Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Три оригінальні страви з капусти

Цвітну та брюссельську капусту можна їсти сирою, варити, запікати, готувати на грилі, робити крем-суп, додавати в м’ясний або овочевий суп і салати, а також робити начинку для пирогів і кіша

Відомий кухар Євген Клопотенко пропонує три оригінальні страви із звичної нам капусти.

Салат з айвою і брюссельською капустою

Інгредієнти

  • 1 айва (п'ять скибочок)
  • 15 г вершкового масла
  • 150 г брюссельської капусти
  • 50 г бринзи
  • 1 цибуля
  • 1 ст. л. соняшникової олії
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • Сіль і перець до смаку

Приготування:

Айву очистіть від шкірки, виріжте серцевину і наріжте шматочками. У сотейник налийте воду, щоб вона наполовину покрила шматочки айви. Додайте шматочок вершкового масла, дрібку солі та на маленькому вогні випарюйте рідину, поки айва не стане м’якою. За потреби додайте ще води. Головне, щоб айва не пригоріла.

Промийте брюссельську капусту і розріжте на половинки. Цибулину наріжте крупними шматочками. На деко викладіть брюссельську капусту, зверху айву і цибулю, рясно скропіть соняшниковою олією, посоліть, поперчіть і поставте у духовку. Запікайте до готовності — приблизно 20 хвилин за температури 180 ℃.

Дістаньте овочі з духовки, викладіть на тарілку, посипте шматочками бринзи і збризніть лимонним соком.

Цвітна капуста з соусом з гарбуза

Інгредієнти:

  • 1 цвітна капуста
  • ½ гарбуза
  • 3 зубчики часнику
  • 2 ст. л. олії
  • 100 мл вершків 33%
  • 50 г блакитного сиру
  • 3 гілочки розмарину
  • до смаку сіль і перець

Приготування:

Добре помийте головку цвітної капусти та варіть її у підсоленій воді на невеличкому вогні 15 хвилин після закипання.

Гарбуз почистіть і наріжте однаковими кубиками, аби він рівномірно пропікся.

Викладіть у форму для запікання шматочки гарбуза. Додайте 2 розчавлених зубчики часнику, дрібку солі, 2 ст. л. олії та 3 гілочки розмарину. Накрийте фольгою та поставте запікатися у духовку на 30−40 хвилин за температури 180 ℃.

Дістаньте цвітну капусту з каструлі та залиште на 10 хвилин охолонути. Потім обмотайте харчовою плівкою та покладіть у морозилку на 2−3 години.

Дістаньте з форми із гарбузом гілочки розмарину. Перекладіть гарбуз у чашу блендера, додайте 1 зубчик часнику, 50 г блакитного сиру, 100 мл вершків 33% та посоліть до смаку. Перебийте до однорідної консистенції.

Підморожену капусту покладіть у розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин, аби утворилася золотава скоринка. Готову запечену капусту полийте соусом з гарбуза та посипте свіжомеленим чорним перцем.

Запіканка з броколі та цвітної капусти

Інгредієнти:

  • 300 г броколі
  • 300 г цвітної капусти
  • 300 мл вершків (20−33%)
  • 3 яйця
  • 100 г арахісу
  • 180−200 г твердого сиру
  • 20 г вершкового масла
  • сіль та перець за смаком

Приготування:

По 300 г броколі і цвітної капусти розберіть на суцвіття. Тверді нижні частини обріжте. Бланшуйте капусту в киплячій воді 1−1,5 хвилини, але не більше. Відкиньте на сито і промийте крижаною водою, щоб зупинити процес нагрівання.

Твердий сир натріть на тертці та половиною посипте суцвіття. У мисці змішайте 300 мл вершків з 3 яйцями, додайте трохи солі та меленого перцю. Масу добре перемішайте.

Форму для запікання змастіть вершковим маслом і рівномірно розподіліть нею суцвіття броколі та цвітної капусти, посипте свіжомеленим чорним перцем. Залийте суцвіття сумішшю з вершків та яєць і зверху засипте тертим сиром. Додайте до запіканки 100 г арахісу і запікайте в духовці за температури 180 градусів протягом 20−25 хвилин.

Читайте також: Пиріжки з капустою: особливий рецепт