Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Свято Спаса знаменує закінчення літа

У церкві освячують дари природи — яблука, сливи, груші, обжинкові вінки…

19 серпня християни східного обряду відзначають свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, на честь явлення Божественної величі й слави Ісуса під час молитви на горі своїм найближчим учням — Петрові, Якову та Іоану. Ісус Христос постав перед апостолами в оновленому вигляді, його обличчя засяяло, одяг став білосніжним. А понад ними пролунав Божий голос: «Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав. Його слухайте».

Часто цей день нази­вають Спасом (Великим Спасом). Красномовним свідченням того, що Спас сим­волізував свято врожаю, є зви­чай освячувати в церкві дари природи: яблука, сливи, груші, обжинкові вінки, бджолині стіль­ники… Іноді на Спаса несли до церкви також мак, моркву, цибу­лю, коноплю-материнку, лікар­ське зілля, зокрема васильки та чорнобривці. На Спаса належа­ло випікати першу хлібину з но­вого урожаю, ставити на покуті перший сніп та в’язати «дідову бороду» з останньої частини не­скошеного поля. Свято Спаса знаменує закінчення літа.

Нині також цей день нази­вають Яблучним Спасом — піс­ля освячення плодами частують знайомих і нужденних.

Яблуко — один із найкорис­ніших плодів. За деякими до­слідженнями, ці фрукти можуть знизити ризик раку кишківни­ка, а також простати та легень. Клітковина зі шкірки та м’якоті яблук стимулює роботу кишків­ника. Швидка евакуація відхо­дів знижує інтоксикацію. А саме вона, разом із постійним запа­ленням, провокує онкологічні захворювання.

Яблука містять чимало орга­нічних кислот: яблучну, винну, лимонну, але досить мало ві­таміну С. Зате є інші антиокси­данти — вітамін А. Кислоти допо­магають травленню, особливо за низької кислотності шлунка. Якщо кислот недостатньо, ор­ганізм не може повноцінно пе­ретравити їжу і засвоює не всі корисні речовини. Але кис­лі яблука вживати потрібно по­мірно, щоб не пошкодити зуб­ну емаль.

За рахунок клітковини та пек­тину яблука корисні у випадку проблем із травленням та ви­порожненням кишківника. Дуже добре діють запечені яблука.

З кислих сортів яблук ро­блять екстракт яблучнокислого заліза. Його застосовують у лі­куванні анемії.

Яблука, залежно від сор­ту, використовують для бага­тьох страв, як десертних, так і несолодких. Яблучні кисло­ти розм’якшують тверде м’ясо і надають йому особливого аро­мату, якщо часточки додати в процесі приготування.

Яблучний пиріг з безе

230 г борошна, 180 г верш­кового масла, 4 яйця, 0,5 ч. ложки соди, 5−6 середніх яблук, 0,5 ч. ложки кориці, 1 ст. ложка води.

Почистити яблука, натер­ти на тертці, скласти в кастру­лю, додати 50 г цукру і корицю. Також знадобиться ложка води, щоб яблука не пригоріли. Ка­струлю накрити кришкою, по­ставити на вогонь та варити на невеликому вогні 10 хв. Потім кришку відкрити і дати випару­ватись зайвій рідині. Орієнтуй­теся на сорт яблук, якісь дадуть більше соку, якісь — менше. На­чинку залишити вистигати.

Білки відокремити від жовт­ків і поставити їх у холодиль­ник. До жовтків додати м’яке вершкове масло і збити масу вінчиком. Додати в суміш лож­ку цукру, сіль і просіяне з содою борошно. Добре вимішати тіс­то. Якщо муки виявиться мало, можна трохи додати. Розділи­ти тісто на 2 частини: 2/3 та 1/3. Найменшу частину покласти в морозилку, а більшу загорнути в плівку і покласти у холодиль­ник на 30 хв.

За 5 хв до приготування ви­йняти білки з холодильника, збити їх на піну, потроху всипати решту цукру і збивати, поки не стануть щільними і не тримати­муться на стінках миски або на вінчику.

Дно форми діам. 22−24 см викласти пергаментним папе­ром, можна зафіксувати папір обідком. Вийняти тісто з холо­дильника і сформувати з ньо­го кошик з бортиками заввишки 3 см. Викласти на дно охололу яблучну начинку. Від тіста, яке в морозилці, відламати полови­ну і натерти на тертці на начин­ку. Потім викласти збиті білки і зверху натерти решту тіста.

Духовку розігріти до 170°С і випікати пиріг 45 хв, доки крихта не зарум’яниться. Потім духовку вимкнути і залишити в ній пиріг ще на 30 хв.

Коли пиріг охолоне, розріза­ти його на порції і подати.

Яблука, запечені з медом

2 яблука, 1 ст. ложка меду, 1 ч. ложка кориці, 10 г верш­кового масла.

Яблука (краще із кислинкою) вимити, розрізати навпіл. Чай­ною ложечкою або спеціальним пристосуванням вийняти з кож­ної половинки яблука серцеви­ну.

Викласти яблука у фор­му. Посипати половинки яблук корицею і полити медом. Якщо мед густий, просто розклас­ти мед ложкою у заглиблення в яблуках.

Зверху покласти по неве­ликому шматочку вершкового масла. Накрити фольгою і запі­кати в розігрітій до 180°С духовці 30 хв.

Періодично перевіряти го­товність яблук, оскільки час приготування різних сортів яблук — різний, буде прикро, якщо яблука втратять форму і розповзуться.

Готові яблука розкласти у та­рілки і подати з кулькою моро­зива та карамеллю.

Схожі новини