«Коронаційний кіш» від Чарльза й Камілли
Класика французької кухні - пляцок на основі з хрусткого пісочного тіста. А начинку пропонують зі шпинатом, бобами й тархуном
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/489017/king.jpg)
6 і 7 травня 2023 року у Великій Британії відбудуться урочистості з приводу коронації Чарльза ІІІ (на фото). Відзначити цю подію піддані Його Величності зможуть, зокрема, «Коронаційним кішем» — святковою стравою, рецепт якої особисто розробили король Чарльз ІІІ і його дружина, королева-консорт (супруга) Камілла.
За задумом, «Коронаційний кіш» британці скуштують 6 травня (вдома на ланч або на пікніках просто неба), аби в такий спосіб відзначити коронацію свого монарха Чарльза ІІІ.
Кіш — це легкий пляцок на основі з пісочного тіста, із «заливкою» з яйцями й вершками, з різними начинками. Як повідомив Букінґемський палац, «Коронаційний кіш» матиме начинку зі шпинату, бобів і тархуну (естраґону). Ця святкова страва має нагадати британцям «Коронаційне курча» з карі й майонезом, рецепт якого створили 1953 року — спеціально до коронації матері Чарльза ІІІ, королеви Єлизавети II. Той рецепт досі популярний у Сполученому Королівстві.
Як запевняє офіційний сайт британської королівської родини, рецепт «Коронаційного кішу» Чарльз і Камілла розробили особисто. «Глибокий кіш із хрустким легким тістом і ніжними шпинатом, бобами й свіжим тархуном, — читаємо у поясненні до рецепта. — Їжте цей кіш гарячим або холодним, із зеленим салатом і відвареною молодою картоплею». На сайті www.royal.uk також можна побачити відео, де показано, як саме приготувати «Коронаційний кіш».
«Коронаційний кіш»
Тісто: 125 г борошна, дрібка солі, 25 г холодного вершкового масла, нарізаного кубиками, 25 г смальцю, 2 столові ложки молока. (Або просто взяти 250 грамів готового пісочного тіста).
Начинка: 125 мл молока, 175 мл жирних вершків, 2 середні яйця, 1 столова ложка подрібненого свіжого тархуну, сіль, перець, 100 г тертого сиру чедер, 180 г вареного шпинату, злегка нарізаного, 60 г варених бобів або сої.
Просійте в миску борошно і сіль, додайте масло й смалець. Розітріть суміш кінчиками пальців, поки не отримаєте пісочну текстуру, схожу на панірувальні сухарі.
Потроху додавайте в тісто молоко й решту інґредієнтів.
Накрийте тісто й дайте йому відпочити в холодильнику 30- 45 хвилин.
Злегка посипте борошном дно й стінки форми. Розкачайте тісто в коло завтовшки 5 мм, діаметр якого трохи більший за діаметр форми,
Вистеліть форму тістом, стежачи, щоб не було отворів, інакше начинка може витекти. Накрийте й поставте у холодильник ще на 30 хвилин.
Розігрійте духовку до 190 градусів.
Вистеліть форму з тістом кулінарним пергаментом, насипте на дно квасолі або гороху (просто як вантаж, аби корж не піднявся «гірками») й випікайте протягом 15 хвилин, після чого квасолю й папір видаліть.
Зменшіть температуру духовки до 160 градусів.
Змішайте молоко, вершки, яйця, зелень і приправи.
Насипте половину тертого сиру на запечену в духовці основу, зверху додайте подрібнений шпинат, боби й зелень, а потім залийте усе рідкою сумішшю.
Якщо треба, обережно перемішайте суміш, щоб забезпечити рівномірний розподіл начинки. Але обережно, щоб не пошкодити основу з тіста.
Посипте кіш чедером, що залишився. Випікайте у духовці 20−25 хвилин, поки не «застигне». Зверху кіш має бути злегка золотистого кольору.