Передплата 2024 ВЗ

Лимонна цедра

Цедра лимона - популярний інґредієнт солодких і пікантних страв. Навіть дрібка здатна збагатити смак тіста, сирної маси, ароматного карі, крему чи меренги, страви з риби чи м’яса...

Як зняти цедру

Цитрусові, зокрема лимон, покриті шкіркою. М’який внутрішній шар шкірки («альбедо») білого кольору, гіркуватий на смак. Зовнішній шар шкірки лимона (його ще називають «флаведо») дуже ароматний завдяки ефірним оліям, що є в ньому. І саме знятий з лимона флаведо називають цедрою, яку використовують у безлічі страв. Щоб зробити цедру лимона, потрібно зняти зовнішній шар шкірки лимона без білої частини, тоді цедра лимона не гірчитиме. Цедра має бути завтовшки близько 2 мм, не більше.

Перед тим як зробити цедру лимона, слід добре його помити.

Лимони можуть бути вкриті шаром воску чи інших речовин, які можуть потрапити до страви. Можна використати щітку, спеціальне мило для продуктів, або облити лимони окропом.

Якщо хочете зняти цедру з лимона та вичавити з нього сік, спершу слід зняти цедру, а потім вичавити сік.

Для приготування лимонної цедри використовують: звичайну тертку, ніж, овочечистку, спеціальні пристрої: зестери, тертки для цедри.

Вибір методу зняття цедри залежить від того, якої форми і розміру вона потрібна. Для напоїв підійдуть великі шматочки цедри (їх простіше вийняти після використання), для випічки — дрібно натерта, для прикрашання - довга спіралеподібна смужка.

Тертка

Звичайна тертка чудово підходить для приготування лимонної цедри. Найкращим варіантом є тертка з найменшими дірочками — шорсткими отворами. Така цедра підійде для випічки (шматочки лимона не відчуватимуться, одночасно передаючи свій аромат страві).

Ніж

Гострий ніж (звичайний або керамічний) – простий спосіб отримати великі шматочки цедри.

Зазвичай така цедра потрібна для страв, у яких шматочки потрібно вийняти після використання (наприклад, у киселях, компотах).

Можна великі шматочки нарізати соломкою або подрібнити.

За допомогою ножа складно зрізати лимонну цедру без альбедо - частина білого шару шкірки може потрапити у страву, що вплине на її смак.

Овочечистка

Можна зрізати смужки цедри (потрібна дуже гостра овочечистка, бо шкірка лимона досить щільна).

Можна зрізати цедру лимона майже без білої частини. Подрібнити цедру лимона можна ножем або блендером.

Тертка для цедри

Є спеціальні тертки для цедри, з маленькими і дуже гострими отворами. Ними можна легко і правильно зняти цедру з лимона - лише верхній шар, цедра виходить дрібною (ідеальною для приготування кондитерських виробів).

Зестер

Зестери, страйпери (канальні ножі) зрізають цедру лимона тонкою довгою смужкою або соломкою. Закручені смужки цедри використовують для прикрашання коктейлів, кондитерських виробів.

Заморожування

Цедру можна заморозити, щоб використати її пізніше. Це доречно для цедри, натертої на дрібній тертці або зрізаної. З натертої цедри сформувати невеликі «кубики», розклавши її у формочки для льоду. Для м‘ясних чи рибних страв можна залити їх олією. Коли вони замерзнуть, розкласти у зіп-пакети.

Сушіння

Ще один спосіб зберегти цедру лимона «на потім» - висушити її. Для цього слід зрізати цедру гострим ножем, розкласти зрізом донизу на папері для випічки та викласти на підвіконня. Через 2-3 дні влітку на сонці цедра підсохне, і її можна перекладати в герметичну скляну банку.

Або перекласти папір разом із цедрою на деко і сушити у розігрітій до 100°C духовці 20-30 хв.

Сушену шкірку можна використовувати для надання смаку різним стравам - для цього її змолоти в кавомолці, але особливо суха цедра добра для приготування напоїв.

Більше у рубриці «Кухня»

Схожі новини