Де шукати «сонячний» вітамін D?
Необхідний для міцних кісток, стійкої нервової системи, судин і крові
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/488558/vitamin-d.jpg)
Відкриттям вітамінів групи D ми зобов’язані, уявіть собі, немовлятам з рахітом. У пошуках панацеї від цієї дитячої недуги вітамін і було виявлено на початку минулого століття. Дефіцит частіше зустрічається у людей, які живуть у регіонах, де сонячні дні - рідкість, та у мегаполісах з високим рівнем задимлення та смогу. Втім, організм здатний робити його запаси в літні місяці, щоб поступово витрачати взимку, але ось питання, чи вистачає цих запасів так надовго?
Поле діяльності вітаміну D досить широке. Він, по суті, бере участь в обмінних процесах, допомагає зберігати та накопичувати кальцій і фосфор для здоров’я кісток, підвищує опірність організму. Особливо важливий для дітей, оскільки бере участь безпосередньо у формуванні кісткової системи. Необхідний для міцних кісток, стійкої нервової системи, імунітету, судин та крові.
Дефіцит вітамінів групи D загрожує вегетаріанцям, що обмежують споживання м’ясних та молочних продуктів, тим, хто уникає сонячних променів, літнім людям — згодом організм гірше засвоює вітамін, у тому числі й за допомогою ультрафіолету, смаглявим і темношкірим — світла шкіра швидше збирає норму вітаміну D, людям із захворюваннями печінки та жовчного міхура — порушення в цих органах ускладнюють накопичення вітаміну D, тим, хто має хронічні захворювання кишківника — процес засвоювання вітамінів групи відбувається саме там.
В яких продуктах є віта- мін D? На жаль, мало в яких і в незначній кількості. Проте є в яєчному жовтку, ікрі, печінці, олії та вершковому маслі, молочних продуктах та сирі, жирних сортах риби. Згадайте повальне захоплення дитячих установ радянських часів риб’ячим жиром у раціоні дітей — він найперше джерело вітамінів групи D та профілактика рахіту. Трохи його є у кропиві та шпинаті.
Основний постачальник, все ж таки, ультрафіолет. Через шкіру вітамін D надходить в організм у достатній кількості. Отож за першої ж нагоди підставляйте обличчя і руки до сонячних променів. Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що для поповнення норми вітамінів групи D достатньо засмагати лише обличчям щонайменше 45 хвилин на тиждень.
За дефіциту вітамінів групи D починається сонливість, з’являються підвищена роздратованість, апатія, поганий настрій. Тож слабшає імунітет, переслідують ГРЗ. Треба переглянути раціон харчування та додати необхідні продукти — рибу, гриби, яйця…
Не обов’язково купувати дорогу рибу, годиться атлантичний оселедець, який містить близько 600 МО вітаміну D і омега-3 жирних кислот. Поза конкуренцією — скумбрія із запасом жирних кислот, вітамінів та мінералів.
Хороші джерела вітаміну D — лисички, гливи, печериці, шиїтаке, білі. Найкраще використовувати свіжі гриби, але можна скористатися й сушеними.
Учені підрахували, що один яєчний жовток містить близько 20 МО вітаміну D, а перепелиний — трохи менше. У день можна з'їдати 1−2 яйця.
Скумбрія з лимоном, запечена у фользі
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/04/%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B1%D1%80%D1%96%D1%8F.jpg)
2 тушки скумбрії (близько 1 кг), 300 г цибулі, 2 лимони, 2 гілочки петрушки, 4 лаврові листки, сіль і чорний мелений перець — до смаку.
Підготувати тушки скумбрії. Відрізати гострим ножем голови і випатрати рибу. Ретельно промити проточною водою та викласти на стіл.
Цибулю очистити і нарізати кільцями. Лимони ретельно вимити щіткою або жорстким боком губки з мийним засобом для посуду, щоб зняти з поверхні захисну воскову оболонку.
Один лимон нарізати тонкими кружальцями. З другого зняти дрібною терткою тонкий шар цедри, потім розрізати плід навпіл і вичавити у невелику миску сік.
Петрушку вимити і посікти. Розкласти на столі фольгу. На кожен шматок покласти тушку скумбрії і зробити кілька поперечних надрізів з одного боку.
Вкласти у надрізи кружальця лимонів. Решта розкласти довільно навколо риби і зверху. Посипати натертою цедрою, петрушкою, посолити і поперчити до смаку.
Розподілити навколо риби цибулю. Додати на кожну порцію по 2 лаврові листки. Полити лимонним соком. Загорнути у фольгу (не надто щільно) і викласти на деко. Запікати за температури 190°C 30−40 хв.
Аналогічним чином скумбрію у фользі можна запекти у вугіллі багаття. Кружальця лимона, цедру та цибулю додати за рецептом, а от від соку в цьому випадку краще відмовитись.
Печериці, фаршировані сиром та оливками
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/04/%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%86%D1%96.jpg)
500 г великих печериць, 150−170 г бринзи (адигейського сиру, рікоти або моцарели), 1 банка (400 г) оливок без кісточки, 1 невелика цибулина, 1 середня в’язка петрушки, 30 мл олії, сіль і чорний мелений перець, паприка, чебрець — за бажання.
Завчасно розігріти духовку до 200°С. Застелити форму для запікання пергаментом.
Печериці протерти паперовими рушниками, виламати ніжки і дуже дрібно посікти. Дрібно нарізати цибулю, оливки та петрушку.
Печериці натерти олією, посолити і поперчити. Викласти у підготовлену форму для запікання та поставити в духовку на 10 хв.
Обсмажити в розігрітій олії цибулю з ніжками грибів та сіллю, 10 хв. Зняти із вогню.
Додати розкришену бринзу, оливки та петрушку, перемішати, зняти з вогню. Приправити перцем або паприкою. Можна додати до рікоти чи моцарели трохи чебрецю. Нафарширувати печериці. Можна подавати або ще запекти в духовці і подавати гарячими.