Оладки на сніданок
Оладки зазвичай дуже подобаються і дорослим, і дітям
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/450408/oladky.jpg)
Таку страву можна подати на сніданок з джемом, варенням чи сметаною, а ті, що залишилися, перекласти в контейнер і взяти з собою на роботу: холодні оладки анітрохи не гірші, ніж гарячі.
Оладки з фруктами та солоною карамеллю
2 груші, 1 перестиглий банан, 4 яйця, 250 г йогурту, 200 г борошна, 100 г цукру, ванільний цукор, 1,5 ч. ложки розпушувача, пряжене масло.
Для солоної карамелі: 100 г тростинного цукру, 50 мл води, 20 г солі, 1 ст. ложка вершків 34%.
Для карамелі у каструлі змішати цукор і воду, помішуючи, чекати, коли суміш карамелізується. Додати вершки і ретельно перемішати. Варити 30 хв на малому вогні до загустіння. Після того, як соус охолоне, додати сіль і перемішати.
Груші очистити і нарізати дрібними кубиками. Банан розім’яти на пюре.
У мисці збити вінчиком яйця, додати йогурт, цукор, ванільний цукор і вимішати до однорідності. Всипати борошно і розпушувач, залишити суміш на 15-20 хв, потім додати фрукти і, постійно помішуючи, влити 2-3 ст. ложки пряженого масла.
Розігріти пательню з антипригарним покриттям та злегка змастити маслом. Ополоником акуратно наливати на пательню тісто, формуючи круглі оладки. Як тільки починають утворюватися бульбашки, перевернути їх.
Оладки з київським варенням
350 г борошна, 500 мл сметани 15%, 2 великі яйця, 2 ст. ложки цукру, 0,5 ч. ложки розпушувача або соди, 1 ч. ложка солі, олія – для смаження.
Для варення: 400 г цукру, 2 тонкошкірі лимони, 6 зелених яблук, 100-150 г родзинок, 100 г натуральних цукатів, цілі спеції (кардамон, кориця, мускатний колір).
Вимити яблука та лимони щіткою. Лимони розрізати вздовж на четвертинки, вирізати внутрішню білу частину, тонко нарізати лимони впоперек. Викласти їх у широку каструлю з товстим дном, посипати цукром, поставити на малий вогонь. Коли цукор розтане, додати спеції, варити 10-15 хв. Яблука та цукати нарізати кубиками 1х1 см (можна не очищати). Додати яблука, родзинки та цукати, варити, помішуючи, 15-20 хв. Таке варення можна подавати і гарячим, і холодним.
Для оладок усі інґредієнти мають бути кімнатної температури. Збити у великій мисці яйця з цукром на піну. Не припиняючи збивання, влити сметану. В окремій мисці змішати борошно із розпушувачем та сіллю.
Всипати борошняну суміш у яєчну і ретельно перемішати. Накрити миску рушником і залишити у теплому місці на 30-40 хв. Сильно розігріти чавунну пательню, змастити олією, викладати тісто столовою ложкою. Випікати оладки на середньому вогні і складати в каструлю під кришку. Подавати гарячими.
Вівсяні оладки із брусничним соусом
300 г вівсяних пластівців, що не потребують варіння, 250 мл жирних вершків, 3 яйця, 2 ст. ложки коричневого цукру, по 0,5 ч. ложки розпушувача та солі, пряжене масло.
Для соусу: 200 г брусниці, 1 середнє яблуко, 100 г цукру, 2 ч. ложки лимонного соку, 0,3 ч. ложки кориці.
Залити пластівці вершками. Додати збиті із сіллю і цукром яйця, перемішати, залишити на 20 хв.
Яблуко очистити, нарізати дрібними кубиками, скропити лимонним соком. Насипати в пательню цукор, налити кілька ложок води, розтопити. Додати брусницю та яблуко, довести до кипіння, варити 2-3 хв. Приправити корицею.
Перед випіканням всипати в тісто розпушувач, перемішати. Розігріти пательню, змастити маслом і випікати тонкі оладки до рум’яної скоринки з обох боків.
Готові оладки складати в миску під кришку, щоб вони залишалися гарячими та м’якими. Подавати з брусничним соусом.
Ніжні оладки на кефірі
500 мл кефіру, 3 яйця, 250 г борошна, 120 г манки, 2 ст. ложки цукру, 3 ст. ложки олії, 0,3 ч. ложки соди, 1 ч. ложка солі, пряжене масло – для смаження.
Розбити яйця в жаростійку миску, додати сіль і цукор, збити до однорідності.
Влити кефір і збити. Не припиняючи збивання, потрохи всипати борошно та манку. Має вийти тісто без грудочок. Довести до кипіння 150 мл води. Додати соду, перемішати і влити гарячу суміш у тісто. Ретельно перемішати. Додати масло і ще раз перемішати.
Розігріти чавунну пательню, трохи змастити маслом. Випікати тонкі оладки на сильному вогні. Готові оладки складати в миску чи каструлю під кришку. Подавати гарячими.
Оладки з яблуками на кефірі
2 великі зелені яблука, 4 яйця, 100 г цукру, 1 ч. ложка ванільного цукру, 250 мл кефіру, 200 г борошна, 1,5 ч. ложки розпушувача, олія – для смаження.
Яблука очистити і нарізати невеликими кубиками.
Яйця збити міксером зі звичайним та ванільним цукром у великій мисці. Додати кефір. Збивати міксером до утворення маси однорідної консистенції.
Борошно просіяти разом із розпушувачем (або содою) на яєчно-кефірну масу. Перемішати вінчиком. Додати яблука та знову ретельно перемішати. Миску з тістом накрити рушником і залишити за кімнатної температури на 15-20 хв.
Пательню з антипригарним покриттям добре розігріти, змастити олією за допомогою пензлика. Тісто виливати на пательню невеликими порціями.
Як тільки оладки схопляться зверху, перевернути їх і підрум’янити з іншого боку. Оладки перекласти на деко і помістити на 5 хв у духовку (180°C).