Сирник з маком, яблуками і горіхами
Рецепт від "Доброго господаря"
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/450576/syrnyk.jpg)
Для горіхового тіста: 4 яйця, 1/2 склянки цукру, 1/2 склянки мелених волоських горіхів, 1/2 склянки борошна, 1 ч. ложка розпушувача.
Для основи: 200 г борошна, 100 г маргарину, 80 г цукрової пудри, 2 жовтки, 1 ч. ложка розпушувача, 1-2 ст. ложки сметани.
Для макової маси: 300 г маку, 1 склянка цукру, 1 жовток, 50 г подрібнених горіхів, 50 г масла, 5 білків, 1/2 ч. ложки розпушувача.
Для сирної маси: 1 кг сиру (двічі змеленого), 120 г масла, 300 г цукрової пудри, 6 яєць, 10 г ванільного цукру, сік 1 лимона, 1 ст. ложка борошна, 1 ст. ложка крохмалю, 1 ч. ложка розпушувача.
Для яблучної маси: 1 кг яблук, 1/2 склянки цукру, 1 червоне желе.
Додатково: глазур, кокосова стружка.
Горіховий корж. Білки відокремити від жовтків, збити на пухку піну, по ложці додати цукор, постійно збиваючи. Зменшити швидкість міксера і по одному додати жовтки, не припиняючи збивання. Змішати борошно, мелені горіхи та розпушувач, всипати до яєчної маси, акуратно вимішати. Перекласти тісто у форму (25х35 см), застелену пергаментом, випікати при 180°С 30-40 хв. Вийняти корж із форми, залишити охолонути.
Основа. Борошно, розпушувач та цукрову пудру змішати, додати маргарин, руками перетерти на крихту, додати жовтки та сметану, швидко замісити тісто. Розкачати тісто і викласти у форму, застелену пергаментом. Поставити форму в холодильник.
Макова маса. Мак запарити і добре збити в блендері (або змолоти 2-3 рази на м’ясорубці з густим ситечком). Масло збити з цукром на пухку масу, додати жовток, ще раз добре збити. Додати мак та подрібнені горіхи, добре перемішати. Білки збити на стійку піну і акуратно вимішати з маковою масою. Викласти на тісто-основу.
Сирна маса. Дуже швидко приготувати сирну масу. М’яке масло збити на пухку масу разом із цукром, додати жовтки, ще раз добре збити. До масляної маси додати порціями сир, постійно збиваючи, сік лимона, борошно, крохмаль і розпушувач. Добре все вимішати. Білки збити на пухку масу та акуратно вимішати з сиром.
Вийняти форму з коржем із холодильника, рівномірно розкласти на ньому макову масу, зверху – сирну масу, намагаючись рівномірно розподілити по всій площині форми. Випікати у розігрітій до 170°С духовці 1 год 30 хв.
Яблучна маса. Яблука почистити, натерти на грубій тертці. Поставити на вогонь, додати цукор і тушкувати до зм’якнення. Зняти з вогню, всипати порошок желе, добре вимішати. Залишити, щоб трохи охололо. Ще гарячу масу викласти на маково-сирний корж, зверху відразу – горіховий корж.
Приготувати глазур, полити зверху сирник, за бажання посипати кокосовою стружкою.