«Моє завдання — приготувати смачно з того, що є»
Переконаний відомий шеф-кухар, який зараз на передовій
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/489462/kukhar.jpg)
Зі звичайних продуктів завжди можна створити надзвичайно смачну страву, головне, вміти правильно її приготувати. Власним досвідом це доводить Руслан — нині кухар 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади. До війни — бренд-шеф однієї з найвідоміших в Україні мережі магазинів-ресторанів. Чоловік входить до списку 25 найкращих шеф-кухарів країни за версіями провідних профільних медіа. Проте зараз готує їжу не в ресторанах, а для українських захисників у запорізьких степах.
На передовій Руслан майже від перших днів широкомасштабного вторгнення. Вивіз з Бучі родину і з березня розпочав службу. Нині Руслан годує побратимів на Запоріжжі.
Сам облаштував кухню. На підвіконні - найрізноманітніші соуси і спеції, які, як наголошує кухар, мають завжди бути під рукою у справжнього професіонала.
Варить на звичайнісінькій двоконфорній електричній плиті.
Цього разу у меню — «натовський» суп (так називає його шеф). Інша назва — скандинавський, він же фінський.
— Хлопцям уже трохи приївся хек, то я зробив із нього фішболи, з якими зварив смачний суп, — каже.
Волонтерські продукти завжди потрібні, і з них виходять справжні кулінарні шедеври. Щоправда, не завжди є для цього умови. Коли рік тому прибув на позиції у Запоріжжі, умови для роботи були майже бойові.
На столі, обладнаному з ящика з-під боєприпасів, він приготував свої перші воєнні канапки. Згодом знайшов кип’ятильник, від генератора увімкнув й зварив суп.
Умови для готування в польовому бліндажі під постійними обстрілами непрості: підсвічувати інколи доводиться ліхтариком на касці, замість плити готувати на саморобному вогнищі з каміння. Але навіть за частого екстриму Руслан підходить до процесу творчо: тішить бійців брускетами-тостами з сиром або тунцем, коли надходять передачі з тилу. То сирники бліндажні приготує, то курячі шашлики, то у меню з’являється польова юшка.
— Моє завдання — приготувати смачно з того, що є. Поки ми не надаємо по зубах безумному сусідові, спокою в нас не буде. Тому знаю, що розраховувати на ВІП-умови не варто. Але кожен на своєму місці може зробити те, що від нього залежить, аби наблизити нашу перемогу. Якщо від мене залежить якісно приготована їжа і, як наслідок, бойова налаштованість наших захисників, я робитиму це. Хоч для цього потрібно вставати о 4-й ранку та цілий день проводити на ногах, — зазначає Руслан.
Для прикладу, багатьом приїлась тушкованка, та й не всі її люблять. Але кухар доводить, що і з цим продуктом можна приготувати смачну страву. І хлопці інколи навіть не здогадуються, що їли саме її.
Найнезвичнішою стравою, яку готував бренд-шеф у польових умовах, вважає сирники. Сир для цієї страви кухар готував власноруч.
— Одного разу знайшли в селі неподалік смачне свіже молоко. Коли воно скисло, пити його ніхто не хотів. Тоді у мене виникла ідея — а чому б не зробити сир, а з нього насмажити сирників. Так і зробив: спершу підігрів кисляк, відтиснув сир і приготував з нього сирники. Такі, як удома. Такі, яких зараз так не вистачає нашим хлопцям та дівчатам на передовій.
«Натовський» суп із фішболами
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/05/%D1%81%D1%83%D0%BF.jpg)
6 картоплин, 2 морквини, 2 цибулини, 5 л води, 2 ч. ложки солі, пів чайної ложки пряного перцю, 1 лавровий листок, 200 мл вершків, пучок зеленого кропу.
До фішболів: 400 г хека, білок 1 яйця, сіль, перець — до смаку, 1 ст. ложка крохмалю або 3 ст. ложки борошна.
Помити та почистити овочі. Нарізати картоплю, моркву та цибулю.
Нагріти воду до кипіння. Додати спеції, цибулю та моркву. Варити на малому вогні під кришкою 5 хв. Додати шматочки картоплі та варити 10 хв.
Фішболи. Очистити хек від шкіри та кісток. Збити філе у блендері або подрібнити ножем, потім додати білок яйця і збити знову. Перекласти в тарілку, присипати крохмалем або борошном, перемішати до однорідності. Сформувати фішболи. Додати в суп, який кипить, рибні фішболи, через 5 хв — збиті вершки та сіль. Сервірувати посіченим кропом.