Передплата 2024 «Добрий господар»

рашистська економіка впевнено йде на дно

Технічний дефолт рф може відбутися вже 25 травня

Міністр фінансів США Джаннет Єллен заявила, що технічний дефолт рф може відбутися вже 25 травня. Саме того дня спливає термін дії ліцензії, виданої рф для здійснення платежів власникам американських облігацій, і росія має провести платіж за цими облігаціями. Якщо ліцензію відкличуть, і росія спробує заплатити не доларами, а рублями, це може призвести до технічного дефолту.

4 травня рф уже наближалась до дефолту – але здійснила платежі всупереч власній пропаганді. Якщо якимось чином проскочить і 25 травня – це означатиме лише відстрочку неминучого.

Ринкова оцінка ймовірності дефолту рф протягом одного року зросла з 77% до 90%.

Бо рашистська економіка впевнено слідує на дно, ведучи ар’єргардні бої, спалюючи резерви (Фонд національного добробуту рф скоротився за квітень 2022 року на 2 трлн руб, залишилось близько 11 трлн) і використовуючи надходження від торгівлі енергоносіями для підтримання балансу і маніпуляції останніми важелями впливу на інші країни для уповільнення – але вже не скасування – санкцій.

А те, що вона здумала шантажувати світ, вимагаючи зняття санкцій в обмін на розблокування шляхів експорту українського зерна – лише підриває позиції її останніх союзників.

1. Найближчими роками росії загрожує втратити позиції у всіх сферах енергетики

Мільярди вкладено у проєкт з виробництва зрідженого природного газу «Арктик СПГ-2» в Обській губі. Було пробурено десятки свердловин, побудовано аеропорт, замовлено більшість обладнання.

Але все впало після санкцій ЄС, які забороняють продаж заводів зі зрідження газу.

росія також була змушена зупинити видобуток нафти через санкції та небажання покупців використовувати російську нафту та нафтопродукти. У квітні видобуток нафти впав на 900 000 барелів на добу (10%) проти березня.

2. США розглядають низку заходів, щоб позбавити росію прибутку від нафти

Серед них введення верхньої межі цін; перекриття росії доступу до платежів експорту нафти; примусове переведення для банків грошей за імпорт російської нафти на ескроу-рахунки, щоб росія могла витрачати їх тільки для купівлі товарів першої необхідності; запровадження вторинних санкцій проти країн, які не дотримуються американських санкцій проти російської нафти.

3. Російські переробники текстилю втратили 85% сировини через санкції

У травні російські переробники текстилю припинили завозити імпортну сировину, на яку припадало 73% всього обсягу, необхідного для роботи. Після закриття H&M галузь втратила ще 12%.

2021 року переробка вторинного текстилю в рф склала близько 20,1 тис. тонн, з яких 14,7 тис. тонн — імпортували.

Тепер у країні необхідно наростити збір вторинного текстилю у сім разів, підрахували учасники ринку. Поки що підприємства не можуть заповнити брак сировини, а ціни на вторинний текстиль у рф зросли втричі.

4. Європарламент підтримав створення міжнародного трибуналу щодо покарання росії

Відповідну резолюцію євродепутати ухвалили цього тижня. Парламент Євросоюзу закликає вжити всіх необхідних заходів, щоб російський та білоруський режими відповіли за скоєні військові злочини, злочини проти людства, геноцид та агресію.

5. PGNiG подала позов проти «Газпрому»

Польська державна нафтогазова компанія PGNiG подала новий позов проти «Газпрому» та вимагає відсотки за переплату газу у 2014-2020 роках.

Далі буде!

Джерело

Схожі новини