Передплата 2024 ВЗ

Урожай під прицілом

Крига скресла! Так можна сказати про прорив морської блокади, якою з 24 лютого імперська росія паралізувала всі українські порти

У перший день серпня від причалу од­ного з них – Одеського торгового – вийшов у Чорне море до ліванського Тріполі сухогруз Razoni із 26 тисячами тонн кукуру­дзи.

Цю подію на Заході назвали ледь не історичною, бо вважало­ся, що через війну в Україні урожаю з її благодатних чорноземів світ більше не дочекається, а відтак мільйони людей, зокрема в Африці, чекатиме голод.

Неможливе стало реальністю завдяки “зерновій угоді”, яку 22 липня у Стамбулі уклали представники України, Туреччини і Організації Об’єднаних Націй. Ця домовленість передбачала ство­рення морського коридору безпеки, яким кораблі з українським продовольством могли б безперешкодно вирушати з Одеси, Чорноморська, Південного у міжнародні порти. Думається, не останньою чергою на путіна вплинули генсек ООН Гуттереш і президент Туреччини Ердоган, які виступили гарантами безпеч­ності зернових рейсів. Можливо, “за лаштунками” підключився Китай, який має вплив на росію і свої інтереси в Африці... Що­правда, уже через день після підписаної угоди росіяни цинічно ударили по Одеському порту ракетами “Калібр”. Немовби насмі­халися: ми слово дали – ми його можемо і забрати...

Експерти кажуть, через війну на українських елеваторах за­стоюється понад 20 мільйонів тонн торішнього зерна. Його вивозитимуть тепер першою чергою. Збіжжям уже завантажено 16 суден. Поки що судна-зерновози обслуговуватимуть в Одесі й Чорноморську, а з наступного тижня планують це робити і у порту Південного. Згодом настане черга експортувати цього­річне зерно. За словами міністра інфраструктури Олександра Кубракова, виручка від цих та інших торгових операцій дасть Україні змогу отримати не один мільйон доларів, стане ваго­мою підтримкою для вітчизняних аграріїв, які зможуть планува­ти майбутню посівну кампанію.

Свій погляд на чорноморські “зернові коридори” у голови Комітету економістів України Андрія Новака. У коментарі для “Високого Замку” він так оцінив ситуацію:

– Те, що Україна після повномасштабного вторгнення росії відновила продаж за кордон своєї агропродукції – відрадна по­дія. Насамперед це стане великою підмогою для вітчизняної еко­номіки. Відновивши експорт, будемо отримувати набагато біль­ший приток валюти, що, окрім іншого, допоможе стабілізувати курс гривні. Завдяки цій валютній виручці наші аграрні компанії зможуть забезпечувати роботою і зарплатою своїх працівників і сплачувати більше податків до бюджетів усіх рівнів.

Ще один позитив, на думку експерта, – політичний удар по країні-агресору. Однією з ключових цілей росії на південному напрямку було повне блокування морських воріт України, по­збавлення нас можливостей продавати свою продукцію на зо­внішніх ринках. Цю мету агресора знівельовано – в тому числі завдяки зусиллям міжнародної спільноти.

Андрій Новак вважає, що відновлення експорту продоволь­ства послужить дуже сильним психологічним сигналом для на­ших воїнів, для цивільних громадян і для всього світу: Україна живе, бореться і поступово перемагає. Мовляв, ще кілька мі­сяців тому на всіх новинних ресурсах били тривогу щодо ймо­вірного голоду й продовольчого дефіциту через блокаду укра­їнського аграрного сектору, а зараз цю проблему починають вирішувати. “Думаю, з часом ми зможемо, крім аграрної, екс­портувати через три чорноморські порти також іншу продук­цію”, – каже аналітик. І звернув увагу на інший аспект нашої гос­подарської діяльності в умовах війни: Україна нарощує експорт до Європи власної електроенергії. За деякими даними, обсяг її продажу за кордон зріс у 2,5 раза. В умовах різкого зменшення постачання і відмови від російських нафти-газу потреба в укра­їнській електроенергії різко зросла.

Та повернімося до зерна. Що станеться, якщо росіяни вкотре порушать підписані домовленості і влаштують якусь збройну провокацію на шляху нашого експорту? Можна не сумніватися: наслідки для агресора за порушення морського права будуть сумними. На переконання багатьох лідерів світових держав, це наблизить рф до визнання її спонсором тероризму і призведе до остаточної міжнародної ізоляції москви...

Українська влада стримано реагує на перші зернові рейси з Одеси. “Станом на зараз ще не час робити будь-які висно­вки та прогнозувати подальші події, – заявив президент Во­лодимир Зеленський. – Але порт запрацював, експортний рух почався, і це можна назвати першим позитивним сигналом, що є шанс зупинити розгортання продовольчої кризи у світі. Наразі все залежить від виконання безпекових параметрів іні­ціативи, а це відповідальність партнерів – в першу чергу, ООН і Туреччини”. Глава держави каже, не може бути ілюзій, що ро­сія утримається від спроб зірвати український експорт. І на­голосив, що країна-агресор послідовно провокувала голод в країнах Африки і Азії, які традиційно імпортували значні обся­ги українського продовольства. А зараз в умовах надзвичай­ної спеки, як цьогоріч в Європі, загроза цінової кризи і певного продовольчого дефіциту є також і для частини європейських країн. Тож подивимось, як працюватимуть домовленості і чи справді буде безпека.

Про це, як мовиться, знають лише у Бога і у москві. Остання часто діє всупереч всяким писаним-неписаним законам і християнським нормам...

Схожі новини