Пиріг з виноградом
Рецепт від «Доброго господаря»

4 яйця, 270 г цукру, 180 г вершкового масла, 100 мл оливкової олії, 150 мл молока, 1 стручок ванілі або ванілін, 400 г борошна, 10 г розпушувача, цедра 2 апельсинів і лимонів, 500 г винограду без кісточок.
Промити і висушити виноград. Обережно відокремити ягоди від гілочок. Збивати яйця з цукром 8 хв на високій швидкості міксера, поки маса не стане пишною, світлою і не збільшиться в об’ємі втричі. Продовжуючи збивати, потрохи додавати у суміш шматочки м’якого вершкового масла і вливати тонкою цівкою оливкову олію. Потім влити молоко і додати насіння ванілі. Якщо використовуєте ванілін — не переборщіть з його кількістю, інакше кекс гірчитиме. Просіяти на суміш борошно із розпушувачем. Додати цедру лимона і апельсина. Акуратно перемішати лопаткою. Тісто вийде як на оладки — густе, тягуче. Залишити його на 10 хв.
Розігріти духовку до 180 °C. Змастити форму діам. 28 см вершковим маслом і присипати борошном. Додати у тісто 2/3 винограду. Перемішати. Викласти тісто у форму і поставити в духовку на 10 хв. Потім трохи висунути решітку з пирогом і розподілити по верху решту винограду. Випікати ще 45 хв. За 10 хв до готовності перевірити — якщо верх вже дуже рум’яний, накрити форму фольгою. Готовність перевірити шпажкою. Вийняти пиріг і дати йому 15 хв постояти у формі. Зняти роз’ємні бортики і дати повністю охолонути. Виноград можна замінити на журавлину, брусницю, чорницю або на сухофрукти.
Більше рецептів в рубриці «Кухня»