Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зелений салат – хрумкий і соковитий

Заспокоїть нерви і покращить сон

На початку літа милують око прилавки магазинів і базарів різнобарв’ям овочів, зелені, ягід. Для охочих поповнити організм вітамінами – розмаїття листових салатів – від світло-зеленого до темно- бордового кольору.

Та й, мабуть, немає страви простішої за зелений салат. Потрібно лише промити салатне листя, обсушити його, а потім нарва­ти руками на шматочки і скро­пити заправкою. Ну і додати ще на свій смак – яйце, бекон, авокадо або просто свіжий огі­рок. Проте і зелений салат має деякі правила. Насамперед, поливати його заправкою тре­ба безпосередньо перед по­дачею до столу, щоб зелень не зів’яла і не втратила смаку. І не слід забувати про сумісність різних сортів салату в рамках однієї страви; не намагайте­ся покласти одразу п’ять-шість видів зелені. Максимум – три, а краще два.

Листовий салат – цінна діє­тична та лікувальна рослина. У ньому є майже всі відомі віта­міни, а також органічні кисло­ти та мінерали. Якщо вживати­мете салат постійно – це зніме підвищену нервозність, норма­лізує вашу нервову систему і покращить сон. До того ж вста­новлено, що салат здатний знижувати рівень холестери­ну у крові та зміцнювати стінки кровоносних судин, що пере­шкоджає розвитку атероскле­розу та гіпертонії. А завдяки наявності в салаті солей маг­нію та заліза, його рекоменду­ють за недокрів’я. Крім того, у салаті багато йоду, який чудо­во засвоюється організмом. Солі калію та натрію сприяють регулюванню водного обміну та знижують відкладення со­лей. Листя салату корисне за ожиріння та для нормалізації роботи кишківника.

Свіжий сік салату допоможе у разі хронічних гастритів, ви­разкової хвороби шлунка і два­надцятипалої кишки.

В їжу салат використову­ють зазвичай сирим. Ним зба­гачують перші та другі страви. Можна тушкувати та обсмажу­вати листя салату, але тоді зна­чна кількість корисних речовин не збережеться. Готують лише з ретельно вимитого та вису­шеного салату. Зайва воло­га зіпсує смак страви. Салат чудово поєднується з іншими овочами.

Слід пам’ятати, що чим до­вше зберігається салат, тим менше вітамінів у ньому зали­шається. За день салат втра­чає близько 20% вітаміну С. Зберігати листовий салат мож­на в поліетиленовому пакеті у відсіку для овочів у холодиль­нику. Не можна зберігати його разом з помідорами, яблуками та бананами, вони виділяють речовину, що сприяє швидко­му в’яненню листя салату.

Салат з овочами-гриль та арахісом

1 пучок салату латук, 1/2 помаранчевого перцю, 1/2 жовтого перцю, 1/2 черво­ної цибулини, 10-15 помідо­рів чері, 1 огірок, 1/4 склян­ки арахісу, сіль, перець.

Перець і цибулю нарізати великими квадратними шма­точками. Акуратно нанизати овочі на шампури. Викладаємо шампури на гриль або мангал, готуємо до м’якості овочів та утворення невеликих обвугле­них країв на шматочках. Коли овочі почнуть підгоряти – од­разу ж зняти їх з вогню та осту­дити.

Тим часом викласти в салат­ник грубо нарізане листя сала­ту. Туди ж додати нарізані огір­ки та помідори чері. Нарізка – будь-яка, як вам більше по­добається.

Арахіс кілька хвилин підсма­жити на сухій пательні. Дода­ти у салатник горіхи, обсмаже­ні на грилі овочі. Перемішати.

Салат зі смаженим беконом і помідорами

100 г бекону (5 смужок), 4 перепелині яйця, 6 помі­дорів чері, 100 г салату айсберг (або інший салат чи пе­кінська капуста), 1 огірок, 2 ст. ложки оливкової олії, 0,5 ст. ложки лимонного соку, сіль, перець.

Овочі помити та обсушити. Перепелині яйця зварити та остудити.

Бекон обсмажити із двох боків на пательні на середньо­му вогні до рум’яності. Потім викласти його на паперовий рушник, щоб позбутися зайво­го жиру. У глибокий таріль ви­класти листя салату – порвати руками або нарізати смужка­ми. На салатне листя викласти обсмажений бекон. За бажан­ня нарізати на дрібніші час­точки. Варені яйця очистити від шкаралупи, розрізати на­впіл і покласти у салат. Помі­дори чері теж розрізати навпіл і додати у салат. Огірок наріза­ти кружальцями або напівкру­жальцями і додати до інших підготовлених інґредієнтів. Якщо огірки із твердою шкіркою, краще їх очистити.

Готовий салат заправити со­усом, посолити до смаку, пе­ремішати і відразу подавати. Легко перемішати, краще дво­ма лопатками, щоб не пом’яти продукти.

Схожі новини