Передплата 2024 «Добра кухня»

"Найбільша коаліція у Німеччині - Росії і Путіна"

Головний редактор газети Die Welt запрошує до "Федеративної клоунської Республіки"...

Обережність, поступливість і запопадливість, із якими чинний уряд Німеччини спілкується з путінською Росією, що грозить Україні повномасштабною війною, критикують зараз не лише на берегах Дніпра. Деякі німецькі ЗМІ також "прасують" зовнішню політику "світлофорної" коаліції, при тому жорстких визначень і образливих порівнянь не шкодують. Зокрема, це зробив головний редактор авторитетного видання Die Welt Ульф Пошардт - у своїй статті під промовистою назвою Willkommen in der Bundesclownsrepublik Deutschland, тобто "Ласкаво просимо до Федеративної клоунської Республіки Німеччини".

"Орієнтири Берліна - боягузство й корисливість"

"Чи то українська криза, чи то енергетична трансформація, чи то політика під час пандемії: уряд коаліції СДПН, "Зелених" і ВДП не пропускає жодної нагоди, аби спровадити Німеччину на гротескову Sonderwege (особливу путь)", – констатує Ульф Пошардт. "Орієнтирами" Берліна, на його думку, є "моральна зарозумілість, боягузтво і корисливість".

"Ласкаво просимо до Федеративної клоунської Республіки Німеччини, - не приховує сарказму автор. - Пропозиція щодо п'яти тисяч шоломів для України, якій загрожує агресивний автократ, може стати мемом на майбутніх самітах НАТО та "Великої сімки", коли йтиметься про почуття відповідальності Німеччини. Ми стали жартом, поганим і жорстоким. Така собі суміш Ґюнтера з телесеріалу "Друзі" й Утера Цьоркера, німецького студента у шкіряних штанах із телесеріалу "Сімпсони".

"Російський телеканал хвалить німецького адмірала..."

"На жаль, німецький дивак повернувся, – відзначає головний редактор Die Welt. - Глобальне розчарування новою владою у Берліні та її зовнішньою політикою відштовхує Німеччину від Заходу. Коли російський пропагандистський канал Russia Today хвалить німецького адмірала за зраду ідеї свободи ліберального Заходу, то відомо, до чого ми докотилися".

Як пише Ульф Пошардт, "знову стає актуальною недовіра до німців, яка, крім офіційної риторики, по суті так і не згасла ні в Лондоні, ні в Парижі, ні в Копенгаґені... Наша моральна пиха призначена лише для того, щоб замаскувати наші боягузтво і корисливість... Наш національний пацифізм – лише привід для маскування наших страхів. Найбільшою коаліцією у цій країні є коаліція Путіна й Росії. І Путіна тут критикують хіба що час від часу, зі стратегічних міркувань".

"Той самий дубовий народ-педант.

Прямі кути й сьогодні

У кожному русі, і всі з лиця

Бундючні, тупі й холодні.

Так писав Генріх Гейне 1844 року, - нагадав головний редактор Die Welt. - Так було перед нацистським варварством - і так залишилося".

59 % німців - за відмову Берліна продати Києву зброю

Знімаю перед автором капелюха! Це справжній приклад відповідальної публіцистики, безжальної, але справедливої. І такої, що дарує надію. Адже якщо у німецьких елітах є люди, які ставлять німецькій політиці й німецькому суспільству правильний діагноз, то "все пропало" говорити зарано.

Але водночас, на жаль, не варто сподіватися на те, що внаслідок критичного "обстрілу" у ЗМІ німецький уряд швидко змінить свій підхід до путінської Росії і теперішньої ситуації довкола України.

Німецькі урядовці є політиками, а значить, постійно думають про наступні вибори. Тому враховують громадську думку. А вона, як це не прикро, у Німеччині досить проросійська. Наприклад, відмову Берліна продати Києву зброю підтримують, за даними соцопитувань, аж 59 % німців. Надто багато, аби німецький уряд наважився це ігнорувати.

А може, під впливом статті у Die Welt та інших тверезих публікацій у поважних німецьких ЗМІ проросійська громадська думка у ФРН різко зміниться? Повірити у це важко. Чимало людей дізнаються про сучасний світ не зі ЗМІ, а зі своїх стрічок у соцмережах. Фейсбучному другу"-антивакцинатору вірять більше, ніж професору медицини, що переконує щепитися. А фейсбучному "боту", що пише бздури про "агресивну Україну", яка "напала на Донбас", вірять більше, ніж серйозному публіцисту, що пише про "агресивного автократа" Путіна...

Схожі новини