Зелений салат – хрумкий і соковитий
Заспокоїть нерви і покращить сон
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/458594/salatzagal.jpg)
На початку літа милують око прилавки магазинів і базарів різнобарв’ям овочів, зелені, ягід. Для охочих поповнити організм вітамінами – розмаїття листових салатів – від світло-зеленого до темно- бордового кольору.
Та й, мабуть, немає страви простішої за зелений салат. Потрібно лише промити салатне листя, обсушити його, а потім нарвати руками на шматочки і скропити заправкою. Ну і додати ще на свій смак – яйце, бекон, авокадо або просто свіжий огірок. Проте і зелений салат має деякі правила. Насамперед, поливати його заправкою треба безпосередньо перед подачею до столу, щоб зелень не зів’яла і не втратила смаку. І не слід забувати про сумісність різних сортів салату в рамках однієї страви; не намагайтеся покласти одразу п’ять-шість видів зелені. Максимум – три, а краще два.
Листовий салат – цінна дієтична та лікувальна рослина. У ньому є майже всі відомі вітаміни, а також органічні кислоти та мінерали. Якщо вживатимете салат постійно – це зніме підвищену нервозність, нормалізує вашу нервову систему і покращить сон. До того ж встановлено, що салат здатний знижувати рівень холестерину у крові та зміцнювати стінки кровоносних судин, що перешкоджає розвитку атеросклерозу та гіпертонії. А завдяки наявності в салаті солей магнію та заліза, його рекомендують за недокрів’я. Крім того, у салаті багато йоду, який чудово засвоюється організмом. Солі калію та натрію сприяють регулюванню водного обміну та знижують відкладення солей. Листя салату корисне за ожиріння та для нормалізації роботи кишківника.
Свіжий сік салату допоможе у разі хронічних гастритів, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
В їжу салат використовують зазвичай сирим. Ним збагачують перші та другі страви. Можна тушкувати та обсмажувати листя салату, але тоді значна кількість корисних речовин не збережеться. Готують лише з ретельно вимитого та висушеного салату. Зайва волога зіпсує смак страви. Салат чудово поєднується з іншими овочами.
Слід пам’ятати, що чим довше зберігається салат, тим менше вітамінів у ньому залишається. За день салат втрачає близько 20% вітаміну С. Зберігати листовий салат можна в поліетиленовому пакеті у відсіку для овочів у холодильнику. Не можна зберігати його разом з помідорами, яблуками та бананами, вони виділяють речовину, що сприяє швидкому в’яненню листя салату.
Салат з овочами-гриль та арахісом
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/05/salat_s_arahisom.jpg)
1 пучок салату латук, 1/2 помаранчевого перцю, 1/2 жовтого перцю, 1/2 червоної цибулини, 10-15 помідорів чері, 1 огірок, 1/4 склянки арахісу, сіль, перець.
Перець і цибулю нарізати великими квадратними шматочками. Акуратно нанизати овочі на шампури. Викладаємо шампури на гриль або мангал, готуємо до м’якості овочів та утворення невеликих обвуглених країв на шматочках. Коли овочі почнуть підгоряти – одразу ж зняти їх з вогню та остудити.
Тим часом викласти в салатник грубо нарізане листя салату. Туди ж додати нарізані огірки та помідори чері. Нарізка – будь-яка, як вам більше подобається.
Арахіс кілька хвилин підсмажити на сухій пательні. Додати у салатник горіхи, обсмажені на грилі овочі. Перемішати.
Салат зі смаженим беконом і помідорами
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/05/salat_s_bekon.jpg)
100 г бекону (5 смужок), 4 перепелині яйця, 6 помідорів чері, 100 г салату айсберг (або інший салат чи пекінська капуста), 1 огірок, 2 ст. ложки оливкової олії, 0,5 ст. ложки лимонного соку, сіль, перець.
Овочі помити та обсушити. Перепелині яйця зварити та остудити.
Бекон обсмажити із двох боків на пательні на середньому вогні до рум’яності. Потім викласти його на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру. У глибокий таріль викласти листя салату – порвати руками або нарізати смужками. На салатне листя викласти обсмажений бекон. За бажання нарізати на дрібніші часточки. Варені яйця очистити від шкаралупи, розрізати навпіл і покласти у салат. Помідори чері теж розрізати навпіл і додати у салат. Огірок нарізати кружальцями або напівкружальцями і додати до інших підготовлених інґредієнтів. Якщо огірки із твердою шкіркою, краще їх очистити.
Готовий салат заправити соусом, посолити до смаку, перемішати і відразу подавати. Легко перемішати, краще двома лопатками, щоб не пом’яти продукти.