«Працюємо до перемоги!»
Волонтери з Бібреччини сушать овочі і випікають медівники
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/468401/volontery.jpg)
Понад 30 найменувань найрізноманітніших сухих овочів, фруктів, трав щотижня передають волонтери із Бібрської ОТГ на Львівську волонтерську кухню для приготування смаколиків нашим захисникам. А місцеві ґаздині готують медівники та іншу випічку для воїнів.
На Бібреччині волонтерять усі - місцеві жителі привозять городину, переселенці її готують до сушіння, далі бібриччани сушать усе удома на сушарках. Допомагають навіть найменші — діти збирають лікарські рослини, з яких готують для воїнів на передовій чаї.
— Дуже часто ми навіть не знаємо, що і звідки у нас береться. Ми приходимо, а під дверима вже лежать мішки з продуктами. Люди неймовірні, бо всі це роблять щиро і віддано. Це або місцеві жителі, або їхні знайомі, або друзі друзів, — розповідає одна із координаторок діяльності Волонтерської кухні Бібреччини Оксана Денисюк. — Донедавна овочі, фрукти доводилося купувати, аби не зупиняти процес. Допоки не почалася власна городина у людей. Зараз на волонтерській кухні успішно тривають операції «Кабачки» і «Кріп», яких у людей росте чимало. Сушені інґредієнти ми передаємо на Львівську волонтерську кухню.
На волонтерській кухні спершу працювали лише місцеві мешканці. Згодом до них доєдналися «підряди» з Харкова, Києва, Краматорська — внутрішньо переміщені особи, які знайшли прихисток на теренах гостинної Бібреччини.
Переселенка з Харкова Тетяна зі своїми дітьми Володимиром та Софією (на фото) переїхала на Львівщину.
— У нас є велике бажання, щоб якомога швидше настала перемога, тому й допомагаємо чим можемо. Ми приїхали сюди 6 березня, поселилися, а 8-го вже розпочали волонтерську діяльність. Спершу плели сітки у Народному домі. А з червня працюємо на волонтерській кухні. Працюємо на перемогу, — розповідає пані Тетяна, викладачка Харківського національного університету ім. Каразіна, доцент біологічного факультету. Коли тривало навчання, то після обіду працювала зі студентами, а у першій половині дня приїжджала на кухню. Із нею разом працюють і двоє її дітей, студенти харківських вишів.
Методист закладу дошкільної освіти Галина Боднар показала, як працює волонтерська кухня у садочку «Сонечко», де від Європейського Союзу стоять потужні професійні сушарка і комбайн. Директорка закладу Євгенія Коцюмбас зазначила:
— Нам передала це обладнання громадська організація трансформацій суспільства. Якщо ми постійно використовуватимемо, то нам його подарують. Від 2 квітня — весь час у режимі чергування.
А ще бібрецькі ґаздині печуть знамениті бібрські медівники, які вже куштували хлопці на передовій. Влітку Юлія Хамуляк пече кекси з чорницями, булочки зі сливами і маком, маківники, які добре зберігаються у таку погоду. А щоб воїни відчували дух дому, разом із місцевою малечею вкладає свої і дитячі малюнки.
Василина Слобода зі сусіднього села Волового долучилася до бібрецьких господинь:
— Ми не тільки медівники печемо. У мене вдома мама та сестра і вареники ліплять, і булочки печуть. Не залишимо цю працю до перемоги.
Медівник
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/08/medivnyk.jpg)
2 яйця, 100 г цукру, 3 ст. ложки меду, 1 ч. ложка соди, 120 г кефіру, 160 г борошна, дрібка солі, 160 г горіхів.
У глибоку чашку розбити яйця, додати цукор, дрібку солі і збити на білу піну.
Додати мед і збивати, поки мед не розчиниться. Збиваючи на маленькій швидкості, додати кефір. Невеликими порціями всипати борошно із содою (спершу змішати соду і муку) та розбити всі грудочки. Додати будь-які горіхи.
Форму змастити вершковим маслом. Тісто перелити у форму і поставити в розігріту до 180°С духовку на 30−40 хв.