Передплата 2024 «Добра кухня»

А якщо білоруський завод стане надовго, будемо взагалі без бензину?

Бензин - такий самий стратегічний для економіки продукт, як і газ. Але жодної диверсифікації поставок на бензиновому ринку чомусь немає.

До підвищення вартості бензину й дизельного палива українцям не звикати. Тому останній стрибок цін, після якого імпортний бензин А-92 коштує 27,99 гривні за літр, а А-95 - аж 28,99, дивує не так космічними цифрами, як поясненнями, до яких вдалися експерти паливного ринку. Раніше зростання вартості імпортного бензину пов'язували з двома чинниками - падінням курсу гривні щодо долара/євро та підвищенням вартості нафти на світовому ринку. А зараз, кажуть експерти, головна причина цінового стрибка на заправках інша: у жовтні різко знизилися поставки в Україну білоруського бензину, бо з 10 вересня тамтешній Мозирський нафтопереробний завод став на плановий ремонт.

Як повідомили у “Консалтинговій групі А-95”, імпорт білоруського бензину марки А-92 упав у жовтні аж на 91 %. Як наслідок, на українському ринку утворився дефіцит цього пального, обсягом 30-35 тисяч тонн. Виявляється, аж 98 % імпортного бензину А-92 купуємо у Білорусі... Схожа ситуація була минулого місяця з бензином марки А-95: замість 40 тисяч тонн Україна імпортувала з Білорусі лише 10,5 тисячі тонн. Збільшення імпорту А-95 з Литви у жовтні втричі білоруську “дірку” повністю не закрило...

Плановий ремонт на Мозирському нафтопереробному мав тривати до кінця жовтня. Тримаємо кулаки, аби цей завод запрацював, і Україна знову могла купувати білоруський бензин у потрібних обсягах. Але уявімо,що колись, із тих чи інших причин, Мозирський нафтопереробний завод стане надовго... І що, Україна тоді залишиться без бензину?

Україна вже сиділа колись на газовій “голці” одного постачальника. На щастя, вже з цієї “голки” злізла, і поставки газу диверсифікувала: купуємо блакитне паливо в різних державах ЄС, і при цьому нарощуємо власний видобуток. Бензин - такий самий стратегічний для економіки продукт, як і газ. Але жодної диверсифікації поставок на бензиновому ринку чомусь немає. Не кажучи вже про те, що Україна, як і Білорусь, мала би виробляти якісний бензин сама...

Схожі новини