложкою тісто. Смажити коржики завбільшки 5−6 см по 2 хв з кожного боку. Викладати на паперові рушники, щоб позбутися зайвого жиру.
Подавати до столу гарячими з фруктовим соусом, варенням, медом чи сметаною. Можна притрусити цукровою пудрою.
Медові пампушки

250 мл питної води, 7−8 г сухих дріжджів, 500 г борошна, 1 ч. ложка солі, олія — для фритюру та змащування рук.
Для сиропу: 200 г цукру, 300 г меду, 290 мл питної води.
Тісто. Питну воду налити в каструлю і нагріти до 35°C. Всипати в неї дріжджі та перемішати. Залишити на 15 хв під рушником, щоб вони активувалися.
Борошно просіяти із сіллю через дрібне сито. З'єднати з розчиненими у воді дріжджами і ретельно вимісити тісто до однорідної консистенції. Накрити рушником і залишити у теплому місці на 1 год. У великій каструлі розігріти олію для фритюру. Змастивши долоні олією, взяти невелику порцію тіста в ліву руку. Стиснути злегка, так, щоб між великим і вказівним пальцями утворилася кулька завбільшки з волоський горіх.
Обережно опустити кульку тіста в киплячу олію. Формувати пампушки і смажити їх до золотистого кольору. Готові викладати на паперові рушники, щоб увібрався зайвий жир.
Сироп. Насипати в каструлю цукор, залити питною водою і додати мед. Поставити на середній вогонь і, помішуючи, довести до кипіння. Варити 3 хв.
Приготовлені пампушки покласти у велику глибоку тарілку і полити гарячим медовим сиропом. Залишити на 20 хв, потім подати. Можна посипати меленою корицею.