Передплата 2024 «Добра кухня»

Оладки на сніданок

Оладки зазвичай дуже подобаються і дорослим, і дітям

Таку страву можна подати на сніданок з джемом, варенням чи сметаною, а ті, що залишилися, перекласти в контейнер і взяти з собою на роботу: холодні оладки анітрохи не гірші, ніж гарячі.

Оладки з фруктами та солоною карамеллю

2 груші, 1 перестиглий банан, 4 яйця, 250 г йогурту, 200 г борош­на, 100 г цукру, ванільний цукор, 1,5 ч. ложки розпушувача, пряже­не масло.

Для солоної карамелі: 100 г тростинного цукру, 50 мл води, 20 г солі, 1 ст. ложка вершків 34%.

Для карамелі у каструлі змішати цукор і воду, помішуючи, чекати, коли суміш карамелізується. Додати верш­ки і ретельно перемішати. Варити 30 хв на малому вогні до загустіння. Піс­ля того, як соус охолоне, додати сіль і перемішати.

Груші очистити і нарізати дрібними кубиками. Банан розім’яти на пюре.

У мисці збити вінчиком яйця, до­дати йогурт, цукор, ванільний цукор і вимішати до однорідності. Всипати борошно і розпушувач, залишити су­міш на 15-20 хв, потім додати фрукти і, постійно помішуючи, влити 2-3 ст. ложки пряженого масла.

Розігріти пательню з антипригар­ним покриттям та злегка змастити маслом. Ополоником акуратно на­ливати на пательню тісто, формуючи круглі оладки. Як тільки починають утворюватися бульбашки, переверну­ти їх.

Оладки з київським варенням

350 г борошна, 500 мл сметани 15%, 2 великі яйця, 2 ст. ложки цу­кру, 0,5 ч. ложки розпушувача або соди, 1 ч. ложка солі, олія – для смаження.

Для варення: 400 г цукру, 2 тон­кошкірі лимони, 6 зелених яблук, 100-150 г родзинок, 100 г нату­ральних цукатів, цілі спеції (карда­мон, кориця, мускатний колір).

Вимити яблука та лимони щіткою. Лимони розрізати вздовж на четвер­тинки, вирізати внутрішню білу час­тину, тонко нарізати лимони впопе­рек. Викласти їх у широку каструлю з товстим дном, посипати цукром, поставити на малий вогонь. Коли цу­кор розтане, додати спеції, варити 10-15 хв. Яблука та цукати нарізати кубиками 1х1 см (можна не очищати). Додати яблука, родзинки та цукати, варити, помішуючи, 15-20 хв. Таке варення можна подавати і гарячим, і холодним.

Для оладок усі інґредієнти мають бути кімнатної температури. Збити у великій мисці яйця з цукром на піну. Не припиняючи збивання, влити сме­тану. В окремій мисці змішати борош­но із розпушувачем та сіллю.

Всипати борошняну суміш у яєчну і ретельно перемішати. Накрити миску рушником і залишити у теплому місці на 30-40 хв. Сильно розігріти чавунну пательню, змастити олією, виклада­ти тісто столовою ложкою. Випікати оладки на середньому вогні і склада­ти в каструлю під кришку. Подавати гарячими.

Вівсяні оладки із брусничним соусом

300 г вівсяних пластівців, що не потребують варіння, 250 мл жир­них вершків, 3 яйця, 2 ст. ложки коричневого цукру, по 0,5 ч. ложки розпушувача та солі, пряжене мас­ло.

Для соусу: 200 г брусниці, 1 середнє яблуко, 100 г цукру, 2 ч. ложки лимонного соку, 0,3 ч. лож­ки кориці.

Залити пластівці вершками. Дода­ти збиті із сіллю і цукром яйця, пере­мішати, залишити на 20 хв.

Яблуко очистити, нарізати дріб­ними кубиками, скропити лимонним соком. Насипати в пательню цукор, налити кілька ложок води, розтопити. Додати брусницю та яблуко, довести до кипіння, варити 2-3 хв. Приправити корицею.

Перед випіканням всипати в тісто розпушувач, перемішати. Розігріти пательню, змастити маслом і випікати тонкі оладки до рум’яної скоринки з обох боків.

Готові оладки складати в миску під кришку, щоб вони залишалися гаря­чими та м’якими. Подавати з бруснич­ним соусом.

Ніжні оладки на кефірі

500 мл кефіру, 3 яйця, 250 г бо­рошна, 120 г манки, 2 ст. ложки цукру, 3 ст. ложки олії, 0,3 ч. лож­ки соди, 1 ч. ложка солі, пряжене масло – для смаження.

Розбити яйця в жаростійку миску, додати сіль і цукор, збити до однорід­ності.

Влити кефір і збити. Не припиня­ючи збивання, потрохи всипати бо­рошно та манку. Має вийти тісто без грудочок. Довести до кипіння 150 мл води. Додати соду, перемішати і вли­ти гарячу суміш у тісто. Ретельно пе­ремішати. Додати масло і ще раз пе­ремішати.

Розігріти чавунну пательню, тро­хи змастити маслом. Випікати тонкі оладки на сильному вогні. Готові олад­ки складати в миску чи каструлю під кришку. Подавати гарячими.

Оладки з яблуками на кефірі

2 великі зелені яблука, 4 яйця, 100 г цукру, 1 ч. ложка ванільного цукру, 250 мл кефіру, 200 г борош­на, 1,5 ч. ложки розпушувача, олія – для смаження.

Яблука очистити і нарізати невели­кими кубиками.

Яйця збити міксером зі звичайним та ванільним цукром у великій мисці. Додати кефір. Збивати міксером до утворення маси однорідної консис­тенції.

Борошно просіяти разом із розпу­шувачем (або содою) на яєчно-кефір­ну масу. Перемішати вінчиком. Додати яблука та знову ретельно перемішати. Миску з тістом накрити рушником і за­лишити за кімнатної температури на 15-20 хв.

Пательню з антипригарним по­криттям добре розігріти, змастити олією за допомогою пензлика. Тісто виливати на пательню невеликими порціями.

Як тільки оладки схопляться звер­ху, перевернути їх і підрум’янити з ін­шого боку. Оладки перекласти на деко і помістити на 5 хв у духовку (180°C).

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини