Передплата 2024 «Добра кухня»

“Безвіз” дадуть. Аби тільки потім не призупинили...

Одним із головних завдань України на шляху до “безвізу” було продемонструвати прогрес у боротьбі з корупцією. У ЄС вважають, що основним наразі досягненням Києва у цій боротьбі є запровадження електронного декларування. І треба ж такому статися, що якраз у цьому питанні Євросоюз зараз має до української влади купу претензій!

Призначене на 6 квітня голосування Європейського парламенту за безвізовий режим для України неприємних несподіванок нам не обіцяє. Комітет із громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ ЄП український “безвіз” уже затвердив, тож дебати з цього питання, які відбудуться у Європарламенті 5 квітня, стануть формальністю. Хоча... На жаль, причини для того, аби вставити у колеса нашого “безвізу” нові палиці, ЄС зараз має. І якби не затверджений ЄС механізм призупинення “безвізу”, який дозволяє тимчасово поновлювати візовий режим із третьою країною (через те, зокрема, що вона гальмує на шляху реформ), то ще невідомо, якими були би ці дебати.

Одним із головних завдань України на шляху до “безвізу” було продемонструвати прогрес у боротьбі з корупцією. У ЄС вважають, і небезпідставно, що основним наразі досягненням Києва у цій боротьбі є запровадження електронного декларування. І треба ж такому статися, що якраз у цьому питанні Євросоюз зараз має до української влади купу претензій! Зміни до закону про е-декларування, згідно з якими електронні декларації з 1 січня 2018 року подаватимуть представники громадських організацій, що займаються антикорупційною діяльністю, Євросоюз різко засудив. У ЄС вважають, що ці зміни стануть “путами” для громадських активістів, які викриватимуть чиновників-корупціонерів... Не встигли трохи охолонути пристрасті довкола е-декларування для громадських організацій, як вибухнув скандал із НАЗК.

В уряді кажуть, керівництво Національної агенції із запобігання корупції повинно піти у відставку. Мовляв, сайт НАЗК понад тиждень “лежав”, тисячі людей не могли подати свої декларації, а керівництво НАЗК ані пари з вуст... У відповідь голова НАЗК заявила, що агенція подасть до суду на державне підприємство "Українські спеціальні системи" (УСС) - за неякісне виконання обов'язків системного адміністратора, який і мав забезпечити безперебійну роботу сайту. У такий спосіб Корчак тонко натякає, що, можливо, УСС із якихось причин не доклали усіх належних зусиль для того, аби е-декларування нормально функціонувало... До Верховної Ради начебто зараз мають внести законопроект, який змінить принцип керівництва НАЗК - із колективного на персональний. Аби було з кого спитати... Але це може призвести до ще гірших наслідків, кажуть скептики. Адже якщо керівником НАЗК буде людина, що не зможе сказати владі “ні”, Агенція перетвориться ледь не на знаряддя репресій проти непокірних. Тих же активістів-антикорупціонерів, яких зобов'язали подавати е-декларації...

Найгірше в усій цій історії те, що суперечки на тему “хто винен”, тривалі судові процеси й дебати щодо законопроектів можуть фактично паралізувати діяльність НАЗК, а значить, і усю систему е-декларування. А саме цей рік роботи цієї системи, вважають у ЄС, багато в чому для неї ключовий. От чим була перша е-декларація чиновника, міністра чи депутата? Фактично, такою собі констатацією факту: я маю стільки-то грошей і майна, а де я все це взяв, то вже моя справа. Натомість уже друга е-декларація, та, яку чиновники, міністри й депутати подаватимуть на початку 2018 року, - зовсім інше.

Поясню на конкретному прикладі. Відома депутат в першій е-декларації показала, що купила квартиру в Києві за понад 850 тисяч гривень. Наслідки? Народ почитав, поговорив, та й по тому. Бо ж передбачається, що ця депутат мала певні фінансові накопичення, їх на квартиру й витратила... Припустимо, ця ж депутат захоче 2017 року придбати ще одну таку квартиру, або навіть кілька. Якщо вона ці квартири в електронній декларації за 2017 рік (яку подаватиме на початку 2018-го) не покаже, це буде кримінал. А якщо покаже, то НАЗК розбиратиметься, за які кошти вона їх придбала. І якщо раптом з'ясується, що депутатської зарплатні та інших легальних доходів цій депутату на придбану протягом року нерухомість не вистачило... Також кримінал. Відтак зрозуміло, що охочих “завалити систему е-декларування не бракує як в уряді, так і в парламенті.

Безвізовий режим Україна невдовзі одержить (тьху-тьху-тьху), і це добре. Але погано, що вже невдовзі ЄС може одержати формальні підстави вдатися до призупинення цього безвізового режиму...

Схожі новини