Передплатити

Ароматний сливовий тарт готую із меленою кавою, корицею та цедрою лимона

Пиріг можна прикрасити листочками м'яти, щоб надати йому свіжу нотку


Тарт, мабуть, найестетичніший пиріг, який завжди вигідно виглядає при подачі. До того ж, його й готувати просто, якщо за основу оберете пісочне тісто — найпростіший і перевірений варіант основи для будь-яких пирогів і тартів.

Я приготував ароматний сливовий тарт із меленою кавою, кардамоном, корицею та цедрою лимона. У рецепті можна використовувати будь-який сорт слив та як свіжі, так і заморожені плоди. Останні попередньо необхідно розморозити.

Інгредієнти:

Для начинки:

400 г слив

200 г цукру

100 мл води

1 ст. л. меленої кави

3 плоди кардамону

2 палички кориці

½ лимона (цедра)

3 гілочки м'яти (за бажанням та опціонально)

Для тіста:

350 г борошна

200 г вершкового масла

1 яйце

дрібка солі

1 ст. л. цукру

1−3 ст. л. молока чи води (або 50 на 50)

Приготування:

Підготуйте всі інгредієнти для приготування тарта. Якщо у вас заморожені сливи, заздалегідь їх розморозьте. Також дістаньте масло з холодильника, щоб воно було кімнатної температури та одразу увімкніть духовку на 180 градусів. Для приготування пісочного тіста змішайте в мисці 350 г борошна з 200 г вершкового масла, додайте один жовток, дрібку солі й 1 ст. л. цукру. Останній можна замінити на цукрову пудру. Замісіть однорідне тісто. Якщо тісто виходить дуже сухе, додавайте по 1 ст. л. рідини — молока чи води, але не більше 3 ст. л. Рідина зробить тісто однорідним та еластичним.

Розкачайте тісто між двома листами пергаменту за допомогою качалки, виходячи із розміру форми. Моя форма 26 см.

Акуратно викладіть тісто у форму для тарта і трохи притисніть його по бортах руками.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Залишки тіста, які виходитимуть за бортики форми, потрібно зрізати ножем. Зробіть виделкою проколи в тісті, щоб воно рівномірно пропеклося й не роздувалося. Поставте тісто в розігріту до 180 градусів духовку на 10−15 хвилин.

Доки запікається тісто, приготуйте начинку. Помийте 400 г слив, розріжте їх навпіл і очистіть від кісточок. Якщо у вас заморожені сливи, розморозьте, відкиньте на друшляк і нехай зайва рідина стіче.

Перекладіть сливи в сотейник, додайте 200 г цукру, 100 г води, 3 плоди кардамону, 1 столову ложку меленої кави та 2 палички кориці.

Готуйте сливи приблизно 15−20 хвилин на дуже маленькому вогні, постійно помішуйте, щоб суміш не пригоріла.

Готову начинку відкиньте на друшляк, щоб прибрати зайву рідину й дістаньте палички кориці.

Діставайте тісто з духовки і рівномірно розподіліть начинку по всьому периметру за допомогою ложки. Поставте тарт у розігріту до 180 градусів духовку на 10−15 хвилин.

Дістаньте тарт із духовки і дайте йому трохи охолонути. Натріть на дрібній тертці трохи цедри лимона прямо на тарт.

Прикрасьте готовий тарт листочками м'яти, щоб надати йому приємну свіжу нотку.

Джерело