Передплата 2024 ВЗ

Взимку ми зіткнемося з двома великими проблемами

І починати вирішувати їх потрібно вже зараз

Для мене цей текст сьогодні є найважливішим. Спочатку дві новини.

1. Німецькі ЗМІ повідомляють, що деякі міста Німеччини планують у холодну пору року відкрити спеціальні громадські місця, де можна буде зігрітися тим, хто під час кризи не впорається зі зростанням цін на комунальні послуги. Як зазначає німецьке видання Bild, через обмеження постачання газу вартість електроенергії у ФРН не тільки продовжить зростати, але її може й не вистачити фізично. Для цілей боротьби з цією проблемою все більше міст країни створюють кризові команди та розробляють плани для роботи у надзвичайній ситуації.

2. Мер Краматорська Олександр Гончаренко попередив мешканців про те, що взимку місто, ймовірно, опиниться без газу, опалення, каналізації та водопостачання. Також, за його словами, буде критична ситуація із електрикою. Він закликав людей, які не планують їхати з міста, готуватися до зими вже сьогодні. І заявив, що їм, швидше за все, доведеться жити по кілька людей в одній кімнаті, щоб зберігати тепло та економити електрику, набирати воду з гусаків на вулиці, яких планується закупити 200 штук. Також він закликав робити запаси дров.

А тепер кілька думок уголос. У нас війна. Війна з ворогом, якому не знайомі поняття гуманізму чи людяності. І він хоче нас знищити. Але це не є фінальною метою. Лише проміжною. Але обов'язковою. Тому наш ворог робитиме все, щоб реалізувати задумане ним. А значить, він піде на будь-яку підлість. І нам треба бути готовими до всього. Одна із стратегій Кремля – це заморозити Україну взимку. Ціна на газ зростає. А у нас із запасами газу зараз не дуже добре з багатьох причин. Можу припустити, що багато хто намагатиметься грітися електрикою. І тут на нас чекає проблема. Ні, біда навіть не тільки в тому, що величезна кількість одночасно включених електроприладів викличуть таке навантаження, що швидше за все погорять не лише мережі в стояках, а й щитові, кабелі живлення і, можливо, навіть силові трансформатори. Погано те, що ми можемо, з величезною ймовірністю, залишитися без електрики. Зовсім.

Поясню на прикладі. Після початку інтенсивної фази війни кремль намагався розбомбити ТЕЦ-6 у Києві на Троєщині. Тоді в них це чомусь не вийшло. Багато експертів було здивовано, що рашисти не намагалися потім знову розбомбити цей та інші подібні об'єкти. Але з'ясувалося, що це плани кремля на осінь. Чому на осінь? Щоб ми не встигли відновити їх. ТЕЦ-6 виробляє теплову та електричну енергію для забезпечення споживачів переважно Оболонського, Деснянського, Дніпровського, Подільського, Шевченківського районів Києва. Якщо її розбомбити, то півміста залишиться без тепла та світла. І електрики. А якщо вдарити по інших ТЕЦ, то Київ буде паралізовано. Весь! Не працюватимуть ліфти, холодильники, чайники, плити та пралки. Не працюватиме подача води та каналізація. Не можна буде зарядити телефон і увімкнути комп'ютер. Не працюватиме метро, ​​тролейбус та трамвай. Не працюватимуть системи ШВЛ у лікарнях та каси у супермаркетах. Багато чого не працюватиме. Список можна продовжувати. Місто швидко встане. І повірте, що рашисти це добре знають. Більше того, у них у планах завдати ударів по ТЕЦ не лише у Києві. І я поки що не бачу реальної можливості захистити ці об'єкти від рашистських атак.

Тому хочу одразу нагадати вам новини з першої частини статті. А вони не лише тривожні, а й знакові. Навіть у Німеччині вже готуються допомагати своїм громадянам узимку, бо вона буде холодною, а опалювальний сезон не простий. Але в Німеччині не буде розбомблених ТЕЦ, а ми маємо високу ймовірність, що будуть. До того ж, у Німеччині місто може купити газ та електрику у різних постачальників, а у нас сьогодні це нереально. Мери та міськради не зможуть самі вирішити ці проблеми у воєнний період. Тож хочеться, щоб керівництво України вже включилося у підготовку до складного опалювального сезону.

І ось тут я хотів би знати, що робить керівництво держави, щоб забезпечити громадянам виживання у холодну пору року? Чи вже готуються приміщення для масового обігріву, як у Німеччині? Чи будуть реалізовані альтернативні рішення щодо обігріву населення? Чи є розуміння того, чи зможе Україна забезпечити ППО та ПРО на енергогенеруючих об'єктах? Чи закуповується і чи завозиться у достатній кількості паливо для цих об'єктів? Але публічно мені не треба відповідати. Тим більше, що більшість відповідей я й сам знаю. А на решту питань ми дуже скоро отримаємо відповіді. І хочеться, щоб уже розпочалася робота з усіх напрямків, за якими сьогодні нічого не робиться. Тому що це не кіно, і другого дубля не буде. Ціна питання – виживання багатьох українців. І не кажіть, що я вас не попереджав.

Джерело

Схожі новини