Передплата 2024 «Добрий господар»

242 дні мужності кіборгів

У ці січневі дні у мережі з’явилося відео, на якому захисники аеропорту в Донецьку співають гімн України.

Це бійці 90-го батальйону та 93-ї механізованої бригади, під обстрілами, вже без допомоги, бо машини не доїжджають, без заміни... 20 січня новий термінал буде підірвано бойовиками. Більшість хлопців з відеоролика та їхні побратими з інших батальйонів та бригад залишаться на своєму бойовому посту довічно.

Лише в останні дні захисту Донецького аеропорту — від 16 до 21 січня минулого року — там загинуло 58 синів України. Цю цифру назвав на вечорі пам’яті “кіборгів” голова Всеукраїнського Альянсу бійців та волонтерів АТО Олексій Копишинський.

Події останніх двох років в Україні наповнили новим змістом чимало старих слів.  Так сталося й зі словом “кіборг” (кібернетичний організм, напівлюдина-напівмеханізм), воно виникло 55 років тому, його вперше вжили науковці у концепції розширення можливостей людини для виживання у космосі. Для нинішнього покоління слово “кіборг” було відоме перш за все завдяки фільмам “Термінатор” та “Робот-поліцейський”. За 242 дні захисту Донецького аеропорту новітніми кіборгами стали сотні звичайних людей, вчорашніх студентів, військових, айтішників, продавців, науковців, водіїв... Це бойовики їх першими назвали “кіборгами”. На початку вересня 2014 року один з бійців так званої Новоросії написав: «Я, блін, не знаю, хто захищає Донецький аеропорт, але ми їх вже три місяці вибити не можемо...». І далі — намагалися, мовляв, штурмувати, але «нам так вломили, що змушені були відійти... Не знаю, хто там сидить, але це не люди, це «кіборги»...

Безпрецедентна оборона аеропорту тривала від 26 травня до 22 січня.   

Наймолодшому кіборгу сумчанину Сергію Табалі (Сєвєру) було лише 18. Він пройшов без жодної подряпини найнебезпечніші сутички на Майдані, а загинув в аеропорту від пострілу протитанкової гранати 6 листопада 2014 року.  

Поранений кіборг донеччанин Ян у нашій розмові (коли лікувався у львівському госпіталі) уникав піднесених слів. Він і про бій за аеропорт розповідав буденно, але від його розповіді мороз йшов поза шкірою. Три тижні у листопаді 2014-го Ян (до речі, шахтар у минулому) із хлопцями своєї роти тримали старий термінал. А 29-го розпочався справжній штурм. Одразу було зрозуміло: приїхали професіонали з конкретним завданням... Бій тривав цілий день. Великі втрати: сімнадцять «трьохсотих», чотири «двохсотих»... І це лише один день з історії захисту аеропорту. 

До ретельної оцінки та прискіпливого аналізу тих подій ще далеко. Хоча вже виходять книжки та документальні стрічки про захист Донецького аеропорту, про кіборгів, але основна розмова, головні висновки - попереду. «Мабуть, не тільки сепаратисти вважали захисників ДАП кіборгами, а ще й деякі представники командування ЗСУ, - сказав на вечорі пам’яті захисників аеропорту Костянтин Винниченко, президент Благодійного фонду учасників бойових дій «Єдність побратимів».  - На їхні запити про відсутність бойового комплекту звучала відповідь: “Тримайтеся”. На необхідність ротації — відповідь: “Працюємо над цим”. 22 січня 2015 року будівля нового терміналу рухнула повністю та під плитою другого поверху залишились не тільки тіла останніх захисників Донецького аеропорту, а й — правда, вся правда тих останніх подій, до якої нам всім разом вкрай необхідно дійти»...

Схожі новини