Передплата 2024 «Добрий господар»

Підвищить імунітет фізаліс

Фізаліс – дивовижна рослина, більше відома нам своїми декоративними, а не корисними властивостями

Плід рослини фізаліс більше нагадує китайський ліхтарик, всередині якого смачна, а головне, корисна ягода.

Ягоди фізалісу вкриті тонкою яскраво-помаранчевою оболонкою, що складається зі зрощених чашолистків. Вона і справді нагадує китайський ліхтарик. Нерідко цю рослину родини пасльонових називають мексиканським помідором. У народі поширені й інші її назви, наприклад, «смарагдова ягода» або «земляна журавлина». Флористи прикрашають незвичними суцвіттями квіткові композиції, а кулінари — кондитерські вироби. Мало хто знає, що цей «елемент декору» може бути їстівним, смачним і корисним.

Варто відразу сказати, що існує фіза­ліс декоративний, його вживати в їжу не можна. Урізноманітнити меню і по­повнити вітамінно-мінеральні запаси ор­ганізму може тільки ягідний або овочевий фізаліс.

Хімічний склад

Фізаліс вважається чудовим джере­лом вуглеводів, фруктози і глюкози, вміст останніх може сягати 6%. Він містить безліч активних речовин, як-от поліфеноли, танін, фізалін, криптоксантин, флавоноїди, сапо­ніни, лимонну кислоту.

Плід фізалісу може замінити полівітамін­ні препарати, він містить вітаміни А, В1, В2, В6, В12, мінерали магній, фосфор, кальцій, натрій, залізо, цинк, але найбільше калію.

У ягодах міститься багато органічних кислот: яблучна, винна, лимонна, буршти­нова, кавова, ферулова і синапова.

Фізаліс містить лікопін — природну ре­човину, що надає плодам яскравого за­барвлення. Лікопін має виражену антиок­сидантну дію і може застосовуватися для профілактики раку. Міститься у фізалісі й алкалоїд фізалін. Він гіркий, у плодах його небагато, але через це рослина отримала в народі назву сонної трави. А також пектин, який виводить з організму токсини, про­дукти розпаду, важкі метали, радіонукліди і холестерин.

Харчова цінність фізалісу на 100 г про­дукту: 6,3 г жирів, 1,9 г білків, 11,2 г вугле­водів, 0,8 г золи, 85,4 г води.

Енергетична цінність продукту — 53 кКал на 100 г ягід. Це чудовий дієтичний продукт, здатний максимально урізноманітнити меню людей, які прагнуть схуднути.

Корисні та лікувальні властивості

Плоди фізалісу — це дієтичний поліві­тамінний продукт, його корисно вживати хворим на виразка шлунка і дванадцятипа­лої кишки, хронічний холецистит, цукровий діабет, жовтяницю, гіпоацидний гастрит, гі­пертонію і епілепсію. Збалансований набір поживних речовин, мікроелементів і віта­мінів, що містяться в цій рослині, підвищує імунітет і збільшує здатність організму до самооздоровлення. Тому фізаліс рекомен­дується включати в меню тим, хто переніс важкі захворювання.

Плоди фізалісу, що вживаються в їжу у сирому вигляді, чинять на організм людини антисептичну, болезаспокійливу і протиза­пальну дію. Ягоди можна використовувати як кровоспинний, сечогінний і жовчогінний засіб. Включення у раціон цього плоду не тільки запобігає утворенню каменів у нир­ках і жовчному міхурі, а й виводить камені і солі, що вже утворилися.

Фізаліс має потужний лікувальний вплив на жіночий організм. Його протизапальні та антисептичні властивості допомагають боротися з сечокам’яною хворобою, цис­титом, пієлонефритом і запальними проце­сами в репродуктивних органах.

Свіжі плоди фізалісу нормалізують ро­боту ендокринної системи, допомагають у випадках дизентерії, дерматозу і гонореї. Фізаліс використовується як лікувальний і профілактичний засіб проти гіпертонії, ане­мії, вікових проблем з травленням і захво­рюваннями дихальних шляхів.

Виходячи з переліку лікарських якос­тей фізалісу, його рекомендують включа­ти в раціон хворих на гепатити, епілепсію, гнійні запалення сечовивідних проток, сечокам’яну хворобу, ревматизм, подагру, геморой і різні запальні процеси.

Оскільки у фізалісі багато пектину, його можна застосовувати в дієтичному хар­чуванні. Пектин також зв’язує і виводить з організму радіонукліди, важкі метали і над­лишковий холестерин. Допомагає фізаліс і проти проносу.

У народній медицині також радять ви­користовувати листя фізалісу, яке володіє цілющою силою, — для лікування черевних болів, загоєння ран, виразок, усунення на­бряків, прискорення загоєння розтягнень зв’язок і переломів, зміцнення серця. Та­кож є деякі відомості про лікування листям фізалісу гонореї. А ось коріння фізалісу можна використовувати для лікування ли­хоманки, але з великою обережністю.

Протипоказання

Протипоказання до застосування фіза­лісу — це, перш за все, індивідуальна непе­реносимість. Тим, у кого підвищена кислот­ність шлунка, фізаліс можна вживати тільки в невеликих кількостях.

Пам’ятайте, що всі надземні частини рослини і оболонка, що вкриває ягоди фі­залісу, отруйні, оскільки містять алкалоїди та фезелін, які вважаються токсичними, тому лікуватися ними можна тільки після консультації з лікарем і під його контролем.

Читайте також: Найкорисніший осінній фрукт

Схожі новини