Передплата 2024 «Добрий господар»

Як живеться шульзі у світі праворуких

Люблю свій робочий кабінет.

Дверна ручка розташована так, що її зручніше відчиняти лівою рукою. Для мене це - велика удача, бо все довкола покликане забезпечувати комфорт правшів: від комп’ютерної “миші” (добре, що тепер є бездротові) до ножиць. Не дивно, що час від часу знайдеться розумник, який зі сарказмом поцікавиться, чи у мене, бува, не дві ліві руки. Відкрила вино і півпляшки розлила. Дістала зі сумки гаманець і всі копійки розсипала! А ви спробуйте покрутити штопор проти годинникової стрілки справа наліво лівою рукою. Зручно? А уявіть, що відділення для монет і всі застібки у вашому портмоне розташовані з лівого боку. Вам нічого не залишається як перевернути гаманець догори дригом, і вуаля — дріб’язок падає на землю, і ви у черговий раз почуваєтеся слоном у посудній лавці! Лівша навіть спокійно поїсти за столом не може, коли поруч сидить правша, бо постійно буде штовхатися з ним ліктями.

З переваг у шульги — можливість нанести несподіваний удар лівою, до чого хулігани-нападники зазвичай виявляються неготовими.

Якби пішла у перший клас не в 1991 році, а трохи раніше, писати лівою, мабуть, так би й не навчилася. За радянських часів треба було бути, як усі. Залишили ліворуких учнів у спокої лише у 1986 році, коли вийшов відповідний наказ Міністерства освіти СРСР. Однак навіть після цього багато педагогів продовжувало переучувати школярів. Мій чоловік-одноліток також шульга, але пише правою. Каже, коли брався писати лівою, вчителька вперто перекладала йому ручку у праву руку. Батьки цьому не надавали особливого значення. А от моя мама вичитала, що ліворукі — талановиті, непересічні особистості, і якщо грубо втручатися у роботу їхнього мозку, таланти, якими їх нагородив Бог, можуть не проявитися. Тому порадила вчителям не звертати на мене увагу — хоче дитина писати лівою, хай пише. Уявляю, як у ті часи, без “тайдів” і “ванішів”, моїй мамі вдавалося відпирати з одягу чорнильні плями. Я постійно розтирала долонею написане і жалкувала, що не можу писати як араби чи євреї — справа наліво.

Шульгів у світі налічується 10-17%. Однак часто здається, що набагато менше (наприклад, у нас у редакції ліворуких, крім мене, тільки двоє). Багато людей не здогадується про цю свою особливість. Не зауважують, що відтискають ганчірку лівою рукою чи відкривають консерви проти годинникової стрілки.

Прискіпливі статисти підрахували, що кожна п’ята видатна людина у світі — лівша: Олександр Македонський і Юлій Цезар, Леонардо да Вінчі та Альберт Енштейн, Моцарт і Бетховен, королева Єлизавета ІІ і Барак Обама, Ганс Крістіан Андерсен і Марк Твен, Чарлі Чаплін і Мерилін Монро, Роберт де Ніро і Анджеліна Джолі, Джулія Робертс і Сильвестр Сталлоне...

Деякі науковці розцінюють ліворукість як патологію. У процесі розвитку головного мозку у людини відбувається розділення функцій між лівою і правою півкулею. Права відповідає за конкретно-образну діяльність (розпізнання предметів за кольором, запахом, зоровим сприйняттям). Ліва — за мовлення, читання, письмо, а також математичне, логічне і аналітичне мислення. Саме тому ліву півкулю вважають домінантною. У здійсненні рухів тілом задіяні обидві півкулі. Ліва керує правою рукою і ногою, права, відповідно, лівими кінцівками. Ось чому у праворуких домінує ліва півкуля і права рука. Але, трапляється, у процесі розвитку головного мозку відбуваються певні зміни, і домінуючу роль тоді починає виконувати права півкуля та, відповідно, ліва рука. Якщо дитину перевчити з лівші на правшу, її мозок продовжуватиме надсилати команди у ведучу (праву) півкулю, і після цього даватиме імпульс у ліву. Лише тоді організм зможе виконати потрібну дію. Відбувається це непомітно для людського ока, за долі секунди, але затрати енергії - подвійні.

Шульги — емоційно вразливі. Одну й ту саму людину можуть любити, ненавидіти, обожнювати чи зневажати, і це все — по кілька разів на день. Якоїсь миті може здатися, що вони — тугодуми, настільки загальмовані, та вже через кілька хвилин їх наче підмінили — носяться як заведені! Якщо ви праворука людина і вас дивують такі перепади настрою, спробуйте 2-3 години виконувати звичні рухи лівою. Ось тоді і відчуєте, наскільки втомилися і як вас усе дратує...