Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи може ОП коментувати війну?

Головне, щоб саме представники влади усвідомили, що вони не прості блогери, що вони не мають права змагатись у лайках, вони не для того отримують доступ до інформації

Я почитав та подивився деяких наших керівників і написав пост, що "вигадані перемоги не наближають справжню перемогу".

Приємно, що ці самі слова про "вигадані перемоги" спали на думку і Міністерству оборони України, і воно розмістило їх у своїх рекомендаціях на своїй сторінці у фейсбуці як фінальний висновок. Дякую. Сподіваюсь, що тепер це усвідомлять і деякі керівники, яким кортіло розмістити твіт з сердечками у та радісно повідомити у зверненні.

Але я вважаю за необхідне уточнити щодо рекомендацій МО по висвітленню бойових дій.

На мій погляд, заборона такого роду має бути абсолютною для тих, хто працює у владі. Головне, щоб правилам слідувала влада, керівництво, саме вони встановлюють стандарти поведінки для суспільства.

Бо саме представники влади щоденно розповідають про різні плани, хід бойових дій, трактують оперативну обстановку, дають прогнози та власні оцінки, тобто сама влада створює дискусію у суспільстві по військових темах. Чи може Міноборони радить припинити виступи саме представників ОП?

Інакше виглядає дивно рекомендація заборонити повністю коментувати війну простим громадянам та блогерам.

  • По-перше, в інформаційний час це просто неможливо, якщо не буде коментувати події українське суспільство, то буде коментувати противник та закордонні джерела, що навряд чи буде об'єктивно.
  • По-друге, є інформація таємна - щодо дислокації, часу та планів бойових дій, яку виставляти не слід, і в цілому наше суспільство цій рекомендації слідує.
  • По-третє, є інформація критична, яка навпаки допомагає армії вдосконалюватись, бо більшість потреб бійців на передовій забезпечується волонтерами і права військовослужбовців теж без суспільства не захистити.

Головне, щоб саме представники влади усвідомили, що вони не прості блогери, що вони не мають права змагатись у лайках, вони не для того отримують доступ до інформації.

Війна - це не завжди заздалегідь визначені події, і на війні радіти треба результатам. Анонсувати коректно тільки свої власні зусилля, за які безпосередньо відповідаєш тільки ти сам. Розказуйте про себе - як ви забезпечуєте бійців, що робите для збереження життів, як робите те, що залежить саме від вас, про себе. Бо ціна заяв керівників на війні - це чиясь кров.

Джерело

Схожі новини