Передплата 2024 «Добрий господар»

Томати, в’ялені в електросушарці

Баночка таких томатів у магазині коштує чималих грошей, але приготувати цей делікатес удома не складе жодних труднощів

В'ялені томати
В'ялені томати

Тим більше, що покласти в неї ви можете все, що любите самі. Інґредієнти в цьому рецепті залежать лише від ваших уподобань: часник, розмарин, чебрець, орегано, базилік, чилі, лимонна цедра… З таких томатів можна робити чудові соуси, додавати в макарони, салати, пироги, хліб, використовувати як закуску, подавати з брускетами, сирами — варіантів застосування безліч.

  • 4 кг помідорів сорту сливка
  • сіль — до смаку
  • спеції — до смаку
  • 70 мл олії
  • часник — до смаку
  • розмарин — за бажання

Для цього виду заготовки підійдуть стиглі щільні томати сорту сливка. М’яті та м’які відразу відбракувати.

Бажано, щоб усі помідори були одного розміру, так вони сушитимуться одночасно. Крім того, постарайтеся знайти маленькі томати, це спростить та прискорить процес сушіння.

Вимити помідори, витерти рушником насухо.

Розрізати кожен помідор на дві половинки. Маленькою ложечкою вийняти насіння разом із соком. Усі серединки скласти в лоток і покласти в морозилку. Взимку використати для овочевих рагу, супів, соусів, печені, будь-яких страв, куди потрібні свіжі томати.

Половинки перевернути і покласти зрізом донизу на паперовий рушник. Дати полежати помідорам 10−15 хв. Так стече зайва волога.

Якщо цього не зробити, це виконає сушарка, а це потребує додаткового часу.

Перекласти томати в лотки електросушарки зрізом догори. Злегка присипати їх улюбленими спеціями, за бажання. Прованські або італійські трави підійдуть якнайкраще, але можна використати сухий базилік, орегано або взагалі нічим не присипати. Злегка посолити кожну половинку.

Увімкнути прилад. Час, необхідний, щоб томати втратили частину вологи та стали потрібної кондиції, залежить від розмірів та соковитості томатів, потужності та температурного режиму сушарки та інших факторів. Температура має бути близько 50°С. За потреби лотки міняти місцями, бо найшвидше сушаться томати в лотку, що найближче до мотора, і найдальший лоток. За кілька годин у кожній половинці збереться рідина, її потрібно промокнути паперовою серветкою.

Стежте за станом томатів, приблизний час сушіння 14 год. Частина томатів сохне швидше, їх треба зняти. Інші продовжують сохнути. Пробуйте пальцями, томати не мають бути сухими, але й волога при натисканні не має виділятися. Вони мають бути досить пружними, гнутися та приємно пахнути. Найкраще ставити томати сушитися рано-вранці, щоб до ночі вони встигли підсохнути.

Вночі міняти місцями лотки складніше.

Дати томатам охолонути у вимкненій сушарці.

Тим часом приготувати ароматну суміш: свіжий розмарин, нарізаний пластинками часник, можна покласти чебрець, каперси…

Завчасно облити окропом чисті баночки або поставити їх на парову баню шийкою донизу. Баночки до моменту вкладання томатів також мають висохнути.

Викласти шарами томати, перекладаючи їх розмариновими гілочками та пластинками часнику.

Тепер можна залити томати соняшниковою олією без запаху олією хорошої якості або оливковою олією.

Є два варіанти заливки: можна залити олією кімнатної температури (якщо зберігати плануєте не дуже довго). Для більшої надійності у кожну банку можна додати по ложці бальзамічного оцту.

Для тривалого зберігання залити томати гарячою олією. Прогріти її (можна навіть разом із часником та розмарином), але до кипіння не доводити. Залити томати олією, вони не мають шипіти і чорніти, бо це свідчить про те, що олія перегріта. Баночку потрібно злегка потрясти або постукати легенько дном об стіл, щоб вийшли бульбашки повітря. Томати не мають стирчати з олії, тобто, залити до верху.

Зберігати томати слід у холодильнику.

Можна підв'ялені томати просто скласти в контейнер і зберігати в холодильнику без олії. Перед використанням дуже підсохлі томати можна трохи розпарити у гарячій воді.

Схожі новини