Передплата 2024 ВЗ

«Північний потік 2» треба зупинити

У п’ятницю, 26 січня, державний секретар США Рекс Тилерсон відвідає сусідню Польщу.

Як розповів Польському радіо прем’єр-міністр РП Матеуш Моравецький, під час зустрічі з Тилерсоном йтиметься,  зокрема, про підступний проект російського “Газпрому” — газопровід “Північний потік 2”. “Якщо цей газопровід буде побудовано, транзит газу через Україну буде непотрібним, — констатував Моравецький. —   Держсекретар США має повністю розуміти усі пов’язані з цим загрози та ризики”.

Загроз і ризиків справді не бракує. “Північний по- тік 2”, що, за задумом “Газпрому”, має пролягти дном Балтійського моря паралельно до вже збудованого “Північного потоку”, зможе щороку транспортувати з Росії до Німеччини 55 мільярдів кубометрів газу. Якби “Північний потік 2” збудували, Україна позбулась би кількох мільярдів доларів, які отримує за транзит російського газу до Європи. Але це ще не все.

“Вважаємо “Північний потік 2” частково  військовим проектом, — заявив нещодавно глава НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв. — Метою Путіна є прибрати транспортування російського газу з території України, що є дорогою до повноцінної військової агресії”.

Новий німецький уряд знову буде “чорно-червоним” (“велика” коаліція християнських демократів і соціал-демократів), а значить, цілком може лобіювати “Північний потік 2”. Видання Politico нещодавно нагадало: один із лідерів соціал-демократів, нинішній глава МЗС Німеччини Зігмар Габріель завжди був і залишається адвокатом “Північного потоку 2”. “Поле для маневру в Ангели Меркель звузиться, — прогнозує Politico. — Крім великих німецьких компаній, залучених до проекту “Північний потік 2”, на канцлера тиснутимуть і лобісти інтересів “Газпрому” з урядової коаліції”.

Про “дуже сильне російське лобі, яке цілком спроможне добитися завершення будівництва “Північного потоку 2” до кінця 2019 року”, попередив днями й Алан Райлі, старший науковий співробітник  Інституту державного управління у Лондоні. Серед загроз “Північного потоку 2” він називає не лише втрату Києвом транзитних грошей, а й вихід із ладу української газотранспортної системи. “Буде дуже важко підтримувати ГТС у робочому стані за умов істотного скорочення газових потоків, — вважає експерт. — Значна частина української трубопровідної мережі швидко занепаде до такого стану, що її вже неможливо буде відновити. Якщо це станеться, вартість ГТС України буде не набагато вищою за вартість металобрухту”… Ще одна небезпека “Північного потоку 2”, пише Райлі, — його побудова загрожуватиме газовому реверсу. “Він можливий лише тоді, якщо на захід іде достатньо газу трубопроводами “Ямал” та “Дружба”, через Україну, — пояснює Райлі. — Та якщо Словаччина, Польща та Угорщина почнуть отримувати газ інакше — із заходу на схід, через газопроводи “Північний потік 2” та EUGAL — то його реверсне постачання до України буде складнішим”.

Отже, про небезпеку  “Північного потоку 2” Київ попереджений. А значить, озброєний! За словами пана Коболєва, головною метою “Нафтогазу” на 2018 рік є саме зупинка газпромівського проекту. “Єдиний крок, який може зробити Україна, — залучення іноземного партнера в управління ГТС, — наголосив Коболєв. — Український закон дозволяє це зробити”.

Схожі новини