Бігос по-польськи
Рецепт від "Доброго господаря"
100 г сухих лісових грибів, 700−800 г м’якоті яловичої лопатки, 250 г солоного сала, бажано з прожилками м’яса, олія, 400 г домашньої (української) ковбаси, 400 г квашеної капусти, 400 г свіжої капусти, 2 великі цибулини, 2 м’ясисті помідори, 0,5 ст. ложки насіння кмину, 6−8 ягід ялівцю, 8−10 горошин чорного перцю, сіль.
Замочити гриби в 3 склянках гарячої води мінімум на 30 хв. Промити і грубо нарізати, настій процідити через марлю.
Нарізати яловичину і сало — кубиками 2,5×2,5 см. У великій жаровні нагріти трохи олії. Покласти сало і обсмажувати до рум’яної скоринки з двох боків. Додати нарізані великими шматками ковбасу і м’ясо. Обсмажувати до м’якості, 4−5 хв. Перекласти м’ясо в миску. Відтиснути квашену капусту.
У жаровні обсмажити цибулю, нарізану соломкою, до золотистого кольору. Покласти квашену капусту і залити настоєм від грибів. Готувати на середньому вогні, помішуючи, 20−30 хв. Зменшити вогонь. Покласти підготовлене м’ясо, сало і ковбасу, перемішати. Додати нарізані кубиками помідори і прянощі. Довести до кипіння, дуже щільно накрити кришкою і тушкувати мінімум 1,5 год. За потреби доливати трохи води або овочевого бульйону. Зняти з вогню і залишити в теплі настоюватися під кришкою 30−45 хв. Подавати гарячим, з житнім хлібом.
Більше рецептів у рубриці «Кухня»