Передплата 2024 «Добрий господар»

Преображення Господнє 2023 року: все про цей день

  • 19.08.2023, 11:15
  • 1 225

19 серпня віряни відзначають свято Преображення Господнього або Яблучний Спас. Він є одним з серпневих свят, що присвячені Спасителю, які об'єднує назва Спас

«Преображення Господнє», Фото: ЛОВА
«Преображення Господнє», Фото: ЛОВА

«Господь, який в цей день являє нам свою славу, Преображаючись, доводить, що панування зла — завжди тимчасове. Наша впевненість у прийдешній перемозі має залишатися ясною, як Фаворське світло. Дякуємо Богові та ЗСУ за можливість сьогодні отримати благословення плодів природи, за можливість прокидатись та жити. Тримаймося. Все буде Україна», — зазначив очільник Львівщини Максим Козицький.

Яблучний Спас називають також Спасом на горі. За біблійною легендою, в цей день Христос та його учні піднялися на гору Фавор. Ісус почав молитися і його обличчя освітило неземне світло, а одяг перетворився на білий.

На свято не можна шити, в’язати, прибирати та займатися важкою фізичною працею.

Також на Яблучний Спас не можна лихословити, лаятися та пліткувати.

У давні часи заборонялося в цей день вбивати комах. Вважається, якщо муха двічі сяде на руку, це добрий знак. Зганяти її не можна, вона має полетіти сама.

Цього дня не можна вінчатися.

На свято продовжується Успенський піст, тому не можна їсти м’ясо, яйця та молочні продукти. В цей день дозволяється їсти рибу та пити вино.

Ілюстрація: «Преображення Господнє», Рафаель Санті

Схожі новини