Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Коронаційний кіш» від Чарльза й Камілли

Класика французької кухні - пляцок на основі з хрусткого пісочного тіста. А начинку пропонують зі шпинатом, бобами й тархуном

Фото TT
Фото TT

6 і 7 травня 2023 року у Великій Британії відбудуться урочистості з приводу коронації Чарльза ІІІ (на фото). Відзначити цю подію піддані Його Величності зможуть, зокрема, «Коронаційним кішем» — святковою стравою, рецепт якої особисто розробили король Чарльз ІІІ і його дружина, королева-консорт (супруга) Камілла.

За задумом, «Корона­ційний кіш» британці ску­штують 6 травня (вдома на ланч або на пікніках просто неба), аби в такий спосіб від­значити коронацію свого мо­нарха Чарльза ІІІ.

Кіш — це легкий пляцок на основі з пісочного тіста, із «за­ливкою» з яйцями й вершка­ми, з різними начинками. Як повідомив Букінґемський па­лац, «Коронаційний кіш» мати­ме начинку зі шпинату, бобів і тархуну (естраґону). Ця свят­кова страва має нагадати бри­танцям «Коронаційне курча» з карі й майонезом, рецепт яко­го створили 1953 року — спе­ціально до коронації матері Чарльза ІІІ, королеви Єлиза­вети II. Той рецепт досі попу­лярний у Сполученому Коро­лівстві.

Як запевняє офіційний сайт британської королівської ро­дини, рецепт «Коронаційного кішу» Чарльз і Камілла розро­били особисто. «Глибокий кіш із хрустким легким тістом і ніж­ними шпинатом, бобами й сві­жим тархуном, — читаємо у по­ясненні до рецепта. — Їжте цей кіш гарячим або холодним, із зеленим салатом і відвареною молодою картоплею». На сайті www.royal.uk також можна по­бачити відео, де показано, як саме приготувати «Коронацій­ний кіш».

«Коронаційний кіш»

Тісто: 125 г борошна, дрібка солі, 25 г холодного вершкового масла, наріза­ного кубиками, 25 г смаль­цю, 2 столові ложки молока. (Або просто взяти 250 грамів готового пісочного тіста).

Начинка: 125 мл моло­ка, 175 мл жирних верш­ків, 2 середні яйця, 1 сто­лова ложка подрібненого свіжого тархуну, сіль, перець, 100 г тертого сиру чедер, 180 г вареного шпинату, злегка нарізаного, 60 г ва­рених бобів або сої.

Просійте в миску борош­но і сіль, додайте масло й сма­лець. Розітріть суміш кінчика­ми пальців, поки не отримаєте пісочну текстуру, схожу на па­нірувальні сухарі.

Потроху додавайте в тісто молоко й решту інґредієнтів.

Накрийте тісто й дайте йому відпочити в холодильнику 30- 45 хвилин.

Злегка посипте борошном дно й стінки форми. Розкачай­те тісто в коло завтовшки 5 мм, діаметр якого трохи більший за діаметр форми,

Вистеліть форму тістом, стежачи, щоб не було отворів, інакше начинка може витекти. Накрийте й поставте у холо­дильник ще на 30 хвилин.

Розігрійте духовку до 190 градусів.

Вистеліть форму з тістом ку­лінарним пергаментом, насип­те на дно квасолі або гороху (просто як вантаж, аби корж не піднявся «гірками») й випікайте протягом 15 хвилин, після чого квасолю й папір видаліть.

Зменшіть температуру ду­ховки до 160 градусів.

Змішайте молоко, вершки, яйця, зелень і приправи.

Насипте половину терто­го сиру на запечену в духовці основу, зверху додайте подріб­нений шпинат, боби й зелень, а потім залийте усе рідкою су­мішшю.

Якщо треба, обережно пе­ремішайте суміш, щоб забез­печити рівномірний розподіл начинки. Але обережно, щоб не пошкодити основу з тіста.

Посипте кіш чедером, що залишився. Випікайте у духо­вці 20−25 хвилин, поки не «за­стигне». Зверху кіш має бути злегка золотистого кольору.

Схожі новини