Де взяти вітамін D восени?
У продуктах — яйцях, грибах й оселедцях
Восени практично кожен відчуває дефіцит вітамінів. Найпопулярніша скарга — нестача вітаміну D. Навіть влітку проблематично отримати його природним чином, що вже говорити про осінній період. Що ж робити? Все просто — їсти продукти, багаті на цей вітамін.
Додавши до раціону яйця, ви не лише забезпечите себе необхідною кількістю білка, а й допоможете собі позбутися переживань. Незважаючи на те, що фахівці говорять про небезпеку підвищення холестерину внаслідок вживання яєць, важливо просто дотримуватися правил вживання цього продукту — не більше двох яєць за раз. Найкорисніші яйця з огляду на вміст вітаміну D — курячі, а ось перепелині у цьому сенсі не порадують.
Навіть якщо ви не є шанувальником грибних страв, звичайні печериці завжди будуть доречними. Навіть омлет із грибами може значно урізноманітнити сніданок і додати вітамінного заряду. Найбагатшими на вітамін D грибами є лисички і сморчки.
Оселедець — ще один суперкорисний продукт для тих, хто відчуває дефіцит вітаміну D. Фахівці рекомендують звернути увагу на атлантичний оселедець, оскільки в ньому концентрація необхідного вітаміну просто зашкалює. Але будьте обережні, купуючи мариновану рибу, — надлишок солі може призвести до проблем із нирками, тому обов’язково проконсультуйтеся у лікаря, якщо у вас є такі проблеми.
Оселедець у пряному маринаді
1 середній оселедець (заморожений) вагою 300- 350 г, 1 маленька цибулина.
Для маринаду: 150 мл води, 1 ст. ложка яблучного оцту, 2 ч. ложки морської солі, 2−3 лаврові листки, 1 ст. ложка духмяного перцю (горошком), 1 ст. ложка гірчиці у зернах, 1 ст. ложка коріандру у зернах, 2 гвоздики.
Маринад. Усі інґредієнти, крім оцту, змішати в каструльці й довести до кипіння. Вогонь вимкнути, додати оцет, розмішати і залишити вистигати.
У холодильнику розморозити оселедець. Відрізати голову і хвіст, розрізати черевце. Акуратно вийняти вміст, хребет з кістками. Вичистити все серветкою, особливо чорні плівки на черевці. Нарізати оселедець шматочками завтовшки 1,5−2 см. Можна зняти з них шкіру, тоді шматочки оселедця в маринаді будуть дуже ніжними.
Шматочки оселедця і нарізану тонкою соломкою цибулю скласти шарами у півлітрову банку. Залити охололим маринадом (за бажання його можна процідити) і поставити на добу в холодильник.
Яєчня з шинкою і грибами, запечена у помідорах
2 помідори, 2 печериці, 30 г шинки, ½ цибулини, олія, зелень.
Цибулю дрібно посікти. Гриби почистити, помити, нарізати невеликими шматочками.
Шинку нарізати невеликими кубиками.
Обсмажити цибулю з грибами на олії, трохи посолити. Перед закінченням смаження додати шинку і також трохи обсмажити.
З помідорів зрізати верхівки. Ложкою вийняти м’якоть. Добре посолити і перевернути на тарілці, щоб стекла зайва рідина.
У кожен помідор вкласти начинку з грибів, шинки та цибулі. Викласти помідори на змащене олією деко. Акуратно розбити яйця і намагатися вилити спершу білок, а потім жовток.
Запікати помідори у розігрітій до 180°С духовці 25−30 хв. У готовій страві яєчний білок має загуснути. За бажання прикрасити страву зеленню.