Передплата 2024 «Добрий господар»

Де взяти вітамін D восени?

У продуктах — яйцях, грибах й оселедцях

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Восени практично кожен відчуває дефіцит вітамінів. Найпопулярніша скарга — нестача вітаміну D. Навіть влітку проблематично отримати його природним чином, що вже говорити про осінній період. Що ж робити? Все просто — їсти продукти, багаті на цей вітамін.

Додавши до раціону яйця, ви не лише забезпечите себе необхідною кількістю білка, а й допоможете собі позбутися переживань. Незважаючи на те, що фахівці говорять про не­безпеку підвищення холесте­рину внаслідок вживання яєць, важливо просто дотримувати­ся правил вживання цього про­дукту — не більше двох яєць за раз. Найкорисніші яйця з огля­ду на вміст вітаміну D — курячі, а ось перепелині у цьому сенсі не порадують.

Навіть якщо ви не є шану­вальником грибних страв, зви­чайні печериці завжди будуть доречними. Навіть омлет із грибами може значно урізно­манітнити сніданок і додати ві­тамінного заряду. Найбагат­шими на вітамін D грибами є лисички і сморчки.

Оселедець — ще один суперкорисний продукт для тих, хто відчуває дефіцит вітаміну D. Фахівці рекомендують зверну­ти увагу на атлантичний осе­ледець, оскільки в ньому кон­центрація необхідного вітаміну просто зашкалює. Але будьте обережні, купуючи маринова­ну рибу, — надлишок солі може призвести до проблем із нирка­ми, тому обов’язково прокон­сультуйтеся у лікаря, якщо у вас є такі проблеми.

Оселедець у пряному маринаді

1 середній оселедець (заморожений) вагою 300- 350 г, 1 маленька цибулина.

Для маринаду: 150 мл води, 1 ст. ложка яблучно­го оцту, 2 ч. ложки морської солі, 2−3 лаврові листки, 1 ст. ложка духмяного перцю (горошком), 1 ст. ложка гір­чиці у зернах, 1 ст. ложка ко­ріандру у зернах, 2 гвозди­ки.

Маринад. Усі інґредієнти, крім оцту, змішати в каструль­ці й довести до кипіння. Вогонь вимкнути, додати оцет, розмі­шати і залишити вистигати.

У холодильнику розморози­ти оселедець. Відрізати голову і хвіст, розрізати черевце. Аку­ратно вийняти вміст, хребет з кістками. Вичистити все сер­веткою, особливо чорні плів­ки на черевці. Нарізати оселе­дець шматочками завтовшки 1,5−2 см. Можна зняти з них шкіру, тоді шматочки оселед­ця в маринаді будуть дуже ніж­ними.

Шматочки оселедця і нарі­зану тонкою соломкою цибулю скласти шарами у півлітрову банку. Залити охололим мари­надом (за бажання його можна процідити) і поставити на добу в холодильник.

Яєчня з шинкою і грибами, запечена у помідорах

2 помідори, 2 печериці, 30 г шинки, ½ цибулини, олія, зелень.

Цибулю дрібно посікти. Гри­би почистити, помити, наріза­ти невеликими шматочками.

Шинку нарізати невеликими кубиками.

Обсмажити цибулю з гри­бами на олії, трохи посолити. Перед закінченням смаження додати шинку і також трохи об­смажити.

З помідорів зрізати верхів­ки. Ложкою вийняти м’якоть. Добре посолити і перевернути на тарілці, щоб стекла зайва рі­дина.

У кожен помідор вкласти на­чинку з грибів, шинки та цибулі. Викласти помідори на змаще­не олією деко. Акуратно роз­бити яйця і намагатися вилити спершу білок, а потім жовток.

Запікати помідори у розігрі­тій до 180°С духовці 25−30 хв. У готовій страві яєчний білок має загуснути. За бажання прикра­сити страву зеленню.

Схожі новини