Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чому Рютте раптом Балканами перейнявся?

Україна і ЄС: свої "два гульдени" вставив прем'єр-міністр Нідерландів

Згідно з рішенням нещодавнього саміту Європейської Ради у французькому Версалі, заявку України на вступ до Європейського Союзу передано на розгляд виконавчого органу ЄС - Європейської комісії. А саміт Євроради, який відбувся 24 березня у бельгійському Брюсселі (поряд із самітами НАТО і "Великої сімки"), підтвердив визнання європейських прагнень України - і ще раз закликав Єврокомісію підготувати висновок щодо готовності України одержати статус кандидата на вступ до ЄС.

Здавалося б, усе зрозуміло, і Київ може чекати на так званий опитувальник Європейської комісії. Причому чекати, судячи з теперішніх настроїв у ЄС, Україні доведеться недовго... Аж раптом свої "два гульдени" вирішив вставити прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Після саміту Євроради в Брюсселі Рютте знову згадав про "прискорену процедуру" вступу до ЄС, за якою начебто намагається приєднатися до євроспільноти Україна.

Про те, що "прискореної процедури" не буде, домовилися ще у Версалі

"Вступ до ЄС - це процес, - цитує главу уряду Нідерландів Politico. - Прискореної процедури вступу не існує. Якби ми це зробили (у випадку з Україною - А.Є.), то перетворили би процес приєднання на політичний, а цього бути не повинно".

Але про те, що жодної "прискореної процедури" вступу України до ЄС не буде, держави-члени Євросоюзу домовилися ще на саміті у Версалі! На жаль... Наш вступ до ЄС можна було би назвати "прискореним", якби Києву дозволили "перескочити" через кілька обов'язкових "сходинок" на шляху до євроспільноти. Але цього не буде. Усе, на що сподівається Україна, і на що в умовах російської агресії цілком може піти ЄС, - це, щоб надання "опитувальника" й розгляд наших відповідей на нього відбулися якомога швидше.

Офіційно прописаних термінів виконання цих пунктів немає, тож після розгляду наших відповідей Європейська Рада, за наявності доброї волі у всіх державах-членах ЄС, могла би надати Україні статус кандидата у члени Євросоюзу вже на саміті у червні цього року. Але це ще не вступ до ЄС - це тільки статус кандидата! А далі будуть непрості й відповідальні переговори, які можуть тривати роками... Тобто насправді ні про яку "прискорену процедуру" вступу України до ЄС не йдеться.

Аргументація, якої оперує Рютте, є дивною

Каже, "прискорення" вступу України до ЄС призведе до того, що "стабільність на Західних Балканах може опинитися під загрозою", тому що у цьому регіоні є країни, які також хочуть приєднатися до Євросоюзу. Рютте назвав Північну Македонію і Албанію. Крім цих двох країн, статус кандидата у члени ЄС одержали також Сербія і Чорногорія (Боснію і Герцеговину та Косово ЄС наразі вважає потенційними кандидатами).

Очевидно, глава уряду Нідерландів думає так: якщо офіційний статус кандидата у члени ЄС буде надано ще й Україні, то балканські кандидати сильно образяться... За такою логікою, якщо якась країна стає кандидатом, то з нею треба завершити переговори про вступ і прийняти в ЄС, - і тільки після цього можна надавати статус кандидата іншій країні. Але на практиці різні країни одержують статус кандидата у члени в ЄС у різний час, і переговори з ними Євросоюз веде паралельно. Якщо офіційним кандидатом у члени ЄС стане, крім Північної Македонії, Албанії, Чорногорії і Сербії, також Україна, то як це загрожуватиме "стабільності Західних Балкан"? А ніяк! ЄС просто розпочне ще одні паралельні переговори про вступ, от і все.

У Нідерландах виборці "ведуться" на страшилки про Східну Європу…

Тому незрозуміло, чого Марк Рютте так розхвилювався... Ясна річ, що Західні Балкани - тільки привід. Найімовірніше, прем'єр-міністр Нідерландів просто намагається заспокоїти частину виборців цієї країни. Як і в історії з нідерландським референдумом щодо нашої Угоди про асоціацію з ЄС, ті виборці знову потрапили під вплив антиукраїнської пропаганди. Мовляв, "прискорена процедура" вступу України до ЄС дозволить мільйонам українців знайти роботу в заможних Нідерландах, а місцеві позбудуться своїх високооплачуваних робочих місць... Насправді "прискореної процедури" не буде, але така пропаганда працює.

Загалом, нідерландські виборці дуже вразливі на страшилки про "дику" Східну й Південну Європу. Наприклад, саме Нідерланди вперто не дозволяють прийняти Болгарію і Румунію до Шенґенської зони. У такий спосіб нідерландські політики ідуть назустріч своїм виборцям. Ті дуже бояться мільйонів іммігрантів із Близького Сходу, які проберуться до ситої Західної Європи крізь болгарський і румунський кордони. Начебто інших шляхів на Захід ті іммігранти не знають...

Схожі новини