Передплата 2024 «Добра кухня»

«Працюємо до перемоги!»

Волонтери з Бібреччини сушать овочі і випікають медівники

Понад 30 найменувань найрізноманітніших сухих овочів, фруктів, трав щотижня передають волонтери із Бібрської ОТГ на Львівську волонтерську кухню для приготування смаколиків нашим захисникам. А місцеві ґаздині готують медівники та іншу випічку для воїнів.

На Бібреччині во­лонтерять усі - місцеві жите­лі привозять городину, переселенці її готують до сушіння, далі бібрич­чани сушать усе удома на сушарках. Допома­гають навіть найменші — діти збирають лікар­ські рослини, з яких го­тують для воїнів на пе­редовій чаї.

— Дуже часто ми на­віть не знаємо, що і звідки у нас береться. Ми приходимо, а під дверима вже лежать мішки з продуктами. Люди не­ймовірні, бо всі це роблять щиро і віддано. Це або міс­цеві жителі, або їхні знайомі, або друзі друзів, — розповідає одна із координаторок ді­яльності Волонтерської кух­ні Бібреччини Оксана Де­нисюк. — Донедавна овочі, фрукти доводилося купувати, аби не зупиняти процес. Допо­ки не почалася власна городи­на у людей. Зараз на волонтер­ській кухні успішно тривають операції «Кабачки» і «Кріп», яких у людей росте чимало. Сушені інґредієнти ми переда­ємо на Львівську волонтерську кухню.

На волонтерській кухні спершу працювали лише міс­цеві мешканці. Згодом до них доєдналися «підряди» з Харко­ва, Києва, Краматорська — вну­трішньо переміщені особи, які знайшли прихисток на теренах гостинної Бібреччини.

Переселенка з Харкова Те­тяна зі своїми дітьми Володи­миром та Софією (на фото) пе­реїхала на Львівщину.

— У нас є велике бажання, щоб якомога швидше настала перемога, тому й допомагає­мо чим можемо. Ми приїхали сюди 6 березня, поселилися, а 8-го вже розпочали волонтер­ську діяльність. Спершу пле­ли сітки у Народному домі. А з червня працюємо на волонтер­ській кухні. Працюємо на пере­могу, — розповідає пані Тетя­на, викладачка Харківського національного університе­ту ім. Каразіна, доцент біо­логічного факультету. Коли тривало навчання, то після обі­ду працювала зі студентами, а у першій половині дня приїж­джала на кухню. Із нею разом працюють і двоє її дітей, сту­денти харківських вишів.

Методист закладу до­шкільної освіти Галина Бод­нар показала, як працює во­лонтерська кухня у садочку «Сонечко», де від Європей­ського Союзу стоять потужні професійні сушарка і комбайн. Директорка закладу Євгенія Коцюмбас зазначила:

— Нам передала це облад­нання громадська організація трансформацій суспільства. Якщо ми постійно використо­вуватимемо, то нам його пода­рують. Від 2 квітня — весь час у режимі чергування.

А ще бібрецькі ґаздині пе­чуть знамениті бібрські медів­ники, які вже куштували хлоп­ці на передовій. Влітку Юлія Хамуляк пече кекси з чорни­цями, булочки зі сливами і ма­ком, маківники, які добре збе­рігаються у таку погоду. А щоб воїни відчували дух дому, ра­зом із місцевою малечею вкла­дає свої і дитячі малюнки.

Василина Слобода зі сусід­нього села Волового долучи­лася до бібрецьких господинь:

— Ми не тільки медівники печемо. У мене вдома мама та сестра і вареники ліплять, і бу­лочки печуть. Не залишимо цю працю до перемоги.

Медівник

2 яйця, 100 г цукру, 3 ст. ложки меду, 1 ч. ложка соди, 120 г кефіру, 160 г борошна, дрібка солі, 160 г горіхів.

У глибоку чашку розбити яйця, додати цукор, дрібку солі і збити на білу піну.

Додати мед і збивати, поки мед не розчиниться. Збиваючи на маленькій швидкості, дода­ти кефір. Невеликими порціями всипати борошно із содою (спершу змішати соду і муку) та розбити всі грудочки. Дода­ти будь-які горіхи.

Форму змастити вершко­вим маслом. Тісто перелити у форму і поставити в розігріту до 180°С духовку на 30−40 хв.

Схожі новини