Свято Спаса знаменує закінчення літа
У церкві освячують дари природи — яблука, сливи, груші, обжинкові вінки…
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/470570/yabluchniy-spas.jpg)
19 серпня християни східного обряду відзначають свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, на честь явлення Божественної величі й слави Ісуса під час молитви на горі своїм найближчим учням — Петрові, Якову та Іоану. Ісус Христос постав перед апостолами в оновленому вигляді, його обличчя засяяло, одяг став білосніжним. А понад ними пролунав Божий голос: «Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав. Його слухайте».
Часто цей день називають Спасом (Великим Спасом). Красномовним свідченням того, що Спас символізував свято врожаю, є звичай освячувати в церкві дари природи: яблука, сливи, груші, обжинкові вінки, бджолині стільники… Іноді на Спаса несли до церкви також мак, моркву, цибулю, коноплю-материнку, лікарське зілля, зокрема васильки та чорнобривці. На Спаса належало випікати першу хлібину з нового урожаю, ставити на покуті перший сніп та в’язати «дідову бороду» з останньої частини нескошеного поля. Свято Спаса знаменує закінчення літа.
Нині також цей день називають Яблучним Спасом — після освячення плодами частують знайомих і нужденних.
Яблуко — один із найкорисніших плодів. За деякими дослідженнями, ці фрукти можуть знизити ризик раку кишківника, а також простати та легень. Клітковина зі шкірки та м’якоті яблук стимулює роботу кишківника. Швидка евакуація відходів знижує інтоксикацію. А саме вона, разом із постійним запаленням, провокує онкологічні захворювання.
Яблука містять чимало органічних кислот: яблучну, винну, лимонну, але досить мало вітаміну С. Зате є інші антиоксиданти — вітамін А. Кислоти допомагають травленню, особливо за низької кислотності шлунка. Якщо кислот недостатньо, організм не може повноцінно перетравити їжу і засвоює не всі корисні речовини. Але кислі яблука вживати потрібно помірно, щоб не пошкодити зубну емаль.
За рахунок клітковини та пектину яблука корисні у випадку проблем із травленням та випорожненням кишківника. Дуже добре діють запечені яблука.
З кислих сортів яблук роблять екстракт яблучнокислого заліза. Його застосовують у лікуванні анемії.
Яблука, залежно від сорту, використовують для багатьох страв, як десертних, так і несолодких. Яблучні кислоти розм’якшують тверде м’ясо і надають йому особливого аромату, якщо часточки додати в процесі приготування.
Яблучний пиріг з безе
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/08/%D1%8F%D0%B1%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%80%D1%96%D0%B3.jpg)
230 г борошна, 180 г вершкового масла, 4 яйця, 0,5 ч. ложки соди, 5−6 середніх яблук, 0,5 ч. ложки кориці, 1 ст. ложка води.
Почистити яблука, натерти на тертці, скласти в каструлю, додати 50 г цукру і корицю. Також знадобиться ложка води, щоб яблука не пригоріли. Каструлю накрити кришкою, поставити на вогонь та варити на невеликому вогні 10 хв. Потім кришку відкрити і дати випаруватись зайвій рідині. Орієнтуйтеся на сорт яблук, якісь дадуть більше соку, якісь — менше. Начинку залишити вистигати.
Білки відокремити від жовтків і поставити їх у холодильник. До жовтків додати м’яке вершкове масло і збити масу вінчиком. Додати в суміш ложку цукру, сіль і просіяне з содою борошно. Добре вимішати тісто. Якщо муки виявиться мало, можна трохи додати. Розділити тісто на 2 частини: 2/3 та 1/3. Найменшу частину покласти в морозилку, а більшу загорнути в плівку і покласти у холодильник на 30 хв.
За 5 хв до приготування вийняти білки з холодильника, збити їх на піну, потроху всипати решту цукру і збивати, поки не стануть щільними і не триматимуться на стінках миски або на вінчику.
Дно форми діам. 22−24 см викласти пергаментним папером, можна зафіксувати папір обідком. Вийняти тісто з холодильника і сформувати з нього кошик з бортиками заввишки 3 см. Викласти на дно охололу яблучну начинку. Від тіста, яке в морозилці, відламати половину і натерти на тертці на начинку. Потім викласти збиті білки і зверху натерти решту тіста.
Духовку розігріти до 170°С і випікати пиріг 45 хв, доки крихта не зарум’яниться. Потім духовку вимкнути і залишити в ній пиріг ще на 30 хв.
Коли пиріг охолоне, розрізати його на порції і подати.
Яблука, запечені з медом
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/08/%D1%8F%D0%B1%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D1%96.jpg)
2 яблука, 1 ст. ложка меду, 1 ч. ложка кориці, 10 г вершкового масла.
Яблука (краще із кислинкою) вимити, розрізати навпіл. Чайною ложечкою або спеціальним пристосуванням вийняти з кожної половинки яблука серцевину.
Викласти яблука у форму. Посипати половинки яблук корицею і полити медом. Якщо мед густий, просто розкласти мед ложкою у заглиблення в яблуках.
Зверху покласти по невеликому шматочку вершкового масла. Накрити фольгою і запікати в розігрітій до 180°С духовці 30 хв.
Періодично перевіряти готовність яблук, оскільки час приготування різних сортів яблук — різний, буде прикро, якщо яблука втратять форму і розповзуться.
Готові яблука розкласти у тарілки і подати з кулькою морозива та карамеллю.