Передплата 2024 «Добра кухня»

Французькі граблі

Наступити на граблі може кожний. Це не вина, а біда того, хто пересувається пішки. Але коли ви наступаєте на ті самі граблі вдруге, то виникає питання про вашу адекватність

З другої половини 19 століття і до завершення Першої світової війни Франція була найбільшим кредитором царської росії. Потім настав лютий 1918 року, і більшовики відмовилися обслуговувати зовнішній борг, але, звісно, не відмовилися успадкувати усі необмежні території царської росії.
Від відмови росії сплачувати свої борги найбільше постраждала Франція.

На кінець Першої світової війни росія була винна Франції 3 мільярди 573 мільйони французьких франків. Це дорівнювало 31 мільйонам унцій золота, яке сьогодні коштує 61 мільярд доларів.

Це були прямі борги держави. Крім того, більшовики конфіскували і гроші вкладені іноземцями у промислові підприємства, які інвестори втратили назавжди. Французькі інвестори, знову ж, втратили найбільше.

Здавалося б, наступивши на такі граблі, Франція не мала би позичати росії гроші на віки вічні, а залишити цю радість іншим країнам, які ще не мали досвіду зустрічі з цими граблями.

Але про що свідчить статистика поточного російського боргу?

На кінець минулого року Франція, а також й Італія кредитували російський уряд на суми понад 25 мільярдів доларів кожна. Далі йде Австрія з 17, 5 мільярдами доларів. Італії та Австрії можна лише поспівчувати, бо вони начебто новачки. Але Франція, та сама Франція, що була шокованою відмовою росії сплачувати борги у 1918 році, знову потрапила на той самий гачок!

Наразі президент Макрон напередодні другого туру президентських виборів у Франції все ж таки засудив росію за напад на Україну і навіть підтримав скорочення закупівлі нафти та газу в росії країнами Європи. Він не забув при цьому зауважити, що Франція зовсім не залежна від росії щодо газу. Втім розуміє інші країни, які залежні від росії, і тому не поспішають з відмовою від російських енергоносіїв. Президент Макрон жодним словом не згадав граблі, на які Франція наступила вдруге.

А може саме боязнь, що росія відмовиться виплачувати борг Франції, примушує пана Макрона займати більш обережну щодо москви позицію та радити українському президенту розглянути московські ультиматуми?

Ми бажаємо пану Макрону успіхів у другому турі виборів 24 квітня, але після перемоги, сподіваємося, що він приєднається до прем'єра Італії Маріо Драгі. Італійського прем'єра можлива несплата боргів росією не зупинила, щоби висловити своє обурення і неприйняття урядом Італії російської агресії.

Читайте також: Гріхи сьогоднішні, а не вчорашні

Схожі новини