Торт «Яблучні хмаринки»
Рецепт від "Доброго господаря"
Тісто: 3 яйця (150 г), 150 г борошна, 120-150 г цукру, 150 г вершкового масла.
Крем: 350 г сметани від 18%, 3 ст. ложки цукрової пудри, 16 г загущувача.
Начинка: 2 яблука, 300 мл яблучного соку, яблучне варення – до смаку, 20 г желатину.
Просочення: 100-150 мл яблучного соку.
Додатково: 1 ч. ложка розпушувача, 1-2 ч. ложки ванільного цукру.
Тісто. Розділити яйця на білки та жовтки. Жовтки збити з цукром.
Вершкове масло розтопити, охолодити до теплого і додати до жовтків, збити. Всипати борошно. Можна додати й розпушувач. Перемішати до однорідного стану.
Білки збивати упродовж щонайменше 2 хв на щільну піну і вмішати їх у тісто.
Перекласти тісто у роз’ємну форму діам. 18-20 см, її можна не змащувати олією. Бажано викласти пекарським папером. Випікати в духовці при 160-180°С близько 45 хв. Перевірити готовність дерев’яною зубочисткою.
Крем. Збити сметану близько 1 хв. Продовжуючи збивання, додати до неї загусник і, за бажання, ванільний цукор і збивати ще близько 1 хв. До використання тримати крем у холодильнику.
Бісквітну заготовку охолодити і розрізати впоперек на три коржі.
Збирати торт у спеціальному кільці або роз’ємній формі. Кожен корж просочити, занурюючи його в блюдо з 30-50 мл яблучного соку (солодкого магазинного). Змастити нижній і середній коржі сметанним кремом. Накрити третім коржем. Поставити у холодильник.
Начинка. Розмішати желатин у 150 мл яблучного соку, нагріти до 60°С, постійно помішуючи. Потім влити ще 150 мл яблучного соку, в який додати за бажання і за смаком якесь яблучне варення (домашнє чи куплене яблучне з корицею). Яблука очистити від шкірки, м’якоть нарізати дрібними кубиками. Викласти яблука на третій (верхній) корж, налити приблизно третину заготовки желе.
Поставити у холодильник або навіть у морозилку на кілька хвилин, щоб желе трохи схопилося. Потім вилити решту желе. Коли желе застигне, торт можна подавати. Тримати торт до подачі в холодильнику.