Передплатити

Пастернак – еталон українського смаку. Ідеальний для здорового харчування

Варто його один раз спробувати, як потім почнете відрізняти в інших стравах


Я провів невелике опитування, запитав своїх знайомих не кулінарів, що таке пастернак і який він на смак. І тільки дві людини з десяти відповіли правильно. Дивно, адже еталон українського смаку — це, однозначно, пастернак. Варто його один раз спробувати, як потім почнете відрізняти в інших стравах. Я знаю багато рецептів із пастернаком, але повинен визнати, найпростіший — запекти в духовці — і є найсмачнішим. Усе тому, що запікання робить цей коренеплід м'яким і підсилює його солодкий смак.

Крім того, що пастернак смачний, цей коренеплід ще й корисний, як відзначають дієтологи.

Пастернак — хороше джерело вітамінів С, К, а також фолієвої кислоти. У складі є розчинна і нерозчинна клітковини, які необхідні для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту. Пастернак може бути одним із інгредієнтів крем-супу. Мені подобається поєднувати його з картоплею та морквою, а посилювати смак куркумою, мускатним горіхом, сіллю й перцем. Спробуйте і ви приготувати такий простий, але смачний крем-суп із пастернаку. На його приготування витратите лише 35 хвилин.

У 100 г пастернаку міститься всього 47 ккал, і він складається приблизно на 80% із води. Цей коренеплід ідеальний для здорового харчування, щоб урізноманітнити свій раціон. У складі також є калій, який необхідний для нормальної роботи серцево-судинної системи, а вітаміни С і Е діють як антиоксиданти — усувають або нейтралізують вільні радикали. Із пастернаку можна приготувати пюре, вийде дуже смачний і простий гарнір до м'ясних і рибних страв. Усі інгредієнти, як для картопляного пюре, але пюре з пастернаку я рекомендую перебити блендером або пропустити через дрібне сито, щоб консистенція вийшла максимально ніжною.

Вітаміни С і В9, а також залізо в складі пастернаку роблять його хорошим профілактичним засобом у боротьбі з анемією. Пастернак можна навіть смажити. Усе, що необхідно — очистити і нарізати смужками, а потім відправити на пательні з соняшниковою олією. В процесі посолити і поперчити. Мені ще подобається додати карі.

Інгредієнти:

  • 4 кореня пастернаку
  • 4 ст. л. сметани
  • 4 чорносливини
  • сіль до смаку

Приготування:

Візьміть 4 кореня пастернаку, помийте й очистіть. Я взяв середні коріння, ви можете взяти будь-які. І відразу вмикайте духовку розігріватися до 180 градусів.

Кожен корінь добре натріть сіллю та загорніть у фольгу. Поставте запікатися за температури 180 градусів 45−50 хвилин.

Доки пастернак запікається, приготуйте до нього смачний соус. Візьміть 4 чорносливини і дрібно наріжте, а потім додайте їх до 4 ст. л. сметани. Перемішайте. Соус готовий.

Пастернак приготувався, розгортайте фольгу, діставайте коріння, викладайте на тарілку, а зверху поливайте сметанним соусом.

Джерело