Передплата 2024 «Добра кухня»

Два ляпаси патріарху Кирилу

Лише кілька днів знадобилося синоду Сербської православної церкви, щоб вирішити питання надання автокефалії для Македонської православної церкви

9 травня Вселенський патріарх визнав цю церкву канонічною та закликав її врегулювати питання про статус із Сербською православною церквою, а вже 24 травня, лише через 15 днів патріарх Сербської церкви привіз до Скоп'є томос про визнання незалежності церкви Північної Македонії. Між тим між самим проголошенням автокефалії та визнанням із Белграда – і очевидно, тепер і від Вселенського патріарха – минуло 55 років!

Як за 15 днів вдалося вирішити питання, яке не вирішувалося 55 років?

Відповідь  є очевидною - за останні місяці значно знизився авторитет російської православної церкви, яка була рішуче проти македонської автокефалії і обіцяла сербам цього не допустити. Від патріарха Кирила, цього "патріарха війни" стали шарахатися як від зачумленого. Годі й казати! Вселенський патріархат прийняв прохання македонців про повернення до лона світового православ'я два з половиною роки тому. Але Сербська церква чинила опір такому рішенню, мала підтримку з москви, а патріарх Варфоломій не хотів створювати ще одне вогнище конфлікту після визнання автокефалії Православної церкви України.

Але зараз все відбулося ніби само собою. Ба більше, сербський та македонський ієрархи таємно зустрічалися ще до засідання синоду Вселенського патріархату та про все домовилися. Ну і дати, звісно, ​​погодили. Те, що питання канонічності Македонської церкви вирішилося саме 9 травня, коли патріарх Кирил був на параді вбивць разом із дияволом і його підручними - перший ляпас. А другий - сербський патріарх Порфирій привіз томос у Скоп'є якраз у день янгола московського патріарха, щоб нагадати, як люто Кирило боровся із македонською автокефалією. Й програв.

Ляпас за ляпасом! Ну і, звичайно, Македонська церква з її десятиліттями ізоляції може стати ще однією церквою, яка визнає канонічність ПЦУ.

Джерело

Схожі новини